خوشبینی به عرضه گندم
نوسان بهای گندم در کانال 7دلاری ادامه دارد. روز گذشته بهای گندم در بورسکالای شیکاگو به 4/ 7دلار به ازای هر بوشل رسید که نسبت به دوشنبه گذشته رشد 7/ 2درصدی را تجربه کرد. همچنین این کالا بازده هفتگی مثبت بیش از 4درصدی و بازده ماهانه منفی یکدرصدی را به ثبت رساند. با تثبیت صادرات گندم از اوکراین کاهش بهای غله طلایی از ابتدای نوامبر سال میلادی گذشته تاکنون آغاز شده است. انتظار میرود با کاهش خشکسالی در آرژانتین، سمت عرضه تقویت شود؛ درنتیجه نگرانیها در بازار کاهش پیدا کرده است. سوکان، موسسه تحقیقاتی کشاورزی روسیه، پیشبینی خود از میزان محمولههای صادراتی حامل محصولات کشاورزی را با 200هزار تن افزایش در سطح 44میلیون تن طی سال بازاریابی جاری اعلام کرد. دلیل افزایش پیشبینی، رکود در میزان برداشت و سطح ذخایر غلات بوده است. همچنین یکی از صادرکنندگان مهم استرالیا پیشبینی میکند که میزان برداشت محصول در سال میلادی جاری به سطح 42میلیون میرسد. از طرفی رشد زمینهای زیر کشت محصولات کشاورزی در هند موجب شده است تا فعالان بازار امیدوار شوند که با افزایش محصول در این شبهقاره، ممنوعیت صادرات در دهلینو نیز لغو شود. مقامات این کشور در ماه مه سال 2022 با وضع قانونی در خصوص ممنوعیت صادرات گندم از هند موافقت کردند. دلیل این تصمیم، کمبود عرضه جهانی گندم پس از جنگ اوکراین و روسیه عنوان شده است. این ممنوعیت با واکنش سریع بازارهای جهانی مواجه شد و در نهایت بهای گندم در بورسهای مختلف کالایی در جهان افزایش پیدا کرد.
سرنوشت نامعلوم گندم ایالاتمتحده
با این حال دادههای متناقض همچنان پیشبینیها در زمینه میزان برداشت گندم را سخت کرده است. در حالی که پیشبینی میشود خروج لانینا در چند ماه آینده میتواند به مناطقی که از بحران خشکسالی آسیب دیدهاند کمک کند، همچنان پیامدهای آبوهوایی بر مزارع گندم ایالاتمتحده مشخص نیست. لانینا پدیدهای جغرافیایی است و زمانی به وجود میآید که دمای آبهای سطحی استوایی اقیانوس آرام از سطح معمول کمتر شود و راه را برای ایجاد شرایطی با دمای گرمتر در ایالاتمتحده هموار میکند که از پیامدهای مخرب آن میتوان به بروز خشکسالی اشاره کرد. با این حال، دمای بالاتر به کشت محصول ذرت کمک میکند اما عواقب زیانبار دیگری نیز دارد. لانینا و پدیده مشابه آن النینو طی زمستان در آمریکا به اوج خود میرسد. همبستگی بالایی بین میزان رخداد این پدیده در زمستان ایالاتمتحده که همزمان با تابستان آرژانتین است و میزان برداشت محصول وجود دارد. درحال حاضر لانینا سومین فصل متوالی رخداد خود را سپری میکند؛ اما کارشناسان معتقدند احتمال خروج آن وجود دارد. پیشبینی میشود در بازه زمانی مه تا اوت، زمانی که آبوهوا برای کشاورزانی که ذرت میکارند بسیار مهم است شرایط مثبت خنثی رخ میدهد. با اینحال برخی نیز معقدند النینو دوباره پس از اوت رخ میدهد. با اینکه اثر این پدیده در ایالتهای مختلف آمریکا متفاوت بوده، بهطور متوسط تولید ذرت ایالاتمتحده در 2022 بهدلیل رخداد خشکسالی در غرب این کشور با کاهش مواجه شده است. این امر موجب شده است که قیمتها افزایش پیدا کند و فشار بیشتری بر برداشت محصولات در 2023 وارد شود.
بازار سویا کاهشی شد
افزایش اطمینان از میزان عرضه، علاوه بر بازار گندم، معاملات سویا را نیز کاهشی کرده است. قیمت گندم در بورسکالای شیکاگو به پایینترین سطح در یکهفته گذشته رسید و بازده هفتگی منفی 3درصد را به ثبت رساند. روز گذشته سویا در این بورسکالایی در سطح قیمتی 7/ 14دلار به ازای هر تن معامله شد. آرژانتین، بزرگترین صادرکننده سویا در دنیا طی آخر هفته گذشته با افزایش بارندگی مواجه شده است و پیشبینی میشود که بارشهای بیشتر نیز رخ دهد. همچنین برآورد میشود تولید سویا در برزیل در سال بازاریابی 2023 - 2022 به بالاترین حد خود برسد. این مساله با وجود اینکه میتواند به صادرات ایالات متحده آسیب وارد کرده و رقیبی برای آن شود، نگرانیها از تامین عرضه جهانی را کاهش میدهد. با اینحال به نظر میرسد با آغاز بازگشاییها در چین تقاضا برای پرمصرفترین خریدار این محصول افزایش پیدا کند. این کشور از انتهای سال میلادی گذشته سختگیریها در خصوص سیاست کرونا صفر را کاهش داده و انتظار میرود با بازگشایی بیش از انتظار اقتصاد این کشور تقاضای جهانی برای سویا افزایشی شود.
روند معکوس برنج
بازار برنج افزایشی است. بهای معاملات آتی برنج در بورس کالای شیکاگو به 2/ 18دلار به ازای هر صد وزن(معادل با 50کیلوگرم)رسید که نسبت به هفته گذشته بازده حدود 2درصدی را به ثبت رساند. همچنین نسبت به اواسط ماه دسامبر 2022 رشد نزدیک به 10درصد را تجربه کرد. افزایش انتظارات نسبت به رشد تقاضا و کاهش عرضه از عوامل اصلی این رشد قیمتی نامیده میشود. تقاضا برای برنج تایلندی و ویتنامی از سمت خریداران عمده از جمله اندونزی، فیلیپین، بنگلادش و اروپا همچنان بالاست. از طرفی وزارت کشاورزی آمریکا پیشبینی خود از میزان عرضه جهانی برای سال میلادی جاری را کاهش داد و دلیل آن را کاهش ذخایر اولیه در ویتنام و تایلند و کاهش تولید در اروپا و استرالیا نامید.