سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** هشدار اصلاح طلبان درباره انفجار گرسنگان در خیابان
روزنامه آرمان در مطلبی نوشت: «واقعیت این است که در شرایط کنونی اغلب کارگران در وضعیت نامناسب اقتصادی زندگی میکنند و بسیاری از مغازهداران با رکود مشتری مواجه هستند. از سوی دیگر بیکاری روزبهروز در جامعه در حال افزایش است. وضعیت به شکلی شده که شرکتهای خصوصی یا به حالت نیمه تعطیل درآمدهاند یا اینکه مجبور شدهاند کارکنان خود را اخراج کنند. در نتیجه گرانیهای اخیر جامعه را عصبی کرده و جامعه در آستانه در یک انفجار جمعیتی قرار گرفته است. این اتفاق اگر امروز رخ ندهد بدون شک در آینده نزدیک رخ خواهد داد.»
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «برخی عنوان میکنند مردم برای آزادی به خیابانها میآیند. این در حالی است که لیدر مردم گرسنگی آنهاست. یعنی مردم بر اثر گرسنگی به خیابانها میآیند. با اینوجود واکنش مردم نسبت به گذشته شدیدتر خواهد شد و ممکن است پیامدهای غیرقابل جبرانی برای جامعه به همراه داشته باشد.»
در ادامه این مطلب آمده است: «جهتگیری دولت به سمتی است که در سال آینده نهتنها فقر از بین نمیرود، بلکه میزان فقر و تورم در جامعه بیشتر نیز میشود...مردم توانایی تحمل این وضعیت را ندارند و اگر این وضعیت ادامه پیدا کند باید منتظر انفجار گرسنگان باشید. تردید نکنید که اگر این وضعیت ادامه پیدا کند اگر امسال انفجار گرسنگان صورت نگیرد در سال آینده صورت خواهد گرفت.»
متاسفانه برخورد جریان اصلاح طلب و رسانه های منتسب به این طیف با اقشار مختلف مردم کشورمان، برخوردی توهین آمیز و البته تحقیرآمیز است.
در ماههای اخیر رسانه ها و فعالین اصلاح طلب چندین بار آدرس خیابان را برای آشوب و التهاب اعلام کردند. آن هم چه کسانی؟ همان افرادی که در جریان انتخابات 88 جنبه شکست را نداشتند و با دروغ تقلب، چندین ماه کشور را به آشوب و التهاب کشاندند.
همان طیفی که عرضه و توانایی اجرای طرح سهمیه بندی بنزین را نداشتند و با اجرای غلط این طرح، در آبان 98 کشور را دچار آشوب و التهاب کردند.
دلتنگی افراطیون اصلاح طلب برای آتش زدن بانک و آمبولانس و اورژانس و تاکسی و پمپ بنزین و مغازه مردم و... قابل تأمل و البته قابل تأسف است.
در دولت روحانی به واسطه فساد صندوق ذخیره فرهنگیان، حقوق معلمان تضییع شد. اما جریان اصلاح طلب در آن مقطع بجای دفاع از فرهنگیان و معلمان، جانب مفسدان گردن کلفت را گرفت و با ادعاهایی همچون «ظلم به کارآفرین برتر»، «متهم اشتباهی»، «تسویه حساب شخصی نماینده دادستان با متهم» و...جماعتی را که سرمایه معلمان و فرهنگیان را دزدیده بود، مظلوم و قهرمان جلوه داد.
مشکلات فعلی میراث دولت اصلاح طلبان است؛ اما این طیف با «پررویی نجومی» حاضر به پذیرش مسئولیت اقدامات خود نیست. در دولت قبل رئیس جمهور وعده گشایش 100 روزه را مطرح کرد اما در پایان دولت اول ادعا کرد که «آدم مگر دیوانه است که وعده گشایش 100 روزه بدهد»! نکته قابل تأمل اینجاست که وی در رقابت های انتخابات ریاست جمهوری 96 مجددا ادعای گشایش اقتصادی 100 روزه را مطرح کرد!
در دولت قبل و آن هم در ماههای پایانی، «اسحاق جهانگیری» معاون اول رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که گفته میشود قیمتها کاهش پیدا میکند؟ گفت: دعا کنید! در دولت قبل وزیر راه و شهرسازی به نساختن مسکن برای مردم افتخار می کرد.
