عصر ایران - موریانه ملکه، قلب تپنده و مهم ترین عضو یک کلونی موریانه است. او وظیفه تولید مثل و حفظ بقای کلونی را بر عهده دارد. موریانه ملکه دارای ویژگی های منحصر به فردی است که آن را از سایر اعضای کلونی متمایز می کند.
ویژگی های موریانه ملکه
اندازه بسیار بزرگ تر: موریانه ملکه معمولاً بسیار بزرگتر از کارگران و سربازان است. شکم او به شدت متورم شده و پر از تخم است. طول موریانه ملکه می تواند بین 10 تا 15 سانتیمتر باشد.
عمر طولانی: موریانه ملکه می تواند سال ها زندگی کند. طول عمر آن می تواند بین 15 تا 50 سال باشد.
تولید مثل مداوم: موریانه های ملکه به طور مداوم تخم می گذارند. آنها می توانند تا 25 تخم در دقیقه، 30 هزار تخم در یک روز و بیش از 11 میلیون تخم در سال بگذارند. با توجه به این که موریانه ملکه می تواند بیش از یک دهه زندگی کند، این امکان وجود دارد که در طول زندگی خود بیش از 165 میلیون تخم بگذارد.
تغذیه خاص: موریانه ملکه به واسطه اندازه بزرگ خود و ناتوانی در حرکت آزادانه برای تغذیه به موریانه های کارگر وابسته است. آنها به او غذاهایی با ارزش غذایی بالا می دهند تا بتواند به تولید مثل ادامه دهد.
نقش موریانه ملکه در کلونی
تولید مثل: مهم ترین وظیفه موریانه ملکه تولید مثل و افزایش تعداد اعضای کلونی است.
حفظ ساختار اجتماعی: موریانه ملکه با تولید تعداد زیادی کارگر و سرباز، ساختار اجتماعی کلونی را حفظ می کند.
هماهنگی کلونی: موریانه ملکه با ترشح فرمون های خاصی، بر رفتار سایر اعضای کلونی تأثیر می گذارد و هماهنگی بین آنها را برقرار می کند. از این طریق وی امکان شکل گیری موریانه های مولد را نیز فراهم می کند.
انواع موریانه ملکه
موریانه های ملکه به دو نوع تقسیم می شوند:
ملکه اصلی: ملکه اصلی بزرگ ترین و مهم ترین ملکه کلونی است و مسئول تولید مثل اصلی است.
ملکه مکمل: در برخی گونه ها، ملکه های مکمل نیز وجود دارند که در صورت مرگ ملکه اصلی، می توانند جایگزین او شوند.