دکتر پریسا مهراشتیاق - دندانپزشک کودک و نوجوان
تحریریه زندگی آنلاین : دوران بارداری
حفظ سلامت دندانی و لثهای مادر باردار بسیار مهم و حائز اهمیت است. مادری که مشکلات لثهای دارد، احتمال زایمان زودرس در او وجود دارد، بنابراین برطرف کردن این مشکلات به موقع از این امر جلوگیری میکند.
بیشتر بخوانید:
دوران نوزادی
وقتی نوزادمان هنوز دندانی در داخل دهان ندارد، پس از شیر دادن لازم است که برجستگیهای لثهای او تمیز شوند. این تمیز کردن به وسیله گاز استریل انجام میشود. عادت دادن آب پس از خوردن شیر نیز میتواند به تحقق این امر کمک کند. در غیر این صورت احتمال بروز عفونتهای قارچی در محیط دهان کودک وجود دارد.
پس از رویش اولین دندان شیری کودک لازم است که با استفاده از مسواک مخصوص سن کودک و آب خالی (بدون استفاده از خمیر دندان) دندان را تمیز کنیم. عادات تغذیهای در این سن بسیار مهم و حائز اهمیت هستند. عادت شیر دادن شبانه در کودک معمولا باعث ایجاد پوسیدگیهای وسیع و پیشرونده در کودک نوپا میشود.
شب هنگام ترشح بزاق کم است و شیر دور تا دور دندانها را فرا میگیرد و پوسیدگیهای وسیع ایجاد میشود که چون سن کودک کم است در صورت بروز اورژانس (مثل درد و عفونت) به ناچار از درمانهای دندانپزشکی تحت بیهوشی استفاده میکنیم و چقدر تاسفبار است که کودک نوپایمان را به خاطر مشکلات حاد دندانی بیهوش کنیم. در حالی که میتوان با رعایت نکات بهداشتی و تغذیهای از این امر جلوگیری کرد.
بنابراین معمولا بالای یکسال با مشاوره پزشک کودک شیر شبانه را قطع و آب را جایگزین شیر در هنگام شب میکنیم.
عادات مخرب مثل مکیدن انگشت، پستانک و شیشه شیر
اگر این عادات در کودکمان ماندگار شوند و تا بالای
2 سالگی ادامه پیدا کنند، باعث تغییر فرم و شکل فک و دندانها میشود و مشکلات اسکلتال و دندانی در کودک ایجاد میکنند که در صورت عدم ترک به موقع این عادات، احتمال ماندگاری این اثرات مخرب بالا است و معمولا کام عمیق شده دندانهای فک بالا به سمت بیرون و دندانهای فک پایین به سمت داخل شیفت پیدا میکنند. اگر عادت در همان سن کودکی از کودک گرفته شود، در اثر انعطاف فک، شکل طبیعی فک بازگشت پیدا میکند، اما اگر عادات ماندگار شوند، شکل فک به حالت غیر طبیعی ماندگار میشود و نیاز به درمانهای جراحی فک و ارتودنسی در بزرگسالی ایجاد میشود، بنابراین لازم است که عادات مخرب مثل مکیدن انگشت، پستانک و شیشه شیر در سن صحیح از کودک گرفته شوند.
بیشتر بخوانید:
دوران کودکی
کلا 3 عامل ژنتیک، عادات تغذیهای و عادات بهداشتی در بروز پوسیدگی و مشکلات دهانی در یک فرد موثر هستند. از این 3 عامل، ژنتیک که در حیطه اختیار ما نیست، ولی 2 عامل دیگر را میتوان تغییرداد.
عادات تغذیهای
استفاده از مواد شیرین و ترش و نوشابههای گازدار باعث پوسیدگی دندانی میشود. موادی مثل آجیل که خرد شده شیارهای دندانی را پر میکنند و خوراکیهایی مثل کلوچه و تافیهای چسبنده که مدت زمانی طولانی به بافت دندان میچسبند نیز جزء مواد پوسیدگیزا به حساب میآیند. باید کودکانمان را از خوردن هلههوله مثل چیپس، پفک، نوشابه و شکلات برحذر بداریم و یا در صورت استفاده هر چه سریعتر اقدام به تمیز کردن دندانها کنیم تا اثرات تخریبی مواد مضر را به حداقل برسانیم.
بیشتربخوانید:
عادات بهداشتی
استفاده از مسواک، نخ دندان و دهانشویه مهم و ضروری است. مسواک مناسب مهمترین سلاح مبارزه با ایجاد پوسیدگیهای دندانی است. برای هر سنی مسواک مخصوص آن سن را تهیه کنیم. به کودکانمان کمک کنیم تا بتوانند درست مسواک بزنند و از نخ دندان به درستی استفاده کنند. رفتار والدین الگوی رفتاری کودک است، بنابراین فرهنگ بهداشتی باید در خانواده درست اجرا شود تا کودک نیز در چنین محیطی آموزشهای لازم را یاد بگیرد.
در پایان برای تمام کودکان سرزمینم سلامتی آرزو میکنم.