روز عاشورا فقط یک رویداد نیست که در زمان مانده باشد و در دل تاریخ دفن شده باشد. عاشورا زنده است و قلب تپنده تاریخ به دست عاشورا می تپد. روزی که حق با تمام توان در مقابل باطل با همه قامتش می ایستد و درس عبرت آموزی برای بیداران کل عالم می آفریند.
عاشورا آفرینش حیات طیبه به دست حسین بن علی است .تجلی عشق و عاشقی و عطش واقعی وصل محبوب است.حال این سوال در ذهن همه نقش می بندد که چگونه می شود امام و یارانش چنین تاریخ را تغییر می دهند ؟جریان سازان اصلی واقعه عاشورا چه کسانی بودند؟ این جریان سازان از کدام چشمه آب حیات نوشیده اند که هنوز زنده اند و دست مبارکشان در حال تغییر سرنوشت ها و هدایت انسان هاست؟
ایام شهادت حضرت رقیه (سلام الله علیها) است. دختر کوچکی که در جریان حماسه عاشورا صحنه های زیبایی را می آفریند و با دستان کوچک خود، گره های بزرگی را باز می کند. دختری که در مکتب پدر درس شهامت و شجاعت و صبر و تحمل یاد گرفته تا به جهانیان این پیام عظیم را تبلیغ کند
بلا و ابتلاء
در قیام عاشورا مساله ای که درخشش خاصی دارد و رنگ و بوی عشق می دهد بحث صبر و تحمل است که باید مورد تامل قرار گیرد. مسیر زندگی برای همه پر از سختی و بلا و آزمایش است قرآن می فرماید: سختی ها زمینه و بستر مناسب برای رشد و کمال هستند و هیچ انسانی در آسایش و راحتی به مراتب رشد نمی رسد و بالواقع سختی ها مربی اصلی انسان هستند و استعدادها و توانمندی های انسان در بستر مناسب مشکلات بالفعل می شوند اما آیا گوهر گرانبها وجود همه انسان ها تحمل استقامت در برابر شدائد را دارند؟
قدرت روحی انسان فقط در اتصال به ذات لایزال الهی تقویت می گردد و آستانه تحمل افراد را بالا می برد. آنان که تکیه گاه محکمی در مسیر زندگی دارند مأیوس و ناامید نمی شوند و از همه امتحانات سربلند بیرون می آیند.
داستان ذغال سنگ
کوچک که بودم داستانی را می خواندم که برایم بسیار جالب و شیرین بود .قصه الماس هایی که در معادن بدست انسان ها استخراج می شدند اینان همان ذغال سنگ هایی بودند که در اعماق زمین بر اثر فعل و انفعالات شیمیایی و حرارت زیاد و سوخت و سازهای خاص از سیاهی زغال سنگ به سپیدی و درخشندگی الماس تبدیل می شدند اما راز مهم این بود که همه ی ذغال سنگ ها به این کمال نمی رسیدند.
داستان انسانها هم همین است مقاومت و تحمل وجود انسان را صیقل می دهد و مس وجود را به طلا تبدیل می کند، آنان که در راه مانده اند هیچ گاه به نهایت کمال نمی رسند. پس سرّ ماندن ، ساختن، موفق بودن در یک کلمه تحمل و مقاومت است .
آستانه تحمل
چگونه می شود بعضی ها اندکی تحمل سختیی ها را ندارند و با بروز کوچکترین سختی و مانع در زندگی دچار یاس و نومیدی می شوند و دست از زندگی می شویند؟ عده ای به بیماری های روانی دچار می شوند، عده ای دست به خودکشی می زنند، عده ای هم به قول امروزی ها هارد زندگیشان هنگ کرده و زندگیشان را تعطیل می کنند؟ فقط قلیلی از انسانها هستند که این موانع را برطرف می کنند و پله های رشد را طی کرده و به مقامات عالی دنیوی و اخروی می رسند.
