ماهان شبکه ایرانیان

وبلاگ مشرق

در ۱۰۰ روز دولت پزشکیان چه گذشت؟ / قالیباف؛ مواجهه با اصلی‌ترین مشکل مردم بدون اختیار اجرایی

"اجرای FATF باید به یک مطالبه ملی تبدیل شود! " این جمله عجیب را احمد خرّم از وزرای دولت اصلاحات اظهار کرده است.

سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابه‌لای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیل‌ها و پیشینه‌هایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم می‌گذاریم. 7:30 هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.

***

اجرای FATF به قیمت پوپولیسم چپ!

در 100 روز دولت پزشکیان چه گذشت؟ / قالیباف؛ مواجهه با اصلی‌ترین مشکل مردم بدون اختیار اجرایی

احمد خرّم، فعال چپ و از وزرای دولت اصلاحات در بخشی از یک مصاحبه با خبرآنلاین درباره FATF گفته است: باید اجرای FATF به یک مطالبه ملی تبدیل شود!

او می‌افزاید: نمی شود که چند نفر از نخبگان و کارشناسان موافق باشند و در مقابل، مخالفان اصلا ندادند که بحث اصلی چیست. مگر چند درصد جامعه از FATF خبر دارند و با آن مخالفت می کنند؟ من که فکر می کنم این عدد چیزی زیر 20 درصد باشد. آیا با نظر این تعداد، باید برای 80 درصد دیگر جامعه تصمیم گیری کرد؟

خرم همچنین اظهار می‌کند: مخالفان –FATF- متوجه شرایط کشور نیستند. کار به جایی رسیده که میزان قابل توجهی از مردم زیر خط فقر قرار گرفته اند. در حالیکه با پیوستن به FATF می شود تا میزان زیادی از هزینه سرمایه گذاری ها را کم کرد و آن را به زندگی مردم سرریز کرد.[1]

*حکم عقل اینست که فعالان سیاسی و اجرایی هنگامی که وارد سنین پیری و سالخوردگی می‌شوند، آغشتگی بیشتری به خرد و عقلانیت پیدا کنند و مواضع پخته‌تری داشته باشند.

مثلا آقای خرّم در حالی مدعیست که اجرای FATF باید تبدیل به یک مطالبه ملی شود که گویا متوجه نیست مقولات فنی و تخصصی که مرتبط با مصالح ملی یک کشور باشند را نمی‌توان به رفراندوم عمومی گذاشت.

ساده‌تر اینکه منطق تأسیس نهادهای حکمرانی از قبیل شورای نگهبان، دادگاه قانون اساسی، مجمع تشخیص مصلحت، دادگاه عالی و... در حکمرانی‌های پیشرفته که همگی به پشتوانه رأی مردم ایجاد می‌شود این است که قضاوت درباره مقولات تخصصی؛ از سوی مردم به نهادهای حکمرانی و متخصصان حکمرانی واگذار شود.

چون واضح است که یک فرد عادی، تخصص یک پزشک یا یک اقتصاددان یا یک مدیر ارشد اجرایی را ندارد.

پس مشاهده می‌شود که در صحبت‌های خرّم عملا از پوپولیسم کمک گرفته می‌شود تا مطالبه یک دولت و سمپات‌هایش به پیش برود. رفتاری غلط و البته معارض با خردمندی!

در بحث ارتباط فقر و FATF نیز که خرّم به آن اشاره کرده نیز شاهد تکرار بیخردی اول هستیم.

کما اینکه یادمان هست در دوران برجام که وعده "گلابی" به مردم داده می‌شد؛ نظیر این وعده و وعیدها کم نبود اما آنچه پس از امضای برجام دست مردم را گرفت؛ تحریم‌های بیشتر بعلاوه "تقریبا هیچ" بود.

توصیه عقلانی این است که دولت و سمپات‌های سیاسی آن اجازه بدهند FATF در مجاری تخصصی و ارشد کشور مورد بحث قرار بگیرد.

گفتنیست، بر اساس تصمیم مجمع تشخیص مصلحت نظام؛ اجرای FATF مضرّ شناخته و از دستور کار خارج شد اما رئیس‌جمهور پزشکیان خواستار بررسی مجدد آن است.