در حال حاضر بخش قابل توجهی از مطالبات مردم مربوط به حوزه معشیت و اقتصاد است. همان حوزه ای که در 8 سال حضور اصلاح طلبان در دولت قبل مورد بی توجهی و غفلت قرار گرفت. دولت رئیسی در ماههای اخیر برای بهبود معیشت و آواربرداری از خرابه ای که «دولتِ اصلاح طلبان» بر جای گذاشت، اقدامات قابل توجهی انجام داده است.
جریان تندروی اصلاح طلب بی وقفه در تلاش است تا تجمعات و اعتراضات اصناف مختلف که نتیجه کارنامه «دولتِ اصلاح طلبان» است را به آشوب و التهاب خیابانی بدل کند. ویلاهای چند هزارمتری و هیات مدیره هلدینگ های اقتصادی برای اصلاح طلبان، کف خیابان هم برای مردم!
** شما بودید که می گفتید دغدغه همه مردم ایران رفع حصر است!
روزنامه اعتماد در مطلبی با عنوان «رنجی که به کول می کشند» نوشت: «فقط «سیروان» را صدا میزنند. هر کولبری از صخرههای «سیاه کوه» و «لکلک» و «دولان» و «قاعد مست» و «نوری» و «کشتارگاه» پرت شود، تیر بخورد، یخ بزند، بمیرد، کاسبکارها، کولبرها، مردم «بیتوش»، فقط «سیروان» را صدا میزنند. سیروان تا امروز، 23 جنازه کولبر به کول کشیده و 35 کولبر مجروح را به بیمارستان «سردشت»؛ دو کیلومتر دورتر از «سیاه کوه» رسانده است.»
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «چه تناقضی هست در سرشت کولبری؛ کولبری که نمیداند زنده از کولبری برمیگردد، میرود کولبری که زنده بماند. سیروان، کیلومترها از من دور بود ولی داغی استیصال از خستگی کولبری، از خلل و فرج واژهها، از بیتوش تا تهران میرسید.»
تناقض عجیبی است. اینکه با مفسد دانه درشت اقتصادی رفیق گرمابه و گلستان باشی و تصویر «کله پاچه» خوری تان در رسانه ها منتشر شود. و اینکه همزمان با التهاب قیمت دلار در دولت روحانی، «عمل جراحی موضعی کروبی» را به عنوان تیتر اصلی روزنامه انتخاب کنی و حالا اینگونه وانمود کنید که دلسوز مردم و نگران وضعیت کولبران هستید!
«الیاس حضرتی» مدیرمسئول روزنامه اعتماد، در مجلس دهم رئیس کمیسیون اقتصادی بوده است. همان مجلسی که با دهن کجی به مطالبات عدیده معیشتی و اقتصادی مردم، درگیر کمیته رفع حصر و سیاسی کاری های مرتبط با آن بود.
همان مجلسی که نماینده اصلاح طلب آن در روز روشن گفت: «در اهواز، زاهدان، کرمانشاه، ملایر، همدان، اصفهان و...منتظر بودم مردم از ریزگردها، فقر، بیکاری و...شِکوه کنند، اما رفع حصر خواسته اصلی بود!».
به نظر شما حامیان و بانیان پرونده هایی از جمله کرسنت، توتال، صندوق ذخیره فرهنگیان، هفت تپه، رشت الکتریک، دلار 4200 تومانی، عظام، کروز، استات اویل، حقوق های نجومی و... صلاحیت اظهارنظر درباره مشکلات معیشتی مردم را دارند!؟
روزنامه اعتماد- 4 بهمن 1400- در مطلبی با عنوان «تبعات تورمی هجوم وام بدون ضامن به بازارها»نوشت: «به نظر میرسد پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم، سیستم بانکی جذابیت بیشتری برای سیاستگذاران و تصمیمگیران پیدا کرده؛ چراکه پس از تکلیف بانکها به ارایه تسهیلات 360 هزار میلیارد تومانی به طرح نهضت ملی مسکن، در اقدامی دیگر قرار است نظام بانکی وام زیر 100 میلیون تومان بدون ضامن به واجدین شرایط بدهد.»
