در پیمانه اقتصادی، هر روز بسته ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم روز، همچون تغییرات در بازار آزاد ارز، انرژی، بازار طلا، سکه، نفت و ... تا خبرها و اتفاقات جذاب اقتصادی را گردآوری می کنیم.
به گزارش «
تابناک اقتصادی» این پیمانه موضوعاتی همچون نمودار تغییرات بورس، کاهش بهای سکه تمام، تأثیر قانون ترامپ علیه مسلمانان بر بازار طلا، کاهش بهای دلار، یورو و درهم در بازار آزاد، خودرویی که وزیر خواستار توقف تولیدش شد، تأثیر نفت 70 دلاری از دیدگاه وزیر نفت، نفرت از اوبر به علت همراهی با سیاستهای ترامپ، دلیل گرانیهای اخیر گوشت، پیشنهاد جدید گازی ترکمنستان به ایران، خواب طلایی دلالان برای واردات میوه شب عید و لطمهی ممنوعیت ترامپ به خطوط هوایی را در بر دارد.
رشد 254 واحدی شاخص کل بورس
روز دوشنبه 11 بهمن ماه درحالی بازار سرمایه به معاملات خود پایان داد که شاخص کل بورس در یک روند صعودی بعد از مدتها، با رشد 254 واحدی همراه شد و به ارتفاع 77 هزارو 961 واحد رسید. شاخص کل هم وزن نیز 100 واحد مثبت شد و روی عدد 15 هزار و 769 واحد قرار گرفت. در فرابورس نیز آیفکس 5 واحد مثبت شد و به ارتفاع 850 واحد نزدیک شد. ارزش معاملات در این روز 1,145 میلیارد ریال را نشان داد.
کاهش قیمت سکه تمام طرح قدیم
در پایان معاملات روز دوشنبه بازار سکه، هر سکه تمام طرح قدیم با کاهش 8 هزار تومانی به رقم ک میلیون و 143 هزار تومان رسید. همچنین هر سکه تمام بهار آزادی با افت 7 هزار و 300 تومان به قیمت یک میلیون و 168 هزار و 700 تومان فروخته شد. هر نیم سکه بهار آزادی نیز با کاهش 2 هزار تومان به رقم 610 هزار تومان رسید. هر ربع سکه بهار آزادی نیز یک هزار تومان به قیمت 326 هزار تومان فروخته شد.
تاثیر قانون ترامپ علیه مسلمانان بر بازار طلا
در پایان معاملات روز دوشنبه فلزات گران بها، هر اونس طلا در بازار جهانی با رشد 4 دلار و 9 سنت به رقم1197 دلار و 20 سنت رسید. همچنین هر اونس نقره با قیمت 17 دلار و 22 سنت فروخته شد. به نقل از رویترز، قیمت طلا در معاملات روز دوشنبه به علت تقویت ارزش دلار کاهش یافت اما کاهش ها به علت بی ثباتی سیاسی ناشی از اقدام دونالد ترامپ برای ممنوعیت ورود مسلمانان 7 کشور به آمریکا محدود بود.
کاهش قیمت دلار، یورو و درهم در بازار آزاد ارز
در پایان معاملات روز دوشنبه 11 بهمن ماه، هر دلار آمریکا با کاهش 154 ریالی به میانگین قیمت 38 هزار و 92 ریال فروخته شد. همچنین هر یورو در بازار آزاد ارز با 268 ریال کاهش به رقم 41 هزار و 132 ریال رسید. هر درهم امارات نیز با افت 53 ریال نسبت به روز یکشنبه، به 10 هزار و 488 ریال برای فروش قیمت گذاری شد.
تولید پراید و پژو 405 ادامه می یابد
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت صنعت، معدن و تجارت در نشست خبری خود با خبرنگاران، درباره مباحث مطرح شده مبنی بر توقف تولید پراید و پژو 405 اظهار داشت: در مورد تولید خودرو 2 اصل وجود دارد؛ نخست کشش بازار و دوم رعایت استانداردها است؛ بر همین اساس، خودروی پژو 405 استانداردهای لازم را دارد و مردم نیز مایل به استفاده از آن هستند؛ بنابراین درست نیست تا زمانی که جایگزینی برای آن پیدا نکرده ایم، مردم را از مصرف آن محروم نماییم. به گزارش مهر، محمدرضا فیاض با بیان اینکه درباره پراید نیز همین مسائل مطرح است، افزود: به محض اینکه جایگزین مناسبی برای این خودروها پیدا شود که هم استانداردهای لازم را داشته باشند و هم مردم آن را بپذیرند، تولید این دو خودرو متوقف خواهد شد. فیاض ادامه داد: قطعاً باید تلاش کنیم جایگزین خوبی برای این خودرو به بازار بیاید؛ اما به هیچ عنوان نمی توانیم به مردم بگوییم از این خودروها استفاده نکنند.