***

نگاهی به تحلیل‌های سیاسیون نجیب و نانجیب، مجلس و صندوق بین‌المللی درباره پزشکیان

در 100 روز دولت پزشکیان چه گذشت؟

محمدرضا تاجیک، تئوریسین اصلاح‌طلب که چندی قبل نوید در 100 روز دولت پزشکیان چه گذشت؟ / قالیباف؛ مواجهه با اصلی‌ترین مشکل مردم بدون اختیار اجرایی"شوریدن اقتصادی مردم" را داده بود(!) به تازگی در بخشی از یک مصاحبه با انصاف‌نیوز درباره وفاق و تأکیدات پزشکیان بر انصاف و عدالت گفته است: ‌اساسا اعتقاد دارم آن‌چه در بیان و زبان اشخاصی مانند ایشان در مورد عدالت و انصاف می‌آید، به تعبیر بدیو، چیزی جز یک نام نیست و عمق معنایی ندارد. نه مبتنی بر تئوری خاصی است و نه امکان تقریر و تدوین یک گفتمان خاص دارد؛ نامی است که بر نوعی خاص از توزیع قدرت در میان اقطاب دیرینه قدرت گذاشته شده است. اقطاب قدرت در قدرت سهیم می‌شوند و نامش می‌شود وفاق مبتنی بر عدالت و انصاف.

او می‌افزاید: وفاقی هم که از این نوع از عدالت به مثابه انصاف پدید می‌آید، در بطن جامعه تولید شقاق می‌کند چون لزوما آن‌چه در راس جامعه به وفاق می‌انجامد، در متن مردم و در قاعده هرم جامعه، هم‌دلی برنمی‌انگیزد و چه بسا موجب واگرایی بیشتر و رادیکالیزه‌شدن فضا هم بشود و موجب برخورد تندتری میان قاعده و راس هرم جامعه هم بشود.

تاجیک همچنین در نگاه خود به دولت پزشکیان گفته است: از این باغ بی‌برگی و این شط علیل، انتظار ویژه‌ای نمی‌توانیم داشته باشیم اما وقتی این اتفاق افتاد، طبق معمول جامعه ما، اصحاب قدرت چون با دانش و فن و هنر قدرت یا آن‌چه فوکو می‌گوید، تکنولوژی قدرت آشنا نیستند، به کلمات زیبا پناه می‌برند. تلاش می‌کنند از کلمات زیبا یک نوع فناوری قدرت بسازند. در شرایطی هم ممکن است این کلمات زیبا بتوانند در افکار عمومی رسوخ کنند و قدرت بسیج‌کنندگی پیدا کنند اما به نظر من، در گذار جامعه ما در دوره پساانقلاب، عصر کلمات زیبا سپری شده است.[2]

*این انتقاد به ساز و کارهای انتخاباتی و حزبی و سیاسی در ایران وجود دارد که چرا نامزدهای کارآمدتر و صاحب کارنامه‌های اجرایی آشکار در سبد انتخاب مردم قرار نمی‌گیرند تا کسی نتواند دولت جمهوری اسلامی را به شط علیل تشبیه کند.

لکن و در عین حال باید دانست که امروز صدمین روز از ریاست‌جمهوری آقای پزشکیان گذشت، او هم اکنون رئیس جمهور تمام ایرانیان است و باید طی 4 سال پیش رو ضمن نقد عالمانه؛ به او کمک کرد تا در خدمت به مردم توفیق پیدا کند.

خاصّه اینکه پزشکیان نجیب است و علت حملات علی‌الدوام کسانی مثل تاجیک و یا محفل روزنامه شرق به رئیس‌جمهور پزشکیان نیز همین نجابت او و عزمش برای خدمتگزاری است.

(روزنامه شرق نیز مدتیست صراحتا به انکار دستاوردهای پزشکیان پرداخته است. [3])

دقت شود که امروز در حالی به صدمین روز از عمر دولت چهاردهم رسیده‌ایم که پزشکیان در عین اینکه می‌توانست گفتمان، تصمیمات و انتصابات بهتری در طول 4 ماه اخیر داشته باشد اما در این مدت چندان هم بد عمل نکرده است.

کما اینکه شاهد کاهش مالیات‌ها برای سال آینده بودیم، تعاملات خوبی بین دولت و مجموعه دستگاه‌های نظام برقرار است و صندوق بین‌المللی پول هم برای اقتصاد ایران در سال 1404 پیش بینی کاهش تورم را ارائه کرده است. (حواشی انتصابات و رفتارها و برخی نگاه‌های عجیب فرهنگی هم بماند زیرا اولویت فعلی کشور و مردم مسئله اقتصاد است.)

بزرگان جریان انقلابی از قبیل حداد عادل و باهنر نیز از عملکردهای صحیح پزشکیان حمایت کرده‌اند. +

این گزاره‌های اقتصادی و سیاسی از آن‌رو بیان شد تا ضمن عیان شدن کارنامه 100 روزه دولت؛ تمایز نقد عوامانه با نقد عالمانه روشن و دورنمای نقدهای بنیادبرافکن امثال تاجیک به دولت بهتر مشخص شود.

