به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری میزان، پایگاه خبری العربی الجدید در مقاله ای به قلم صبغه الله صابر و با عنوان افزایش اختلافات سیاسی در افغانستان و هراس جمعیت اسلامی از انزوا به اختلافات سنتی بین جمعیت اسلامی افغانستان با حزب اسلامی افغانستان پرداخت.
در این مقاله آمده است: افغانستان با تنشی سیاسی روبروست آن هم به دلیل تمایل احزاب معارض و بخصوص جمعیت اسلامی برای اعمال فشار بر اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان تا چندی از خواسته های سیاسی آنها را برآورده است.
احزاب معارض فشارهای خود را از طریق برگزاری تظاهرات و برپایی چادرهایی در همه نقاط کابل بیش تر کرده و مشکلاتی را برای پایتخت نشینان پدید آوردند.
مسئولین افغان هم درباره تبعات این اعتراضات بر زندگی شهروندان هشدار داده و تاکید کردند در مدت اخیر که مردم قربانی خشونت های تازه علیه اماکن عمومی و اجتماعات دینی بودند، هم اینک هم باید بهای اوضاع کنونی را بدهند.
صلاح الدین ربانی، وزیر خارجه افغانستان و سرپرست حزب جمعیت اسلامی در صدر رهبران جبهه معارض افغانستان است که رئیس جمهور این کشور را برای برکناری حنیف اتمر مشاور امنیتی او و ایجاد تغییرات در سامانه امنیتی تحت فشار قرار دادند.
معارضان افغان تهدید کردند در صورتی که خواسته های آنها نادیده گرفته شود موضع قاطعی در قبال دولت اتخاذ می کنند که می تواند به سرنگونی آن منجر شود.
رهبر جمعیت اسلامی افغانستان رئیس جمهور این کشور را به بهانه شکست در پرونده امنیتی و تداوم کشتار غیرنظامیان بی گناه در حملات تروریستی به باد انتقادات شدید گرفته است.
جمعیت اسلامی افغانستان در تاریخ 60 ساله خود تاکنون در سه مرحله تاریخی، سه روش مبارزاتی را پشت سر گذاشته است. در آغاز به عنوان یک جریان روشنگرانه اسلامی، پس از آن به عنوان یک جریان مبارزاتی (مقاومت مسلحانه در برابر شوروی و طالبان) و در شانزده سال اخیر بهعنوان یک جریان سیاسی شریک در قدرت حضور داشته است.
با این وجود، مواضع ربانی تعجب افغان ها را به همراه داشته است چرا که حمام خون موجود در افغانستان مساله تازه ای نیست که خشم رهبران جمعیت اسلامی برانگیخته باشد بخصوص که بیش تر رهبران اعتراضات کنونی از جنگ سالاران و متهمان به فساد بوده و در جنگ های داخلی افغانستان دخیل بودند و حتی جمعیت اسلامی خود از طرف های جنگ داخلی پس از شکست شوروی بوده است.
«محمد اسماعیل» تحلیلگر سیاسی معتقد است : دلیل واقعی اعتراضات و نارضایتی ربانی و هوادارانش که دولت را تهدید به سرنگونی می کنند، تغییراتی است که ربانی و هوادارانش آشکارا خواهان ان هستند.
رئیس جمهور افغانستان از طریق ایجاد تغییرات در دستگاه امنیتی این کشور شمار زیادی از رهبران و هواداران جمعیت اسلامی را برکنار کرد علاوه بر اینکه اشرف غنی توانست پروسه آشتی با حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی، رقیب اصلی و سنتی جمعیت اسلامی را به سرانجام برساند.
صلاح الدین ربانی در بخشی از سخنرانی خود نیز تاکید کرد: جمعیت اسلامی یکی از ارکان دولت و حامی اصلی عبدالله عبدالله رئیس اجرایی دولت افغانستان در انتخابات 2013 بوده بنابراین از حق تشکیل نیمی از دولت و برعهده گرفتن نیمی از پست های آن برخوردار است.
به گفته اسماعیل این بخش از سخنان ربانی منعکس کننده دلیل واقعی بحران سیاسی افغانستان است چرا که رئیس جمهور افغانستان که با فشارهای روز افزون داخلی و بین المللی ناشی از فساد گسترش یافته در محافل دولتی روبروست نیاز به ایجاد تغییرات و مجازات عوامل فساد در این کشور دارد.
