سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم. در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
*******
روزنامههای امروز دوشنبه سوم بهمن ماه در حالی چاپ و منتشر شد که حضور رئیسجمهور در مجلس، عقب نشینی اروپاییها از یک طرح ضد ایرانی، احتمال خروج ایران از NPT، مقایسه مصرف گاز ایران با چین و اروپا، یوزیابی و درنا پروری ایرانی در صفحات نخست روزنامههای امروز شده است.
تصویب یک قطعنامه تروریستی توسط کشورهای اروپایی علیه سپاه پاسدران همچنان مورد توجه روزنامههای مختلف قرار دارد، روزنامه آرمان ملی نوشته است:
اقدام اخیر پارلمان اروپا در قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست گروههای تروریستی هر چند با موافقت نمایندگان پارلمان اروپا مواجه شد اما خود آنها نیز به خوبی میدانند و برخی از مقامات خودشان نیز به این امر اذعان داشتهاند که این اقدام با موانع سیاسی و حقوقی روبهرو است و قدر مسلم این طرح در شورای اروپا نیز رأی نخواهد آورد. لذا به نظر میرسد که این اقدام اخیر پارلمان اروپا بیشتر جنبه نمادین داشته باشد و از نظر ساختار قانونگذاری حاکم بر اتحادیه اروپا، الزامآور نیست و جنبه توصیهای و نمایشی دارد.
در ادامه گزارش آرمان ملی آمده است:
اما همین مساله نیز باعث نشد تا پاسخ قاطع و محکمی از جانب ایران بروز داده نشود. چنانکه همه مقامات کشورمان از جمله رئیسجمهور، رئیس مجلس و فرمانده سپاه بدان واکنش داشته و آن را محکوم کردند. در همین راستا همانطور که از پیش نیز گفته شده بود وزیر امور خارجه و فرمانده سپاه روز گذشته در نشست غیر علنی مجلس حضور یافتند و در خصوص اقدام اخیر اروپاییها به بحث و گفتوگو پرداختند. جمعی از نمایندگان مجلس طرحی با عنوان «اقدام متقابل و متناظر با مصوبات اتحادیه اروپا در راستای صیانت از قانون اساسی و منافع و حقوق ملت ایران» در قبال اقدام اخیر پارلمان اتحادیه اروپا تهیه و تدوین کردهاند. این طرح صبح دیروز در صحن علنی مجلس شورای اسلامی از سوی هیات رئیسه مجلس اعلام وصول شد.
روزنامه اصلاحطلب اعتماد نیز در گزارشی با عنوان «با اروپاییها چه کنیم؟» مینویسد:
با مطرح شدن احتمال قرار دادن سپاه پاسداران در لیست تروریستها از سوی اتحادیه اروپا، نمایندگان مجلس و سایر مقامات جمهوری اسلامی واکنشهای رسانهای تندی نشان دادند. از هفته گذشته که این موضوع در پارلمان اروپا در چارچوب قطعنامهای غیرالزامآور تصویب شد، نمایندگان مجلس در مصاحبهها و حسابهای کاربریشان در شبکههای اجتماعی وعده طرحی را دادند که با این اقدام اروپا مقابله به مثل شود. برخی نمایندگان معتقد بودند که طرح مذکور، اصلاح «قانون اقدام متقابل در برابر اعلام سپاه به عنوان سازمان تروریستی توسط امریکا» است که اردیبهشت 98 در واکنش به اقدام مشابه ایالات متحده در مجلس دهم صورت گرفت.
روزنامه همشهری طرح مجلس را سه مادهای خوانده و نوشته است:
طرحی که دیروز در مجلس اعلام وصول شد، بر این مبنا استوار شدهاست که درصورت موافقت شورای اروپا با قطعنامه پارلمان علیه سپاه و برخی مقامهای ایرانی، دولت ایران نسبت به انجام اقدامهای تقابلی مکلف خواهد شد؛ رویکردی که در 3محور کلی تدوین شدهاست.
درصورتیکه اتحادیهاروپا مقامها یا نهادهای کشور، ازجمله نهادهایی که در قانون اساسی نام برده شدهاند، مانند سپاه پاسداران یا بسیج مستضعفین را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دهد، واکنش متناظری صورت خواهد گرفت. در شرایطی که شورای اروپا مقامها و اشخاص حقیقی و حقوقی ایران را در فهرست تحریم قرار دهد، دولت مکلف به تدوین فهرستی از مقامها و اشخاص اروپایی با هدف اعمال تحریمهای مالی یا تروریستی است. تدوین سازوکاری برای موارد نقض حقوقبشر. بر این اساس اقدامهای خلاف حقوق بینالملل، ازجمله کشتار و نسلکشی و مواردی از این دست که اروپاییها نقشی در آن داشتهاند، ثبت و در مراجع بینالمللی پیگیری قضایی میشود.
روزنامه وطن امروز نیز سخنان رئیسجمهور درباره طرح تروریستی اروپا را مورد توجه قرار داده و مینویسد:
روز گذشته رئیسجمهور که به منظور دفاع از لایحه بودجه 1402 در مجلس شورای اسلامی حضور یافته بود، در ابتدای سخنان خود با اشاره به اقدام اخیر پارلمان اروپا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: این اقدام، واکنشی علیه بصیرت و هوشیاری ملت ایران در ناکام گذاشتن توطئه و فتنه اخیر دشمن برای به آشوب کشاندن ایران است. حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی با بیان اینکه هیچ نیروی نظامی دیگری در دنیا مانند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با تروریسم مقابله نکرده است، افزود: هم نیروهای نظامی و هم مسؤولان عالی سیاسی کشورهای منطقه و حتی جهان به نقش مهم و تعیینکننده سپاه، نیروی قدس و سردار شهید قاسم سلیمانی در مقابله با تروریسم در منطقه معترف هستند.
