عمار صالحی - دکتری تخصصی تغذیه بالینی و رژیم درمانی
تحریریه زندگی آنلاین : مراقبتهای بارداری زنان، امروزه نقش مهمی در سلامت مادر و جنین به عهده دارد. تغذیه صحیح در بارداری، تضمین کننده رشد کافی جنین و فراهم شدن ویتامینها و مواد غذایی لازم برای مادر میباشد.
پس توجه به رژیم غذایی و مراجعه به متخصص تغذیه در این سه ماهه پایانی اهمیت ویژهای خواهد داشت.
از جمله مشکلاتی که در سه ماهه سوم بارداری وجود دارد، میتوان به مشکل یبوست و سوزش سر دل اشاره کرد.
بیشتربخوانید:
یبوست
یبوست و مشکلات دفع از شایعترین عوارض دوران بارداری است که معمولا در اواخر دوره بارداری ایجاد میشود. دلیلش هم کاملا مشخص است. شما در این دوران کمفعالیتتر از قبل شدهاید و رحمتان هم روی روده بزرگ فشار میآورد. اگر میخواهید از این عارضه پیشگیری کنید:
از میوهها و سبزیجات به ویژه آلو و انجیر غافل نشوید.
سعی کنید حداقل 8 لیوان آب در روز بنوشید.
نان و غلاتتان را هم از نوع سبوسدار انتخاب کنید.
سوزش سر دل
سوزش سر دل در مراحل پایانی بارداری شکایت شایعی است که خیلی از مادرهای چشم انتظار را دچار مشکل میکند. علت این سوزش فشاری است که در نتیجه بزرگ شدن رحم به معده وارد شده و باعث میشود اسید معده به داخل مری برگردد.
1- محدود کردن مقدار غذایی که در هر وعده میخورید،
2- نوشیدن مایعات بین دو وعده غذایی،
3- پوشیدن لباسهای گشاد،
4- آهسته جویدن و لم ندادن برای حداقل سه ساعت بعد از خوردن غذا میتواند در رفع این سوزش موثر باشد.
بیشتربخوانید:
عفونت
سیستم دفاعی بدن مادران به خاطر اینکه عکسالعمل طبیعی در قبال رشد طبیعی جنین از خود نشان ندهد، فعالیتش کمتر شده و از توانش کاسته میشود.
به همین دلیل توجه به بهداشت فردی، بهداشت غذا و بهداشت محیط در این 3 ماهه آخر باید افزایش یابد، چون عدم توجه میتواند به عفونت منجر شود.
رژیم غذایی مناسب در سه ماهه سوم
استفاده از سبزیجات تازه یا پخته و میوهها میتواند دو هدف را تامین کند. در درجه اول به دلیل فیبر موجود به کاهش خشکی مزاج میانجامد و در درجه دوم قسمت زیادی از مواد مورد نیاز بدن مادر مانند انواع ویتامینها و مواد معدنی از جمله کلسیم، منیزیم، پتاسیم، آهن، منگنز و ... را تامین میکند.
استفاده از انواع گوشتها هم توصیه میشود. قبلا سفارش اکید بر مصرف زیاد آبزیان بود، چون مصرف آنها میتواند کمبود ید و اسیدهای چرب امگا3 را برطرف کند و برای بدن بسیار مفید بوده و سبب افزایش IQ بچه میشود، اما در حال حاضر به دلیل آلودگی محیط دریاها به جیوه، مصرف بالای آبزیان به ویژه ماهی سالمون و تن و ماهیهای صید شده در نزدیکی سواحل توصیه نمیشود، زیرا اینها جیوه و سایر فلزات سنگین را به بدن جنین انتقال میدهند و روی روند تکامل مغز جنین تاثیر منفی میگذارند.
بهتر است امگا3 مورد نیاز از منابع گیاهی که آلودگی کمتری دارند، مانند گردو یا کنجد یا برخی دیگر از دانههای روغنی مانند تخم کتان خام، بادام، پسته، فندق و جوانه گندم تامین شود.
بیشتربخوانید:
کدام مواد غذایی باید کمتر مصرف شود؟
به افرادی که در خانواده زمینه آلرژی دارند، توصیه میشود مصرف بادامزمینی و ماهی را کمتر کنند. خانمهایی که زمینه آلرژی دارند، ممکن است به پروتئین شیر گاو هم حساس باشند. به همین دلیل بهتر است مصرف آن را حتی در دوران شیردهی قطع کنند تا موجب اسهال خونی در کودک نشود. استفاده از کنسروها و موادی که حاوی رنگهای مصنوعی هستند نیز توصیه نمیشود، زیرا این مواد میتوانند حاوی فلزات سنگین باشند. مصرف نوشمک و بستنیهای رنگی سنتی و خامهای هم در دوران بارداری چه خانم مبتلا به آلرژی باشد چه نباشد، مناسب نیست، البته غیر از تغذیه، دوری از استرس و شببیداری هم تاکید میشود، زیرا میتواند روی رفتار مادر و روند رشد جنین تاثیرگذار باشد. فراموش نکنید که پیادهروی در محیطهای پاک به ویژه بعد از بارندگی نیز برای مادر و جنین بسیار مفید است.