کوه اورست به طرز عجیبی هنوز در حال رشد است؛ چه چیزی باعث رشد بی وقفه این کوه میشود؟
به گزارش فرارو به نقل از نیویورک پست، یک مطالعه شگفتانگیز جدید نشان میدهد مرتفعترین قله جهان هر سال به دلیل پدیدهای باستانی مربوط به 90000 سال پیش، بلند و بلندتر میشود.
به نظر میرسد که قله اورست به اوج رشد خود نرسیده است. به گفته محققان دانشگاه علوم زمین چین، کوه هیمالیا با قدمت 50 میلیون ساله در شرق آسیا و ارتفاع کنونی 8849 متر، در 89 هزار سال گذشته بین 14 تا 49 متر رشد کرده است. پروفسور جینگن دای به گاردین گفت: «تحقیقات ما نشان میدهد که حتی مرتفعترین قله جهان نیز در معرض فرآیندهای زمینشناسی قرار دارد که میتواند بهطور قابل توجهی بر ارتفاع آن در بازههای زمانی نسبتاً کوتاه تأثیر بگذارد».
با این حال، چه فرآیند زمین شناسی باعث رشد ارتفاع بلندترین قله زمین شده است؟ دلیل ساده این فرآیند نیز به اندازه این حقیقت که اورست در حال رشد است، قابل توجه و جالب است. هزاران سال پیش مسیر رودخانه آرون در شمال این کوه به دلیل فرسایش تغییر کرد. رودخانه آرون پس از تغییر مسیر به پایین دستش متصل شد و بخشی از سیستم رودخانه مجاور شد.
دکتر متیو فاکس یکی از نویسندگان این مقاله میگوید: «پس از تغییر مسیر رودخانه، مقدار زیادی آب اضافی از رودخانه آرون جاری شد. این آب رسوبات بیشتری را منتقل میکند و سنگ بستر بیشتری را فرسایش میدهد و به پایین دره میبرد.» این فرآیند در نهایت منجر به کاهش وزن بخشی از پوسته زمین شد که به مرور زمان به بخشهای اطراف اجازه داد تا بالا بیایند؛ این فرآیند به طور علمی به نام بازگشت قارهای شناخته میشود. اورست هر سال بین 0.16 تا 0.53 میلی متر بالاتر میرود.
دای گفت: «این اثر به طور نامحدود ادامه نخواهد داشت و تنها تا زمانی که سیستم رودخانه به حالت تعادل جدیدی برسد ادامه پیدا خواهد کرد. این مطالعه جدید علم زمین شناسی و تمام دانشمندان را تحت تأثیر قرار داده است. پروفسور میکائل آتال، پروفسور دانشگاه ادینبورگ به گاردین گفت: «بخش منحصربهفرد این مطالعه نشان دادن این موضوع است که فرسایش ناشی از تغییر مسیر رودخانه میتواند منجر به چنین واکنش چشمگیری در ارتفاع زمین شود.» این پروفسور همینطور هشدار داد به زودی و به دلیل تغییر آب و هوای زمین شاهد بالا رفتن ارتفاع مناطق وسیعی از زمین خواهیم بود.