چه عاملی باعث می شود اینان انقدر قوی و آن گروه کثیر ضعیف عمل کنند؟ آیا قدرت بدنی باعث استقامت می شود یا قدرت روحی؟ آستانه تحمل این دو گروه یکسان است؟
صحنه کربلا پر است از زنان و کودکانی که بعد از عصر عاشورا به اسارت در آمده و زیر تازیانه ها و آزار دشمن مقاومت کرده یکی از این کودکان حضرت رقیه (سلام الله علیها) می باشد که با سن کم، تحمل بالایی دارد .همه سختی ها را به جان می خرد و دم نمی زند. مگر یک دختر سه ساله چقدر تحمل دارد ؟
قدرت روحی
انسان موجودی دو بعدی می باشد؛ بعد روحی و مجرد و بعد جسمی و مادی که هر دو باید به کمال برسند. بعد جسمی نیاز به غذا و ماده دارد .از طرفی روح نیز برای رشد و کمالش باید از روزی های معنوی و ملکوتی ارتزاق کند. مهمترین امری که باعث رشد و کمال روح می شود دین است.
قدرت روحی انسان فقط در اتصال به ذات لایزال الهی تقویت می گردد و آستانه تحمل افراد را بالا می برد. آنان که تکیه گاه محکمی در مسیر زندگی دارند مأیوس و ناامید نمی شوند و از همه امتحانات سربلند بیرون می آیند.
انسان موجودی دو بعدی می باشد؛ بعد روحی و مجرد و بعد جسمی و مادی که هر دو باید به کمال برسند. بعد جسمی نیاز به غذا و ماده دارد .از طرفی روح نیز برای رشد و کمالش باید از روزی های معنوی و ملکوتی ارتزاق کند. مهمترین امری که باعث رشد و کمال روح می شود دین است.
عاشورا درس استقامت
صحنه های عاشورا پر از دقیقه های نفس گیری است که شدائد آن هر انسان قوی و محکمی را خرد می کند و این وقایع آنچنان عظیم است که مصیبت آن یک شبه جوانی را پیر می کند اما ما حضرت زینب (علیها السلام) را می بینیم شیر زنی است که یک تنه رهبری کاروان اسیران را به دوش می کشد و برای به تصویر کشاندن عظمت مصیبت عاشورا و قدرت روحی خود فقط اشاره می کند که نماز شب را نشسته خواندم.
حضرت رقیه (سلام الله علیها) دختر سه ساله ی اباعبدالله (علیه السلام) که صحنه کربلا ،اسارت و خرابه شام را تحمل می کند. مسیر اسارت از کربلا تا کوفه از کوفه تا شام سر بریده پدر را بالای نیزه می بیند و صبر می کند و در برابر این آزمایش و صحنه های مصیبت سربلند بیرون می آید .
علت استقامت
چه قدرتی انسان را تا این حد مقاوم می کند و آستانه صبر و تحمل آدمی را بالا می برد؟ این وجود مقدس اهل بیت وقرآن است که توان روحی آدم را تقویت کرده و او را در برابر سختی ها قوی می گرداند
جوانانی که با هزار امید و آرزو مدافع حرم می شوند و دست از همه زیبایی های دنیا و تعلقات می شویند و خود را در سخت ترین شدائد قرارمی دهند، چگونه توانایی کنترل و مهار نفس خود را دارند ؟ این نیرو و قدرت خارق العاده فقط و فقط در قرآن و اهل بیت می باشد که مس وجود را چون کیمیا تبدیل به طلا کرده و راه هدایت را برای انسان ها فتح می کنند.
بالواقع صبر و تحمل همان هدایت انسان ها به سوی کمال الی الله است. آنان که حسینی ترند استقامت و تحملشان در شدائد بیشتر است.
ایام محرم و صفر روزهای استعانت از حضرت ارباب است تا ما را یاری کنند در مسیر سخت و پر پیچ و خم زندگی مایوس و ناامید نشویم و تسلیم دشمن نگردیم .. ان شاء الله
منبع : پایگاه تبیان