خودرویی که وزیر نفت خواستار توقف تولیدش شد
وزیر نفت با بیان اینکه "ما معتقدیم که خودروهای نیسان وانت دیگر نباید ساخته شود و تعدادی که اکنون فعال هستند نیز باید ساماندهی شود"، گفت: ما اعتقاد داریم تولید خودروهای نیسان وانت بنزینی باید متوقف شود و خودروی دیگری جایگزین آن شود یا در کوتاه مدت برای آنها از موتورهای دیزلی که دارای مصرف کمتر و راندمان بالاتری هستند، استفاده کرد.
خواب طلایی دلالان برای واردات میوه شب عید
دلالان میوههای خارجی به بهانه یخزدگی و از بین رفتن میوههای باغداران با فشار بر وزارت جهاد کشاورزی به دنبال گرفتن مجوز واردات هستند. برنامه پیک بامدادی رادیو ایران به موضوع تلاش دلالان میوههای خارجی برای گرفتن مجوز واردات از وزارت جهاد کشاورزی پرداخته است.
تأثیر نفت 70 دلاری از دیدگاه وزیر نفت
بیژن نامدار زنگنه در پاسخ به اینکه آیا 70 دلار، قیمت عادلانه ای برای مصرف کنندگان و تولیدکنندگان در بازار نفت خواهد بود؟ توضیح داد: عدالت یک مقوله نسبی بوده و قطعاً اگر قیمت نفت به بشکه ای حدود 70 دلار افزایش یابد، بار دیگر توازن بین عرضه و تقاضا از بین می رود و قیمت ها کاهش می یابد. این مقام مسئول تأکید کرد: در شرایط فعلی، تولید کنندگان بر نفت بشکه ای 55 تا 60 دلار رضایت دارند.
نفرت از اوبر به علت همراهی با سیاستهای ترامپ
هرچند برخی شرکت های فناوری آمریکایی مانند اوبر تمایلی به موضع گیری بر ضد ترامپ ندارند، اما کاربران تلاش می کنند آنها را به این کار مجبور کنند. به گزارش فارس به نقل از دیلی بیست، شرکت اوبر این روزها در آمریکا و دیگر کشورهای جهان به شدت منفور شده، زیرا پس از اعمال سیاست های ضدمهاجرت ترامپ علیه اتباع برخی کشورها از جمله ایران رانندگان تاکسی در فرودگاه جی اف کندی این کشور به عنوان اعتراض دست به اعتصاب زدند، اما اوبر که برنامه تاکسی یاب موبایلی آن بسیار پرکاربرد است از همراهی با این اعتصاب سر باز زد و به خدمات رسانی ادامه داد. همین مسأله باعث شد تا بسیاری از کاربران برنامه یاد شده را از گوشی های خود پاک کنند و هشتگ #DeleteUber در شبکه های اجتماعی به یک روند مهم مبدل شود. کاربران عصبانی اینترنت می گویند اگر شرکت اوبر می خواهد طرف ترامپ را بگیرد و بی سروصدا در شرایطی که دیگر رانندگان تاکسی در اعتصاب هستند پول به جیب بزند باید بهای آن را هم بپردازد.
نخست وزیر ژاپن در حال تهیه پیشنهاد تجاری با امریکا
شینزو آبه نخست وزیر ژاپن، در حالی که تحت فشار موضع حمایت گرایانه رئیس جمهور آمریکا دونالد ترامپ می باشد، نشست هایی با سران تجاری ژاپن پیش از سفر به واشنگتن ترتیب داده است. آبه، این هفته با آکیو تویودا مدیرعامل شرکت تویوتا و رییس لابی تجاری کیدانرن ملاقات می کند. به نقل از Russia Today، روزنامه اقتصادی (نیکی) به نقل از یک مقام دولت ژاپن، بدون ذکر نام ،خبر داد "ترامپ در یک تماس تلفنی با آبه در روز شنبه التزام خودش را برای ایجاد شغل در امریکا تکرار کرد و از نخست وزیر ژاپن خواست که درباره نحوه مشارکت در این کار توصیح دهد." کاخ سفید بعد از این تماس تلفنی گفت که آمریکا و ژاپن متعهد شده اند تا ارتباط دوطرفه تجاری و سرمایه ای را تعمیق بخشند. رویترز به نقل از یکی از مسئولان کیدانرن بدون ذکر نام نقل کرده است که "ما یک تیم ویژه تشکیل خواهیم داد که هدف اصلی آن انتقال اطلاعات درست درباره سهم شرکت های ژاپنی در آمریکا خواهد بود" توکیو ادعا می کند که شرکت های ژاپن 893.000 شغل در امریکا ایجاد کرده است که بعد از انگلستان دومین کشور است.
