به گزارش خبرنگار پارلمانی «دنیای اقتصاد»، اما قالیباف در این گفتوگو گفته من در بیروت در دیدار با آقای میقاتی و نبیه بری و احزاب و گروههای فلسطینی و لبنانی گفتم که هر تصمیمی که مجلس و دولت لبنان و جبهه مقاومت لبنان بگیرند، حتما جمهوری اسلامی از آن حمایت میکند. ما حتما از آتشبس پایدار حمایت میکنیم. حتی بحث 1701 قابل مذاکره است و در ادامه آنجا که مصاحبهکننده میپرسد چطور؟ رئیس مجلس ایران تاکید میکند آنها باید بگویند. آقای مکرون بگوید چطور. اروپا بگوید چطور. اروپا اول باید این تصمیم را بگیرد که دنبالهرو آمریکا نباشد. اروپا و به ویژه فرانسه با سابقه تاریخی در منطقه شامات، خودش با دست خودش از این عرصه خارج شده و همه را دو دستی تقدیم آمریکا و اسرائیل کرده است. این مال دیروز و امروز نیست. در پنجاه سال گذشته این اتفاق رقم خورده است. او همچنین در پاسخ به اینکه آماده مذاکره با فرانسه در موضوع 1701 هستید؟ میگوید ما برای آتشبس پایدار و مذاکره روی 1701 که از قبل بوده آماده مذاکره با اروپا و فرانسه هستیم.
اما همین سخنان با واکنش طرف لبنانی مواجه شد. دفتر نجیب میقاتی، نخستوزیر موقت لبنان اعلام کرد که میقاتی از اظهارات محمدباقر قالیباف که گفته است تهران آماده مذاکره با فرانسه درباره اجرای قطعنامه 1701 شورای امنیت است، تعجب میکند و آن را مداخله آشکار در امور لبنان میداند . به گزارش «ایسنا»، دفتر میقاتی تاکید کرده موضوع مذاکره درباره اجرای قطعنامه 1701 شورای امنیت بر عهده دولت لبنان است و همه باید در این راستا حمایت کنند. همچنین دفتر میقاتی اعلام کرد که وزارت خارجه، کاردار سفارت ایران را در خصوص اظهارات قالیباف احضار کرده است.
همچنین یک منبع نزدیک به محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس نیز به شبکه المیادین گفت که آنچه از قالیباف درباره آتشبس در لبنان نقل شده به هیچوجه درست نیست. مواضع قالیباف در قبال تحولات لبنان بسیار واضح و صریح است .این منبع خاطرنشان کرد: قالیباف در مواضع خود تاکید کرد آنچه دولت و مقاومت در لبنان درباره آتشبس آن را تایید میکنند ایران نیز همان را تایید خواهد کرد .این منبع به المیادین گفت: هدف از همکاری با اروپا کمک به رسیدن به توافق آتشبسی است که دولت و مقاومت در لبنان آن را تایید میکنند.
نکات مهمی که قالیباف به فیگارو گفت
قالیباف در گفتوگو با فیگارو به نکات مهم دیگری هم اشاره کرد. رئیس مجلس در خصوص اینکه چه شد که به اسرائیل حمله کردید، گفت: خیلی طبیعی است. وقتی به هر کشوری تجاوزی صورت میگیرد، پاسخی دارد. فکر میکنید اگر پاسخی نمیدادیم چه اتفاقی میافتاد؟ حتما او به تجاوز خودش بیشتر ادامه میداد. تاریخ زندگی این رژیم این را نشان میدهد که جز زبان زور چیز دیگری متوجه نمیشود.
