سرویس جهان مشرق _ به شصت و یکمین روز و ماه سوم نبرد میان ارتش روسیه و اوکراین رسیده ایم؛ ارتش اوکراین اگرچه در فاز نخست جنگ مقاومت خوبی از خود نشان داده و توانست مانع سقوط شهر کییف پایتخت این کشور شود، اما همچنان در بحث تهاجمی و بازپس گیری مناطق سقوط کرده کم توان و کند نشان میدهد.
احتمالا حجم بسیاری بالای تجهیزات توپخانه ای و زرهی که کشورهای غربی برای ارتش اوکراین ارسال میکنند به منظور افزایش توان تهاجمی این کشور برای انجام ضد حملات در محور جنوبی باشد؛ جایی که علی رغم 3 هفته نبرد سنگین هنوز اوکراینی ها موفق به بازپس گیری شهر خرسون در غرب رودخانه دنیپرو نشده اند و ارتش روسیه مقاومت سرسختانه ای در این شهر از خود نشان داده است زیرا فرماندهان روس به خوبی میدانند سقوط خرسون به معنی عبور قوای اوکراینی از دنیپرو و به خطر افتادن مجدد جبهه شبه جزیره کریمه خواهد بود.
روز گذشته ارتش اوکراین با پیشروی در اطراف شهر خرسون موفق به تصرف 5 روستای دیگر شد و هر لحظه فشار در این جبهه بر روی مدافعین روسی افزایش می یابد.
در جبهه شرقی اما اوضاع کاملا متفاوت است و ارتش روسیه در تلاش برای پیشروی از محور جنوب شهر ایزیوم در استان خارکیف به سمت شهر راهبردی اسلاویانسک است؛ تصرف این شهر به معنی تصرف قریب الوقوع کراماتورسک در جنوب آن نیز است که در این صورت ارتش روسیه تقریبا منطقه دونباس را به طور کامل تحت کنترل خواهد گرفت و پس از آن بر حفظ مناطق تصرف شده از شرق تا جنوب اوکراین متمرکز خواهد شد.
پهپاد بیرقدار نقش گسترده ای در جنگ اوکراین ندارد
زلنسکی رئیس جمهور اوکراین در مصاحبه ای اعلام کرد پهپاد های بیرقدار اوکراینی در جنگ نقش اصلی و برجسته ای ندارند.
وی با بیان این که جنگ اوکراین جنگ بزرگی با انواع تجهیزات از جمله موشک و جنگنده و تانک است که خود را در تاریخ نشان داده اند تاکید کرد که پهپاد ها از جمله Bayrakta TB2 اگرچه به ارتش اوکراین کمک میکنند ولی نتیجه را به تنهایی عوض نمیکنند و این کشور به همه نوع تجهیزات احتیاج دارد نه صرفا پهپاد.
گفتنی است کشور ترکیه به عنوان سازنده پهپاد فوق، پیش از آغاز جنگ اوکراین 20 فروند و در میانه های نبرد نیز 16 فروند پهپاد بیرقدار دیگر به ارتش اوکراین تحویل داده است که تا کنون 3 فروند از آنها در میدان نبرد سرنگون شده اند.
نگاهی به خسارات تجهیزاتی دو طرف از آغاز نبرد
اگرچه از زمان شروع درگیریها در 24 فوریه ماه گذشته میلادی، آمارهای متناقض و بعضا اغراق آمیز از سوی هر دو طرف در خصوص تلفات و خسارات رقیب منتشر میشود اما بر اساس انچه که در 60 روز گذشته در تصاویر و ویدئوهای منتشر شده از میدان نبرد دیده شد حداقل میتوان لیستی از خسارات تجهیزاتی روسیه و اوکراین در این نبرد را به شکل زیر عنوان کرد:
ارتش روسیه:
_704 دستگاه تانک اصلی میدان نبرد از مدلهای مختلف نظیر تی72، تی80 و تی90
_ 611 دستگاه خودروی رزمی پیاده نظام از مدلهای مختلف نظیر خانواده BMP و BTR
_ 204 دستگاه خودروی زرهی هوابرد از مدلهای مختلف BMD و BTR
_ 336 دستگاه خودرو و نفربر زرهی نظیر MT-LB و GAZ
_ 36 دستگاه خودروی محافظت شده ضد مین و ضد کمین (امرپ) مدل KAMAZ
_ 214 دستگاه توپخانه خودکششی
_ 62 دستگاه توپخانه کششی
_ 119 دستگاه خودروهای مهندسی رزمی
_ 110 دستگاه انواع سامانههای پدافندی نظیر، بوک ام2، تور ام2 و پنتسیر
_ 10 دستگاه رادار کشف
_ 990 دستگاه کامیون ترابری و پست فرماندهی متحرک
_ 29 فروند هواپیمای جنگنده و 1 فروند هواپیمای ترابری
_ 49 فروند بالگرد رزمی
_ 41 فروند پهپاد
_ 9 فروند لنج و کشتی آبی خاکی و ناو جنگی
ارتش اوکراین:
_ 148 دستگاه تانک اصلی میدان نبرد از انواع تی64، تی72 و تی80
_ 119 دستگاه خودروی رزمی پیاده نظام
_ 139 دستگاه نفربر زرهی
_ 112 دستگاه خودروی زرهی محافظت شده ضد مین و ضد کمین (امرپ)
_ 32 دستگاه توپخانه خودکششی
_ 31 دستگاه توپخانه کششی
_ 275 دستگاه کامیون ترابری
_ 44 دستگاه سامانه پدافندی نظیر اس300 و بوک ام1
_ 15 دستگاه رادار کشف
_ 21 فروند جنگنده رزمی سوخو27 و سوخو 25 و میگ29
_ 5 فروند هواپیمای ترابری
_ 14 فروند بالگرد رزمی میل24 و میل8
_ 15 فروند پهپاد
* قابل ذکر است که لیست خسارات تجهیزاتی فوق تنها بر اساس مواردی است که تصاویری از آنها وجود داشته است و طبیعتا آمار واقعی خسارات هر دو طرف بیشتر از ارقام ذکر شده در بالا است.