این روزنامه در ادامه گزارش خبری خود آورده است:
رئیسی با قدردانی از همه نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای مقابله قاطعانه با تروریستها اظهار داشت: توطئه مذبوحانه جدید دشمنان انقلاب اسلامی علیه سپاه مقتدر ما که واکنشی به حرکت انقلابی سپاهیان ما در مبارزه با تروریسم و واکنش به هوشیاری و بصیرت مردم ایران اسلامی است، مثل همیشه محکوم به شکست است.
بورکینافاسو و توهم ذهنهای استعمارزده
اقدام خارج از عرف روزنامه سازندگی همچنان مورد توجه رسانهها قرار دارد؛ این روزنامه روز گذشته در اقدامی نژادپرستانه عدم حضور میهمانان چشم آبی در تهران را مورد تمسخر قرار داده بود.
روزنامه فرهیختگان درباره اقدام غیرحرفهای روزنامه حزب کارگزاران مینویسد:
این رویکرد غربزده در ایران ریشهای دیرینه دارد. تمسخر دیدار رئیس دولتهای نهم و دهم با مقامات آفریقایی که با لباسهای محلی در دیدارهای دیپلماتیک حضور پیدا میکردند نیز متاثر از همین نگاه به تعاملات بینالمللی بود. سالها بعد مشخص شد که در جریان همین دیدارها و سفرها که به مذاق غربگرایان خوش نمیآمد، ایران توانسته بود با اخذ پاسپورت برخی کشورهای آفریقایی، تحریمهای شورای امنیت را دور بزند. سال 97 رویترز در گزارشی مدعی شد که بیش از هزار نفر که محل تولدشان در پاسپورت کومور، ایران ذکر شده است بین 2008 تا 2017 اقدام به دریافت این پاسپورت کردهاند. بیشتر این افراد بین سالهای 2011 تا 2013 یعنی زمانی که ایران تحتتحریمهای سخت قرار داشته، اقدام به اخذ پاسپورت کردهاند.
روزنامه جوان نیز در ستون اخبار ویژه خود اقدام روزنامه سازندگی را حقارت آمیز خوانده و نوشته است:
آنچه از صفحه یک دیروز روزنامه سازندگی عیان شد، نژادپرستی و تحقیر کشورهای کوچک یا غیر غربی جهان بود. چرا سازندگی از توهین به یک کشور دیگر، حتی با چاشنی نژادپرستی هم ابایی ندارد؟ چون پای تخریب دولت رئیسی در میان است و هدف برایشان توجیهگر وسیله است.
روزنامه سازندگی روز گذشته بالای تصویری بزرگ از جمیله علمالهدی، همسر رئیسجمهور و استاد دانشگاه شهید بهشتی تیتر زده بود: «دور افتخار با بورکینافاسو» و در زیرتیتر این مطلب میخوانیم: «کنگره بینالمللی بانوان تأثیرگذار چرا باید در بدترین شرایط اقتصادی و اجتماعی کشور برگزار شود؟ این کنگره که به ابتکار جمیلهسادات علمالهدی همسر رئیسجمهور و با حضور همسران مقامات بورکینافاسو، صربستان، ارمنستان و قرقیزستان برگزار شد، چه دستاوردی داشت؟»
جوان در ادامه مینویسد:
مشکل سازندگی و سایر همفکران اصلاحطلبشان همین است که مبادا آنچه از وضعیت ایران سیاهنمایی کردهاند و با کمک رسانههای فارسی زبان غربی، علیه ایران فضاسازی کردهاند، با چنین تجمعاتی تضعیف شود! همین است که حتی ابایی از تحقیر نژادپرستانه کشورهای دیگر ندارند.
مشکل دیگر سازندگی هم یک کینه قدیمی بدر و خیبر است که عیان میشود: «فراموش نمیکنیم در دولت روحانی، همسر او جشنی به مناسبت روز مادر با زنان ایرانی برگزارکرد که اصولگرایان فریاد وااسفا سر دادند و اعتراضهای زیادی کردند و حتی این سؤال طرح شــد که هزینه برگزاری این جشن چه میزان بوده، چرا از بودجه دولتی تأمین شــده است.»
کیهان نیز نگاه روزنامههای زنجیرهای به زن را نژادپرستانه و تحقیرآمیز خوانده و نوشته است:
در واقع نگاه ابزاری اصلاحطلبان به موضوع زنان، رفتاری جنسیتزده است زمانی با پیشنهاد شرمآور عقیمسازی زنان کارتن خواب، افکار عمومی را آزار میدهد، روز دیگر با تطهیر و قهرمانسازی از قاتل یک زن و روز دیگر با تحقیر و تمسخر زنان کشورهای دیگر صرفا به خاطر رنگ و نژاد و موقعیت قرار گرفتن کشورشان بر روی نقشه رنگ میبازد. همین طیف غربگرای مدعی حقوق زن اما الگوهای غیرغربی را برنمیتابند، زنان مو بلوند و چشم آبی غربی را تحسین میکنند درحالیکه زنان محجبهای که فعالیتها و افتخارات اجتماعی به مراتب بالاتر دارند را طرد و سانسور میکنند.