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «قرار است به مشمولان طرح وام بدون ضامن تا 100 میلیون تومان پرداخت شود.» حمله این روزنامه اصلاح طلب به طرح جدید بانک ها برای ارائه تسهیلات به مردم در حالی است که مدیرمسئول این روزنامه- الیاس حضرتی- نماینده ادوار مجلس و از جمله در دوره های ششم و دهم بوده است. وی ارتباط نزدیکی با شهرام جزایری داشته است. نکته قابل توجه اینجاست که شهرام جزایری در دوره مجلس ششم به دفعات به مجلس و کمیسیون اقتصادی تردد داشت و از جمله طرحهایی که با پیشنهاد وی در دستور کار قرار گرفت، «عدم اخذ وثیقه از تسهیلات کلان بانکی» بود.
این یعنی «عدم اخذ وثیقه از تسهیلات کلان بانکی» هیچ اشکالی ندارد، ولی وقتی طرح ارائه تسهیلات به مردم، انجام می شود، ناگهان رسانه های منتسب به اصلاح طلبان نگران تورم می شوند!
مالک سابق کارخانه هفت تپه که حقوق کارگران را تضییع کرد؛ متهمان پرونده بانک سرمایه و صندوق ذخیره فرهنگیان که حقوق معلمان و فرهنگیان را لگدمال کردند؛ در کنار شهرام جزایری، حسین فریدون، مهدی جهانگیری، شبنم نعمت زاده، بابک زنجانی، مه آفرید امیرخسروی، هادی رضوی، مهدی آخوندی، محمد امامی، بهروز ریخته گران و...از جمله محکومان دانه درشت اقتصادی هستند که پیش از این مورد حمایت تام و تمام جریان اصلاح طلب قرار گرفته اند.
** تلاش برای تنفس مصنوعی به پروژه «شرطی سازی اقتصاد»
روزنامه شرق در مطلبی با عنوان «خوف و رجای احیای برجام» نوشت: «همزمان به هر دو کرانه احتمالات نزدیکتر میشویم. قریب به اتفاق خبرها و نشانههایی که از متن و حاشیه مذاکرات احیای برجام میآیند، همزمان میتوانند نشانه پیشرفت یا بنبست در مذاکرات باشند.»
در ادامه این مطلب آمده است: «تناقض مسیر گفتوگو ادامه دارد. هفتههاست که همه میگویند در رسیدن به توافق عجله دارند و همزمان هفتههاست که حرفهای طرفهای برجام درباره موضوعات باقیمانده و نزدیکی و دوری توافق عملا تکراری شده است. چند هفتهای است که تقریبا هر روز یکی از طرفها میگوید: «پیشرفت داشتهایم، موضوعات مهم باقی ماندهاند، تصمیم سیاسی باید گرفته شود». آیا از این مرحله میگذریم؟ همچنان باید منتظر بود و دید.»
در روزهای گذشته رئیس جمهور گفت: «کشور را نمیتوان محدود به روابط با کشورهایی خاص کرد. کشور باید پیش برود. به عنوان مثال در مذاکرات هستهای امید ما اول به خدا و بعد مردم ایران است. امید ما به معجزه در وین نیست. دنبال رفع تحریمها هستیم و خواهیم بود، اما مهمتر از آن دنبال خنثی کردن تحریمها هستیم.»
همچنین دیروز سخنگوی دولت با اشاره به اینکه تجارت خارجی در دولت سیزدهم رشد 40 درصدی داشته است، گفت: « تجارت خارجی ما به 90 میلیارد دلار رسیده است.» همزمان مقامات ارشد اعلام کردند که فروش نفت ایران از 1، 5 میلیون بشکه فراتر رفته است. نکته قابل توجه اینجاست که همه این موارد بدون برجام و بدون FATF به وقوع پیوسته است.
این رویکرد در حقیقت تغییر ریل گذاری دولت برای خروج از فاز «شرطی سازی اقتصاد» است. وضعیتی که محصول سیاستگذاری های نادرست در دولت قبل است.
با اینحال برخی رسانه های اصلاح طلب با سانسور تغییر و تحولات رخ داده، همچنان مشغول تنفس مصنوعی به پروژه «شرطی سازی اقتصاد» هستند.