او همچنین در پاسخ به این پرسش که شما صحبت از تجاوز و محکومیت آن و دفاع از مردم در قبال تجاوز کردید، پس چرا شما بین روسیه و اوکراین، روسیه را که تجاوزگر است انتخاب کردید؟ اظهار کرد: ما معتقدیم این جنگ باید متوقف و آتشبس شود. این نگاه ثابت ماست و این نگاه تغییری نکرده است. ارتباطمان با اوکراین برقرار است. حتی در زمانی که مدعی شدند ما به روسیه و برای جنگ به آنها پهپاد دادهایم، در ملاقاتی که با مقامات اوکراینی در کشور ثالث داشتیم، به آنها ثابت کردیم که این پهپادها قبل از جنگ به روسیه صادر شده است و نه بعد از شروع جنگ. و وقتی این بهانه از اروپا گرفته شد، کشورهای اروپایی گفتند شما به روسیه موشک دادهاید. من همینجا شفاف اعلام میکنم که ما هرگز به روسیه موشک ندادهایم. خود اروپاییها و آمریکاییها میدانند که این ادعا، واهی است. قالیباف در ادامه تاکید کرد: ما از زمانهای خیلی قبل با روسیه قراردادهای متعدد نظامی داریم و بر اساس مقررات سازمان ملل مجاز به خرید و فروش تسلیحات هستیم. ولی ما هیچ سلاحی که در جنگ اوکراین تاثیرگذار باشد، هرگز به روسیه ندادهایم.
رئیس مجلس همچنین در پاسخ به این پرسش که شروط شما برای برقراری ارتباط مجدد با آمریکا چیست، اظهار کرد: آن چیزی که مردم و مسوولان ما نسبت به آمریکا قضاوت میکنند، عملکرد آمریکاست در صدسال گذشته. این روند را که تحلیل میکنیم، میبینیم که آمریکا همیشه روی منافع کشور ما پا گذاشته است. قبل و بعد از انقلاب. البته که بعد از انقلاب دشمنیشان بیشتر شده است. این بیاعتمادی در وجود همه ملت و مسوولان ایران نسبت به آمریکا هست. شما برجام را نگاه کنید، بعد از این همه گفتوگو و مذاکرات و رفتوآمد، نتیجه چه شد. دیدید که ترامپ که آمد برجام را پاره کرد و از آن خارج شد. با این نگاه و رفتار زمامداران آمریکا، میشود مذاکره کرد؟ در کشور ما «بیاعتمادی» به آمریکا تقریبا ضربالمثل شده. میگویند صداقت آمریکایی.
قالیباف ادامه داد: من متعجبم از اروپا و مخصوصا از فرانسه که در حوزه خودرو و در حوزه نفت، پس از برجام قرارداد سنگین با فرانسه بستیم، ولی فرانسه هم عملا از این قرارداد و توافق خارج شد و زیر میز زد. انگار فرانسویها یادشان رفته که کشور مستقل هستند؛ کشوری که انقلاب کبیر در آن اتفاق افتاده است. من خاطرم هست که دو دهه قبل اروپا دنبال آن بود که از ناتو جدا شود و نیروی دفاعی خودش را داشته باشد و برای این هدف، آلمان و فرانسه بیش از بقیه تلاش میکردند. اما فکر میکنم این کشورها خیلی بیش از گذشته وابسته به آمریکا شدند. نه تنها استقلال نظامی ندارند، بلکه در حوزه سیاسی هم منفعل هستند.
نتانیاهو هم به شما گفته که آمریکا میخواسته نقشه خاورمیانه را تغییر بدهد، ولی نتوانسته. اما دشمنی آمریکا با همه کشورهای اسلامی در خاورمیانه پابرجاست، نشانههایش را در جنگ ایران و عراق، افغانستان و سایر کشورهای اسلامی و موضوع داعش و... میبینید. او همچنین در پاسخ به اینکه چرا به آنها-آمریکاییها- شانس سومی نمیدهید، تاکید کرد: این آمریکاست که باید گذشته را جبران کند. فرانسه هم تلاش کند با احیای آن شخصیت و قدرت خودش و مردمش و استفاده از ارتباط قدیمیاش با لبنان و فلسطین و به ویژه لبنان، اجازه ندهد به مردم لبنان ظلم شود.