وی افزود: رئیس جمهور افغانستان هم دست به تغییر زد اما هنگامی که به رهبری جمعیت اسلامی رسید اعتراض ربانی و هوادارانش را برانگیخت.
رابطه ربانی و جمعیت اسلامی با رئیس جمهور افغانستان از ابتدا مثال زدنی نبود چرا که جمعیت اسلامی که از احزاب نزدیک به نیروهای آمریکایی بود و قبل از اشرف غنی پست های کلیدی حکومتی را داشت هم اینک نفوذ چندانی در دولت وحدت ملی افغانستان ندارد.
حزب جمعیت اسلامی از سیاست های غنی راضی نیست بخصوص که معتقد است که در داخل دولت افغانستان کسانی هستند که علیه این حزب عمل می کنند و شخص رئیس جمهور هم برای به حاشیه راندن نقش جمعیت اسلامی کار می کند .
نگرانی های حزب جمعیت اسلامی زمانی بیش تر شد که اشرف غنی با حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار به آشتی رسید.
جمعیت اسلامی انتظار نداشت که حکمتیار با وجود اینکه هیچ نقش سیاسی در افغانستان ندارد تا این میزان از سوی حکومت به او بها داده شود و حتی در کاخ ریاست جمهوری از او استقبال شده و حکومت به افتخارش نشست های مردمی باشکوهی برگزار کند.
جمعیت اسلامی زمانی که به تدریج متوجه شد که رئیس جمهور افغانستان به دنبال راهی برای خلاصی از این حزب است، تحرکات خود علیه حکومت را در داخل و خارج افغانستان آغاز کرد.
جمعیت اسلامی در ابتدا تلاش داشت که ائتلافی با ژنرال «عبدالرشید دوستم»، معاون رئیس جمهور افغانستان تشکیل بدهد اما رئیس جمهور افغانستان این نقشه او را ناکام گذاشت.
دادستانی کل افغانستان در بهمن ماه سال گذشته دستور بازداشت 9 محافظ ژنرال عبدالرشید دوستم، معاون اول ریاست جمهوری را در ارتباط به شکایت احمد ایشچی صادر کرد.
این تصمیم نظر به شکایت احمد ایشچی، معاون پیشین حزب جنبش ملی اسلامی افغانستان و از مخالفان سیاسی عبدالرشید دوستم صورت گرفت که گفته بود آقای دوستم او را تهدید به آزار و اذیت جنسی از سوی محافظانش کرده است.
بالاخره ژنرال دوستم در اردیبهشت/ثور 1396 افغانستان را ترک و به ترکیه رفت و منصب وی نیز تقریبا معلق ماند.
رئیس جمهور افغانستان همچنین «احمد ضیاء مسعود» یکی از چهره های سرشناس جمعیت اسلامی را از مقام معاون خود در امور اصلاحات و حکومتداری خوب برکنار کرد.
با وجود اینکه مسعود و رهبران جمعیت اسلامی بارها تاکید کردند که منصرف نشدن رئیس جمهور از این تصمیم، افغانستان را به جنگ تازه ای سوق خواهد داد اما اشرف غنی با اصرار بر موضع خود اهمیتی به تهدیدها نداده و به تغییرات حکومتی ادامه داد.
رئیس جمهور افغانستان بسیاری از چهره های غیرسرشناس در وزارت دفاع، کشور و اطلاعات را نیز به زیان هواداران جمعیت اسلامی روی کار آورد و همین جا بود که رهبران جمعیت فهمیدند که اشرف غنی به دنبال سرکوب کامل نفوذ این حزب است.
در گیر و دار اختلافات بین رئیس جمهور افغانستان و جمعیت اسلامی این کشور، کابل شاهد موجی از خشونت های خونبار بود، برجسته ترین این حملات، انفجار در منطقه دیپلماتیک کابل بود که یکصد و پنجاه کذشته برجای گذاشت و بیش تر آن غیرنظامی بودند.
در حالی که سرویس اطلاعات افغانستان شبکه حقانی را به اجرای این حمله تروریستی و تحت پشتیبانی سرویس اطلاعات پاکستان متهم کرد رهبران حزب جمعیت اسلامی گفتند شخصیت هایی در داخل حکومت این حمله را انجام داده اند.
جمعیت اسلامی افغانستان با حمایت فعالان جامعه مدنی و آنهایی که از حکومت برکنار شدند تظاهرات و اعتراضات مردمی در کابل ساماندهی کرد.