گرانیهای اخیر گوشت به دلیل دلالبازی است
رئیس مجمع ملی صادرکنندگان دام زنده در نشستی خبری با خبرنگاران به آخرین وضعیت آمار صادراتی دام زنده و همچنین علت گران شدن گوشت در بازار اشاره کرد و گفت: بر خلاف آنکه گفته میشود گرانی گوشت به دلیل کمبود دام در بازار است، باید گفت که ما با مازاد دام تولیدی در کشور مواجه هستیم، به طوری که هم اکنون 70 میلیون رأس دام در کشور داریم که شاید 2 درصد از کل تولید به صادرات اختصاص داده شود که هیچ خلاءی در بازار داخل ایجاد نمیکند. مضاف بر آنکه سالانه 27 میلیون رأس دام به جمعیت دامی کشور اضافه میشود. وی گفت: اگر میبینید قیمت گوشت در بازار گران شده به دلیل فعالیت حلقههای واسط و دلالان است.
پیشنهاد جدید گازی ترکمنستان به ایران
ترکمنستان پیشنهاد افزایش سوآپ گاز از 5 میلیون متر مکعب در روز به 15 میلیون متر مکعب را به شرکت ملی گاز ایران ارائه کرد. ترکمنها پس از قطع صادرات گاز به ایران از ابتدای ژانویه سال 2017 میلادی و در پی تهدید ایران نسبت به ارسال این پرونده به دیوان داوری آمادگی خود را برای انجام گفتوگوهای دو جانبه در خصوص از سرگیری صادرات گاز به ایران اعلام کرده اند. به گزارش فارس، هفته گذشته حمیدرضا عراقی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در جمع خبرنگاران گفته بود اگرچه واردات گاز از ترکمنستان متوقف است اما عملیات سوآپ گاز از این کشور مانند گذشته در حال انجام است.
اسکان کسبه پلاسکو در "مجتمع نور" قطعی شد
در آخرین جلسهای که بین 10 نماینده از کسبه پلاسکو، نمایندگان مجتمع نور، مسئولان بنیاد مستضعفان و اتحادیه تولیدکنندگان پوشاک برگزار شد، تصمیم بر این شد که واحدهای کسبه پلاسکو در مجتمع نور استقرار پیدا کنند که این اتفاق پس از برگزاری جلسهای مابین ١٠ نماینده کسبه با کلیه واحدهای کسب مجموعه پلاسکو تا پایان هفته جاری رخ خواهد داد.
لطمهی ممنوعیت ترامپ به خطوط هوایی
خطوط هوایی بزرگی از جمله داچه لوفت هانزا و امارات در حال تغییر فهرست کارکنان هستند تا اعضاء خودشان را از حکم دونالد ترامپ برای ممنوعیت ورود مردم از هفت کشور اکثرا مسلمان نشین به آمریکا نجات دهند. به نقل از بلومبرگ، خطوط هوایی امارات که پایگاه آن در دوبی است، به عنوان دومین خط هوایی حمل و نقل دور برد، گفته است که درباره کارکنان و خدمه پرواز "تنظیمات و اصلاحات لازم انجام شده است". توضیحات بیشتر در این
قسمت قابل مشاهده است.
افت ارزش سهام در بازارهای بین المللی در پی فرمان ضدمهاجرتی ترامپ
در پی افت شاخص های بورس و قیمت سهام در بازارهای آسیایی و اروپایی، بورس وال استریت نیز روز دوشنبه در حالی کار خود را آغاز کرد که شاخصهای اصلی آن با افت مواجه بودند. به گزارش یورونیوز، از عمده دلایل این افت، فرمان ضدمهاجرتی دونالد ترامپ بود که تاثیر منفی بر سهام شرکتهای حمل و نقل هوایی گذاشت. در این روز، ارزش سهام شرکت بریتانیایی «اینترنشنال ایرلاینز گروپ» 2.17 درصد و ارزش سهام ایرفرانس 3.07 درصد افت داشت. همچنین شاخص داوجونز در وال استریت روز دوشنبه به زیر 20 هزار واحد سقوط کرد. سهام شرکت هلدینگ «امریکن ایرلاینز گروپ» نیز با کاهش 6.13 درصدی و ارزش سهام «دلتا ایرلاینز» با افت 3.9 درصدی روبرو شد. بی ثباتی در مورد چشمانداز سیاست آمریکا پس از اینکه ترامپ فرمان اجرایی بررسی سختگیرانه سوابق مهاجران به آمریکا را امضا کرد که انتقادهای شدیدی در خارج به دنبال داشت، به میزان گسترده بر بازارهای مالی تاثیر گذاشته است. همچنین آدام کول، رئیس موسسه جی 10 در لندن گفت: «نگرانی ها از سیاست های حمایت گرایانه ترامپ ظاهرا پس از دستور اجرایی وی در زمینه محدودیت ورود مهاجران به آمریکا در حال افزایش است.» در آخرین ساعات روز دوشنبه بازار انرژی، هر بشکه نفت خام پایه آمریکا با کاهش 56 سنتی به رقم 52 دلار و 68 سنت رسید. همچنین هر بشکه نفت خام برنت نیز با افت 19 سنت به قیمت 55 دلار و 30 سنت معامله شد.