عصرایران؛ مرثا والا -در ماه گذشته تصاویری از فرودگاه سالزبورگ (زالتسبورگ) اتریش با نوشته یا ترجمه "در فرودگاه اتریش باجهای برای رسیدگی به مسافرانی وجود دارد که قصد سفر به استرالیا را داشتهاند" وایرال شد.
این خبر و تصاویر آن در وهله اول می توانست لبخند بر لبان مخاطبان بیاورد و به عنوان یک نکته دقیق یا خبر خوب سرخوشی ایجاد کند.
نامهای انگلیسی دو کلمه اتریش و استرالیا (Austrian) و (Australia) در نوشتار لاتین بسیار شبیه یکدیگر هستند و تنها دو حرف آن با یکدیگر متفاوت است. "اِی و ال" در وسط کلمه استرالیا. شباهتی که میتواند باعث گیجی یا اشتباه در ذهن افراد شود.
پس از وایرال شدن تصاویر "وجود یک میز یا کانتر مخصوص برای مسافران اشتباهی استرالیا در اتریش" نوشتههای طنز یا انگیزشی مانند "اگر فکر میکنید روز بدی داشتهاید، به مسافرانی فکر کنید که برای استرالیا بلیط رزرو کردهاند و سر از اتریش درآوردهاند" یا "تصور دیدن کانگوروها را دارید اما علائم آلمانی میبینید" روی تصاویر مختلف نوشته و بازنشر شد.
نتیجه تصاویر نشر و بازنشر شده در فضای مجازی این ذهنیت را ایجاد میکند که سالانه بسیاری از مردم جهان که قصد سفر به استرالیا را دارند اشتباها سر از سالزبورگ اتریش در میآورند و نیازمند یک باجه تخصصی برای کمک هستند.
"نذیر افضل" کاربر شبکه اجتماعی X که پیشتر توییتر نامیده میشد، در اوایل ماه آبان نوشت: "بیش از 100 مسافر در سال با هدف پرواز به استرالیا اشتباها به اتریش پرواز میکنند، به همین علت سالزبورگ یک پیشخوان و باجه ویژه برای آنها دارد". خبری که مشابه آن در تیک تاک نیز بازنشر و ویروسی شد.
همراه این پست یک تابلوی آبی رنگ در کنار تسمه نقاله خالی فرودگاه منتشر شد.
تابلویی که اولین بار در سال 2021 در وبسایت طنز، سرگمی و "میم" (9GAG) منتشر شده بود. (براساس یک تعریف ویکیپدیایی میمها علاوه بر جنبهٔ سرگرمی جهت تبلیغات و بازاریابی به عنوان ابزاری اثرگذار برای بازاریابی ویروسوار و بازاریابی پارتیزانی ارزیابی میشوند).
متاسم، اینجا اتریش است نه استرالیا!
روی این تابلوی تبلیغاتی آبی نوشته شده "متاسفم، اینجا اتریش است، استرالیا نیست! کمک لازم دارید؟ لطفا دکمه را فشار دهید".
سمت راست این تابلوی آبی، تصویری از یک دکمه با نوشته "SOS" دیده میشود.
ظاهرا تصویر این بیلبورد و نوشته آن باعث شد ادعاهای ماه گذشته در یک ویدئو شبکه ایکس (توییتر سابق) و تیک تاک در روزهای اولیه هزاران بار دیده شود.
البته داستان این است که هیچ کدام از این ادعاها در باره باجه کمک به مسافران اشتباهی استرالیا در اتریش، درست نیست.
موضوعی که به عنوان یک مسئله بامزه یا الگوی رفتاری محبوب در گوشه و کنارهای نه چندان پربازدید اینترنت و از سوی مسافران خوش نیت شروع شد، به یک بازنشر ویروسی اطلاعات غلط بدل شد.
تابلویی تبلیغاتی در فرودگاه سالزبورگ اتریش که باعث شکل گیری یک شایعه در باره مسافرانی شد که اشتباها به اتریش سفر می کنند
واشنگتن پست نوشت: فرودگاه سالزبورگ تائید کرده که میزی برای کمک به مسافران علاقمند به آفتاب گرفتن در سواحل استرالیا که خود را در اتریش کوهستانی یافتهاند، ندارد.
"سوران بوچبنر" معاون روابط عمومی فرودگاه سالزبوگ در ایمیلی نوشت: "در فرودگاه سالزبورگ چنین باجه و پیشخوانی وجود ندارد و هرگز وجود نداشته است".
او افزود: هرگز نشنیدهام کسی که قصد سفر به استرالیا را داشته اشتباها به سالزبوگ سفر کند.
وی گفت: بیلیورد تبلیغاتی چند سال پیش شرکتی به نام "کامند" که سیستمهای اینترکام را میفروشد، منشاء شایعات اخیر بوده است.
مسافرانی که به مقاصد اشتباه رسیدند
البته این به آن معنا نیست که مسافران در گذشته به مقاصد اشتباهی نرسیده باشند و وحشت نکرده باشند.
اسوشیتدپرس نوشت: پس از انتشار این خبر غلط در ماه گذشته کامنتها و پست های زیادی در باره سفرهای اشتباه کاربران در فضای مجازی پر شد.
یکی از کاربران ایکس نوشت: "حدود 14سال پیش در فرودگاه "ایست میدلنز" بریتانیا برای سوار شدن به هواپیمای به مقصد پارما ایتالیا فراخوانده شدند. با این حال حدود 50 درصد، مسافرانی بودند که قرار بود به شهر "پالما" در جزایر بالئاری اسپانیا بروند.
کاربر دیگر داستانی را در باره یکی از همکارانش به اشتراک گذاشت که او پس از آنکه دریافته به جای شهر سالوادور برزیل به کشور السالوادور در آمریکای مرکزی میروند از هواپیمای اول در بخش ترانزیت در نیویورک پیاده شده است.
چندین نفر نیز در چالشهای سفری خود که دو مورد مستند آن در 2002 و 2010 دیده شده به جای شهر سیدنی استرالیا به سیدنی در نوا اسکوشیای کانادا رفته اند.
در سال گذشته نیز یک مسافر نیویورکی به جای رسیدن به بندر نمادین سیدنی استرالیا از سیدنی در ایالت مونتانای آمریکا سر درآورد.
در نمونه برجسته دیگر در سال 2021، گروهی کامل از هواداران تیم فوتبال فرانسه خود را به بخارست پایتخت رومانی رساندند تا بازی تیم محبوب خود در برابر مجارستان را به عنوان بخشی از مسابقات یورو 2020 تماشا کنند. مشکل کجاست؟ بازی در بوداپست مجارستان و 500 مایل دورتر برگزار میشد.
متاسفانه نمونههایی از مقاصد اشتباه سفر، فراوان است، با این حال به نظر میرسد اشتباه اتریش و استرالیا رایج باشد.
سی ان ان، یک گروه خواننده راک و سیستمهای بین المللی پست همگی در سفر به این دو کشور دچار اشتباه شدهاند.
این مسافران بدشانس برای یافتن میز کمک در فرودگاه اتریش بیشتر به چالش خواهند خورد و تحت فشار بیشتر قرار میگیرند. چون میزی با این عنوان وجود ندارد.
در این میان شاید بهتر باشد مسافران پیش از سفر به مقاصد اشتباه، بلیط و مقصد خود را سه باره چک کنند.