تظاهرات هزاران نفری مردم پایتخت افغانستان به ریاست رهبرانی از حزب جمعیت از جمله احمد ضیاء مسعود برگزار شد که نیروهای امنیتی به مقابله با آن پرداخته و در نتیجه درگیری های سنگین، شش نفر از تظاهرات کنندگان کشته شدند.
از جمله این کشته ها محمد عالم ایزدیار، فرزند معاون سنای افغانستان و از رهبران حزب جمعیت اسلامی بود.
یک روز بعد در مراسم تشییع جنازه فرزند ایزدیار، سه عملیات انتحاری رخ داد که با کشته شدن 25 نفر همراه بود.
بار دیگر سرویس اطلاعات افغانستان با دستگیری عامل انتحاری چهارم، یکی از رهبران طالبان معروف به ملا احمد را که ساکن شهر کویته پاکستان است به طراحی این انفجارها متهم کرد.
اما رهبران جمعیت اسلامی و هواداران آنها شخصیت هایی در داخل حکومت افغانستان را متهم به انجام این حمله کردند اما نامی از آنها نبدند.
محمد عطاء نور، والی ولایت بلخ و نائب رئیس جمعیت اسلامی افغانستان تاکید کرد: افرادی در داخل حکومت ما را به شکلی نظام مند به قتل می رسانند و ما برای برخورد با آنها برنامه خواهیم ریخت.
در همین راستا جمعیت اسلامی نشست هایی درون حزبی با حضور رهبران خود برگزار کرد و در نتیجه آن در یک نشست خبری برکناری محمد حنیف اتمر، مشاور امنیت ملی رئیس جمهور افغانستان و برخورداری از نیمی از حکومت در مقام شریک اصلی تشکیل دولت وحدت ملی خواستار شد.
اما دولت افغانستان در قبال این خواسته ها ساکت ننشسته و رئیس جمهور با صدور بیانیه ای ضمن تمجید از نقش اتمر تاکید کرد که وی به وظایف خود در قبال میهنش به بهترین وجه عمل می کند.
جمعیت اسلامی افغانستان در تلاش ها برای سرنگونی حکومت اشرف غنی تنها نبوده احزاب قومی گرای افغانستان هم همین هدف را دنبال می کنند خصوص احزابی که پرچم دفاع از قوم تاجیک را بالا بردند.
عبداللطیف پدرام، رهبر حزب کنگره ملی افغانستان و نماینده بدخشان در پارلمان این کشور از جمله رهبران اعتراضات اخیر است .
وی در یکی از سخنرانی هایش تاکید کرد: ما تاریخ سیصد ساله افغانستان را که تحت حکومت قوم پشتو بوده تغییر می دهیم.
اما با حضور پدرام صدها نفر از تظاهرات کنندگان میدان را ترک کرده و اظهار داشتند که اعتراضات به نفع کشور نیست.
انور الحق احدی، وزیر دارایی دولت حامد کرزی و رهبر حزب افغان ملت یکی دیگر از کسانی بود که علیه رئیس جمهور افغانستان ایستاده و از همه تلاش های او حتی کنفرانس آشتی که اخیرا در کابل برگزار شد و نمایندگان بیش از بیست کشور در آن حضور داشتند انتقاد کرد.
احدی گفت: دولت غنی در همه ابعاد شکست خورده است و ما خواهان برکناری فوری وی هستیم.
جمعیت اسلامی افغانستان امیدوار بودند که عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی دولت افغانستان که یکی از رهبران جمعیت این حزب است خواسته های آنها را جامه عمل بپوشاند. این حزب کمیته ای به رهبری امان الله گذر برای تماس با عبدالله تشکیل دادند اما او پاسخی نداد.
بر اساس اطلاعاتی که به بیرون درز کرده رئیس اجرایی دولت افغانستان معتقد است سرنگونی دولت و تعرض به مسائل ملی به نفع کشور نیست و این دشمنان افغانستان هستند که از خشونت ها و اعتراضات ضددولتی سوء استفاده می کنند.
در حالی که جمعیت اسلامی بر خواسته های خود برای برکناری رئیس جمهور افغانستان یا برکناری حنیف اتمر، معاون وی اصرار می ورزند، عبد الله بر ضرورت انجام تلاش های مشترک برای برون رفت کشور از بحران کنونی تاکید می کند.
/