ملاتونین دارویی برای بی خوابی مسافران
حتما شما هم تجربه بی خوابی و بهم ریختن ریتم خواب در مسافرت را داشته اید ، این بی خوابی کلافه کننده است و باعث میشود در طول روز سرحال مباشید . محققان به تازگی دریافتند که ملاتونین عامل تنظیم ریتم خواب و بیداری در بدن است و بهم ریختن ریتم خواب در نتیجه تغییراتی در ترشح این هورمون در بدن است.
ساخت و آزاد شدن ملاتونین، با تاریکی هوا تحریک شده و با روشنایی متوقف می شود به همین دلیل ملاتونین هورمون تاریکی نامیده می شود. میزان ترشح این هورمون در انسان با افزایش سن کاهش می یابد که می تواند یکی از علتهای عمده بروز بی خوابی در سالمندان به شمار رود.
اختلالات خواب در گروه دیگری از جمله مسافران پروازهای هوایی، بازرگانان، خلبانان، کادر پروازی و سایر افرادی که بطور مداوم با تغییرات ساعات شبانه روزی در اثر مسافرتهای هوایی طولانی روبرو بوده (Jet LAG) و همچنین رانندگان، پرستاران، نگهبانان و افرادی که عمدتاً در شیفتهای کاری شبانه فعالیت دارند به وفور مشاهده می شود.
افزایش سن و بروز تغییرات ناگهانی در ساعات خواب و بیداری، سبب اختلال در تولید ملاتونین در بدن می شود.مصرف داروی ملاتونین می توانند به عنوان عاملی خواب آور و تنظیم کننده طبیعی ساعت بیولوژیکی بدن، به تنظیم خواب خصوصاً در سالمندان و افرادی که دائم در مسافرت هستند کمک کند.
موارد مصرف داروی ملاتونین
ملاتونین نقش موثری در درمان بی خوابی دارد
1ـ کمک به درمان بی خوابی در سالمندان
2ـ کمک به درمان اختلالات خواب در کودکان با اختلالات نورولوژی ـ روانی مانند عقب ماندگی ذهنی، اوتیسم، اختلالات روانی و صرع و …
3ـ بهبود خواب در افراد سالم
4ـ کمک به تنظیم ساعات خواب در اثر مسافرت های هوایی
5ـ دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی
6ـ کاهش ناراحتی های دوران قاعدگی ( افسردگی ، پرخاشگری)
میزان مصرف داروی ملاتونین
دوز مناسب داروی ملاتونین از فردی به فرد دیگر، تفاوت زیادی می کند. دوز توصیه شده معمولاً 0٫5 میلی گرم است. داروی ملاتونین در بزرگسالان با دوزهای متفاوت از 0٫2 تا 20 میلی گرم، بسته به نوع استفاده از آن مصرف می شود. اگر مشکل به خواب رفتن یا در خواب ماندن دارید، می توانید در مورد دوز مناسب با پزشک مشورت کنید.
زمان مصرف داروی ملاتونین
داروی ملاتونین باید به هنگام شب مصرف شود و این زمان چیزی حدود 30 دقیقه قبل از رفتن به رختخواب است. ملاتونین را نباید طی روز مصرف کنید.
عوارض جانبی
عوارض جانبی داروی ملاتونین عبارتند از:
دیگر، عوارض جانبی کمتر شایع ملاتونین ممکن است شامل درد شکم، اضطراب خفیف، تحریک پذیری، گیجی و احساس کوتاه مدت افسردگی باشد.
همچنین مصرف با دوز بالا و چند ماهه دارو ممکن است باعث تغییر رنگ پوست به تیرگی و رنگ چشم به روشنی شود.
در صورت مصرف داروی ملاتونین ، هنگام مراجعه به هر پزشکی، باید آن را با او در میان گذاشت.
به طور کلی، از داروها برای درمان کوتاه مدت بی خوابی استفاده می شود، با این حال باید از درمان دارویی برای مدت طولانی اجتناب شود. درمان بی خوابی مزمن با استفاده از روش های دیگر، از جمله درمان رفتاری شناختی ویژه اختلال خواب یا بیوفیدبک و روش های خاص نوروسایکولوژیکال نیز صورت می گیرد.
مصرف در حاملگی و شیردهی
در افراد باردار یا افرادی که قصد باردار شدن دارند نباید مصرف شود که سطوح بالای داروی ملاتونین در طول بارداری ممکن است خطر بروز اختلالات تکاملی را افزایش دهد.
در مطالعات حیوانی مشخص شده است که ملاتونین در شیر ترشح می شود بنابراین در طول دوران شیردهی مصرف نشود.
تداخلات دارویی
داروی ملاتونین می تواند با داروهای مختلف تداخلاتی داشته باشد و مصرف همزمان ملاتونین با این داروها حتما باید زیر نظر پزشک باشد، این داروها عبارتند از:
در صورت استفاده از داروهای ضدافسردگی، ضد اضطراب و یا سایر داروهای نارکوتیک (خواب آور) قبل از مصرف این فرآورده با پزشک خود مشورت نمایید.
تنظیم خواب در مسافرت با ملاتونین