دکتر غزاله اسلامیان : متخصص تغذیه ؛ عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
تحریریه زندگی آنلاین : روده بخش مهمی از دستگاه گوارش است که از دوازدهه (اثنیعشر) تا مقعد را تشکیل میدهد. روده در انسان به دو بخش روده باریک و روده بزرگ تقسیم میشود. روده نقش بسیار مهمی در هضم و جذب غذا دارد. بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو، کرون، سرطان کولون یا ترومای روده ممکن است نیاز به برداشت روده یا کولون داشته باشند. توصیههای تغذیهای زیر به منظور افزایش کیفیت زندگی بیماران پس از جراحی و برداشت قسمتی یا کل روده ارائه میشود:
غذاها را به آهستگی میل نمایید و کاملاً بجوید، چراکه ممکن است تکههای نجویده غذا در محل خروج مواد دفعی از بدن گیر نماید.
بیشتربخوانید:
از مصرف مواد غذایی زیر تا حد امکان پرهیز شود، چراکه میتوانند سبب انسداد محل خروج مواد دفعی شوند:
هویج خام، کرفس خام، پوست و دانه میوهها و سبزیها، قارچ، آناناس خام، نارگیل، مغزها، گوشتهای دارای بافت محکم که جویدن آنها مشکل باشد، همانند کباب برگ، ذرت بوداده (پاپکورن)، حبوبات و میوههای خشک از قبیل کشمش.
کلیه میوهها و سبزیهای خام به خوبی جویده شوند و تا حد امکان میوهها به صورت پوره و سالادها به صورت رنده شده مصرف شوند. میوهها و سبزیهای پخته در این بیماران بهتر تحمل میشود.
با توجه به اینکه مواد دفعی به صورت مایع از بدن دفع میشوند، لذا مصرف مایعات باید به میزان کافی باشد تا بدن دچار کمآبی نشود.
مصرف مواد غذایی زیر میتواند سبب افزایش حجم مواد دفعی از بدن و در نتیجه ناراحتی بیمار گردد:
حبوبات، کلم بروکلی، اسفناج، آبمیوهها به ویژه آب آلو، قهوه، غذاهای پر ادویه، شیرینبیان.
مواد غذایی زیر به دلیل اینکه مواد باقیمانده کمی از آنها بعد از عمل هضم و جذب بر جا میماند، لذا میتوانند سبب کاهش حجم مواد دفعی شوند:
موز، برنج، سیبزمینی، ماکارونی، نانهای سفید، ماست، پوره سیب و کره بادامزمینی.
نمک اضافه شده به مواد غذایی کمی بیشتر از حد طبیعی باشد.
بیشتربخوانید:
از مصرف مواد غذایی زیر پرهیز نمایید، چرا که باعث تولید نفخ و یا باعث ایجاد بوی بد در این بیماران میشوند:
انواع کلمها، سیر و پیاز، ذرت، حبوبات، انواع سبوسها، فلفل سبز، مغزها، تخممرغ، ماهی، بعضی پنیرها، کاکائو و شکلات، نارگیل و نوشیدنیهای گاز دار.
مصرف ماست و همچنین جعفری میتواند سبب کاهش نفخ و کاهش بوی بد مواد دفعی شود.
جویدن آدامس و استفاده از نی جهت نوشیدن مایعات سبب بلعیدن هوا و ایجاد نفخ میگردد.
مواد غذایی که به دلیل عدم تحمل بیمار از رژیم غذایی حذف شدهاند، میتوانند بعد از مدتی به تدریج مجدداً در رژیم غذایی بیمار
وارد شوند.
بیشتربخوانید: