خوابیدن، مخصوصا در شب به برقراری تعادل در عملکرد بسیاری از اندام ها کمک شایانی می نماید اما مسئله مهم در این رابطه، مدت زمان مناسب برای خوابیدن است.
همان طور که کمبود خواب، سبب برخی از عوارض همچون عدم تمرکز می شود، خواب بیش از نیاز بدن نیز عواقبی را برای سلامتی به همراه دارد و نشان دهنده آن است که برقراری تعادل در میزان خوابیدن نیز همچون تعادل در بسیاری از کارهای دیگر، یکی از بهترین راهکارها به شمار می آید. در ادامه برخی از اتفاقاتی را که در بدن با خواب بیش از اندازه خواهد افتاد را با هم مرور خواهیم کرد:
بیشتر در معرض بیماری های قلبی و سکته قرار خواهید گرفت
از لحاظ پزشکی به اثبات رسیده است که کم خوابی می تواند آسیب های فراوانی را به همراه داشته باشد و خواب بین 7 تا 9 ساعت در شبانه روز همواره توصیه می شود. اما اگر بدن تان به بیش از این مقدار خواب نیاز داشته باشد آیا برای بدن تان ضررهایی را به همراه خواهد داشت؟
دکتر «کارل بازیل» در این باره می گوید: “خواب بیش از نیاز بدن به خودی خود آسیب هایی را به همراه ندارد اما می تواند نشانه آن باشد که به طور موثر نمی خوابید و یا مشکل دیگری سبب خواب زیادتان گردیده.” وی ادامه می دهد:
“یکی از دلایل این امر می تواند ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی باشد. محققان دانشکده پزشکی «شیکاگو» بر این باورند افرادی که در شبانه روز بیش از 8 ساعت می خوابند، دو برابر بیش از سایرین در معرض دردهای ناحیه قفسه سینه و در نتیجه بیماری های قلبی هستند. مطالعات مرکز پرستاری آمریکا نیز نشان داده که خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، تا 38 درصد در میان افرادی که زیاد می خوابند، بیشتر از سایرین دیده می شود. مطالعات مرتبط در برتانیا نیز این احتمال را 46 درصد می داند.
احتمال دارد که کیفیت خواب تان پایین باشد
یکی از فرضیه هایی که در این زمینه وجود دارد این است که بسیاری از افراد مدت زمانی که در داخل رختخواب هستند، به صورت مفید نمی خوابند. کسانی که به «توقف تنفس» یا «آپنه خواب» مبتلا هستند و این بیماری در آنها درمان نشده، بیشتر در معرض زیاد خوابیدن قرار دارند.
دکتر «میچل جی. بروس» از روانشناسان مرکز خواب «اسلیپ داکتر»، بر این باور است که عدم درمان «آپنه خواب» که نوعی قطع شدن تنفس در هنگام خواب است، به بیماری های قلبی و سکته می انجامد. برخی از سایر عوارض همچون درد معده، تغییرات هورمونی، دندان قروچه و عوامل محیطی چون میزان نور اتاق نیز می توانند سبب کاهش کیفیت خواب شوند.
در معرض افزایش وزن قرار دارید
دکتر «الیزابت مک دیوید» در این باره چنین می گوید: “برخی از عوامل از جمله اختلالات تنفسی در خواب، افسردگی و اثرات جانبی مصرف برخی از داروها نیز در افزایش میزان خواب تاثیر دارند.”
پروفسور «مایکل اروین»، استادیار پزشکی دانشگاه «یو سی ال ای» در مورد رابطه خواب زیاد و افزایش وزن نیز چنین می گوید: “مطالعات نشان می دهند هر اندازه وزن افراد افزایش پیدا کند، نیاز آنها به خوابیدن نیز بیشتر می شود.”
وی می افزاید: “هر اندازه بیشتر بخوابید و زمان بیشتری را در رختخواب صرف کنید، کالری کمتری را خواهید سوزاند و در نتیجه وزن تان نیز افزایش پیدا خواهد کرد.” در یک مطالعه 6 ماهه نیز این نتیجه بدست آمد که 25 درصد از افرادی که بیشتر می خوابیدند تا 5 کیلوگرم بیشتر از سایرین در معرض افزایش وزن قرار داشتند.
احتمال ابتلا به دیابت وجود دارد
همان طور که در مورد قبلی بدان اشاره شد، افرادی که بیشتر می خوابند، در معرض چاق شدن قرار می گیرند. محققان کانادایی میان ابتلا به دیابت و خواب بیش از اندازه نیز نتایجی را بدست آورده اند. سایر پژوهش های مرتبط نیز نشان می دهند، صرفنظر از وزن و میزان فعالیت بدنی افراد، خواب زیاد یا کم می تواند بر میزان گلوکز خون تاثیر بگذارد که البته دلایل قطعی این امر هنوز به درستی دانسته نشده است.
احتمال دارد که دچار سردرد شوید
اگرچه احساس سردرد می تواند به دلیل بی خوابی به وجود آید اما در عین حال یکی از نشانه های خواب بیش از اندازه نیز است. دکتر «مک ویت» می گوید: “علت اصلی این امر هنوز شناخته نشده و یکی از فرضیه هایی مطرح شده نوسونات «انتقال دهنده های عصبی» در هنگام خواب است.”
وی می افزاید: “دلیل دیگر آن می تواند به تعویق افتادن زمان خوردن صبحانه و چای و قهوه صبحگاهی باشد. کمبود آب بدن و پایین آمدن قند خون به دنبال آن اتفاق افتاده و سبب سردرد می شود.” بهترین راهکار برای بهبود این وضعیت، تعیین زمان خاصی برای خوابیدن و بیدار شدن است.
بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی قرار دارید
یکی دیگر از دلایل خوابیدن بیش از اندازه، عدم درمان برخی از مشکلات مرتبط با سلامت روان است. مطالعات فراوان انجام شده در این زمینه نیز بر این فرضیه صحه می گذارد. پژوهش دیگری بر روی دوقلوها نشان داد که خواب زیاد، ژن های مرتبط با افسردگی را فعال می سازد.
دکتر «مک دیویت» در این باره می گوید: “از آنجایی که خواب زیاد سبب کاهش فعالیت های بدنی می شود، فرضیه ارتباط میان خواب زیاد و ابتلا به افسردگی نیز تقویت می شود. فعالیت های بدنی به ترشح هورمون های «دوپامین» و «سروتونین» انجامیده و میزان استرس را کاهش و اعتماد به نفس را نیز افزایش می دهد. علاوه بر این افراد مبتلا به افسردگی خواب را بهانه ای برای عدم خارج شدن از تخت خود می دادند.
درد بیشتری را احساس خواهید کرد
دکتر بروس می گوید: “عدم تحرک به اندازه، به علت خوابیدن بیش از حد سبب ایجاد دردهای خصوصا در ناحیه کمر می شوند. همچنین کیفیت پایین خوابیدن نیز سبب خواهد شد که احساس نیازتان برای خوابیدن بیشتر شود.
با کمک پزشک، تمرین های مناسب بدنی را انجام داده و ناامید نشوید. این کار به شما کمک فراوانی خواهد کرد.
ذهن تان نیز به خوبی کار نمی کند
این امکان وجود دارد که به دلیل خواب زیاد علاوه بر سردرد، به ذهن نوعی گیجی یا «مه ذهنی» نیز مبتلا شوید. در یکی از مطالعات دانشگاه هاروارد، نشان داده شد، زنانی که بیش از 9 ساعت می خوابیدند، عمرشان 2 سال کوتاه تر بود و دلیل اصلی آن نیز ابتلا به اختلالات فراموشی بود.
دکتر«مک ویت» می گوید: “خواب بیش از نیاز بدن سبب می شود که مغز به خوبی عمل نکند و در روند شناختی آن تغییراتی به وجود آید.”
همچون مسافرت های طولانی، وضعیت خواب تان به هم می خورد
خواب بیش از اندازه ساعت بدن را همچون زمانی که مسافرت های طولانی می کنید، بر هم می زند. همچنین برخی از مطالعات نشان می دهند که سبب تغییرات هورمونی نیز می شود.
در میان زنان ناباروری که از «آی وی اِف» برای باردار شدن استفاده می کردند، اختلالات خواب مشاهده شد. در مطالعه مرتبط، زنان کره ای که بیش از اندازه می خوابیدند، احتمال باروری شان تا 43 درصد کاهش داشت. این در حالی است که در میان 53 درصدی که خواب طبیعی داشتند این عارضه دیده نشد.
با آنچه برای تان برشمرده شد، اگر بیش از نیاز بدن می خوابید، ابتدا در داخل تقویم خود، از زمان و میزان خواب تان یادداشت هایی برداشته و با این اطلاعات به پزشک مراجعه کنید.