در کنار نارفیقی تاجیک نسبت به پزشکیان می‌توان به مواضع منتقدانه چند نماینده مدعی انقلابی‌گری علیه لایحه بودجه پزشکیان نیز اشاره کرد که در حالی این لایحه را تورم‌زا نامیدند که محافل دلسوز اقتصادی و نهادهایی مثل صندوق بین‌المللی پول از کاهش تورم طی سال جاری و سال آینده خبر داده‌اند. بدیهیست که دود این قبیل بددلی‌ها و نانجیبی‌های عده‌ای در جناحین چپ و راست؛ به چشم مردم نیز خواهد رفت و لذا جامعه باید نسبت به نانجیبی علیه کارآمدی حساس باشد تا بهبودی را احساس کند.

دقت شود که تاجیک قبلا در حالی مدعی شوریدن اقتصادی مردم در دولت پزشکیان شده بود که پیش‌بینی‌های اقتصادی حاکی از کاهش تورم 40 درصدی کشور طی سال جاری و سال آینده دارد.

برخی محافل تحلیلی معتقدند؛ خط نانجیبی علیه واقعیت‌های مثبت کشور که هرگز از بابت "مضارّ خیابان" هم برای مردم صحبتی نمی‌کند؛ قصد ایجاد "فتنه اقتصادی" را دارد.

***

قالیباف؛ مواجهه با اصلی‌ترین مشکل مردم بدون اختیار اجرایی

در 100 روز دولت پزشکیان چه گذشت؟ / قالیباف؛ مواجهه با اصلی‌ترین مشکل مردم بدون اختیار اجرایی

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی طی سخنانی در همایش سراسری بنیاد مسکن با تأکید بر اولویت حل مسئله مسکن برای تمام مردم و بغرنج بودن این مسئله گفته است:

"زمین‌های خالی در اختیار سازمان زمین و مسکن دو برابر بیشتر از زمین‌هایی هست که در آن مسکن ساختیم! اگر 300 هزار هکتار از 15 میلیون هکتار زمین خالی را به مردم واگذار کنیم مشکل مسکن حل می‌شود. اگر معیشت اولویت ماست به طریق اولی مسکن در معیشت اولویت اول است."

به گزارش شفقنا، او تصریح می‌کند: اکنون بیش از نصف درآمد خانوارها صرف هزینه مسکن می شود که برای خانواده ها تبعات دارد. خانواده ها حتی اگر یک سوم درآمد خود را برای خرید مسکن کنار بگذارند باز امیدی به صاحب مسکن شدن ندارند. مسکن مهم‌ترین موضوع است.[4]

*جالب است که مجلس یازدهم نیز در تصویب قانون جهش تولید مسکن؛ نکته مورد اشاره از سوی قالیباف را نصب‌العین خود قرار داده و در متن قانون بر لزوم تأمین زمین‌های مورد نیاز این پروژه از سوی نهادهای حکومتی تأکید کرده بود.

لکن دیدیم و دیدید که چگونه یک راهبرد کارآمد و قانون درست اما به دیوار بلند ناکارآمدی و بی‌هنری برخورد کرد و از اجرا باز ماند.

اگرچه مقصّر اصلی محقق نشدن کامل این قانون دولت بود لکن نمی‌توان به ابعاد تاریکی همچون کارشکنی بانک‌ها در اعطای تسهیلات تکلیفی به پروژه مسکن ملی و یا ترک فعل سازمان امور مالیاتی در عدم اخذ جریمه از بانک‌های متخلف نیز اشاره نکرد!

مخاطبان محترم بدانند بانک‌ها طی دو سال از اجرای این قانون موظف به پرداخت 818 همت بوده‌اند که البته فقط 18 همت آنرا پرداخت کردند.

و یا همینطور اخیرا شنیدیم که مبلغ جریمه بانک‌ها به دلیل تعلل در اعطای تسهیلات 202 همت بوده است که سازمان امور مالیاتی در یک ترک فعل آشکار، تمام یا اکثر این مبلغ را اخذ نکرده است. [5]

من‌حیث‌المجموع باید اشاره کرد که راه حل‌های ابعاد مختلف معضل مسکن آشکار، آسان و در دسترس است. اما این راه حل‌ها به شرط "رأی خوب" مردم به یک دولت کارآمد و رئیس‌جمهور صاحب کارنامه محقق خواهد شد زیرا پر واضح است که امثال قالیباف حتی با اینکه راه‌حل‌ها و کارنامه‌های بسیار خوبی دارند اما هم‌اکنون از هیچ اختیار اجرایی برخوردار نیستند.

***

1_khabaronline.ir/xmQmX

2_https://ensafnews.com/556383

3_mshrgh.ir/1659128

4_ https://fa.shafaqna.com/?p=1914947

5_ mshrgh.ir/1659371

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی