ماهان شبکه ایرانیان

نیرومندی منش عشق

نظریات مختلفی در باب عشق مطرح شده است که کمابیش از هم متمایز هستند. اما آنچه همه نظریات مربوط به عشق بر سر آن متفق­القول‌اند این‌ااست که عشق یک حالت واحد و تک بعدی نیست، بلکه پدیده‌­ای نسبتا پیچیده و چند وجهی است.

مثلث عشق

نظریات مختلفی در باب عشق مطرح شده است که کمابیش از هم متمایز هستند. اما آنچه همه نظریات مربوط به عشق بر سر آن متفق­القول‌اند این‌ااست که عشق یک حالت واحد و تک بعدی نیست، بلکه پدیده‌­ای نسبتا پیچیده و چند وجهی است.

یکی از نظریات مطرح شده در باب عشق توسط استرنبرگ (1997) ارائه شده است.  عشق از نظر استرنبرگ شامل سه بعد اشتیاق، صمیمیت و تعهد است. هر یک از این ابعاد سه ضلع یک مثلث را تشکیل می‌دهند و «مثلث عشق» استرنبرگ را می‌سازند. از نظر استرنبرگ سه بعد عشق، به ندرت در فردی به طور مساوی جمع می‌شود و با توجه به میزان وجود هر یک از این ابعاد روابط عاشقانه متفاوت است.

صمیمیت
استرنبرگ صمیمیت را به عنوان احساساتی که نشانه نزدیک بودن است، در نظر گرفت. بنابراین صمیمیت جوهره عشق را تشکیل می‌دهد. صمیمیت به معنای احساس محبت و اظهار آن، علاقه، مراقبت، مسئولیت، همدلی و غمخواری نسبت به فردی که شخص او را دوست دارد، است. صمیمیت جنبه هیجانی و عاطفی دارد و نوعی احساس گرمی، محبت، نزدیکی، مرتبط بودن و در قید و بند طرف مقابل بودن در فرد ایجاد می‌کند.

 اشتیاق
دومین مولفه شامل شور و اشتیاق است. این عامل مبتنی بر انگیزش‌های شهوانی و جذابیت‌های جسمانی است و اشتغالات ذهنی مثبت نسبت به معشوق را دربرمی­‌گیرد.

تعهد
این مولفه شامل تصمیم‌های خودآگاهانه و غیر خودآگاهانه‌ای می‌شود که فرد برای دوست داشتن دیگری اتخاذ و خود را متعهد به حفظ آن می‌کند. این حالت در بردارنده تصمیم کوتاه مدت و بلندمدت برای دوست داشتن و مراقبت از معشوق است. تعهد به معنای این است که فرد تصمیم بگیرد فقط با یک نفر باشد و شریک دیگری برای خود انتخاب نکند و این ارتباط را مهم‌تر از ارتباط با هر فرد دیگری تلقی کند.

 سه مولفۀ عشق با یکدیگر ارتباط متقابل دارند؛ برای مثال، ممکن است صمیمیت بیشتر به سوی اشتیاق بیشتر و یا تعهد هدایت ­‌شود. اگر تعهد برتر از همه باشد، ممکن است به سوی صمیمیت بیشتر و یا (به احتمال کمتر) اشتیاق زیادتر هدایت شود. با این وجود که این سه مولفه با یکدیگر در تعامل هستند، از یکدیگر مجزا خواهند بود. اگرچه هر سه مولفه، بخش­های اصلی روابط عاشقانه را تشکیل می­‌دهند، اما اهمیت آنها در هر رابطه‌­ای از رابطه دیگر متفاوت است. از ترکیب این سه بعد، چند سبک عشقی به وجود می­‌آید.

معرفی فیلم: دور از او (نیرومندی منش عشق)

دور از او

کارگردان: سارا پلی
بازیگران: جولی کریستی، گوردن پینسنت، المپیا دوکاکیس، مایکل مورفی
محصول: کانادا (2006)

این فیلم  داستان زندگی یک زوج میانسال کانادایی (فیونا و گرنت) و نحوه مقابله آنها با بیماری آلزایمر فیونا را روایت می کند. فیونا به آلزایمر مبتلا شده و اولین علائم آن را تجربه می‌­کند. نکته قابل توجه این است که او نسبت به زوال پیدا کردن عقلش کاملا آگاهی و اشراف دارد. فیونا از همسرش می­‌خواهد تا او را به یک مرکز مراقبتی منتقل کند و …

نیرومندی­های منش مطرح شده در فیلم

  • عشق: عشق فیونا و گرنت در سراسر فیلم مشهود و ملموس است. گرنت استاد دانشگاهی بازنشسته است که در گذشته با دانشجویانش روابط عاشقانه­ ای داشته، اما فیونا همیشه او را بخشیده است. شاید بتوان گفت بخشش فیونا و چشم پوشی او از مسئله‌­ای که برای هر زنی عذاب‌آور است، نشانی از عشق عمیق او به همسرش است. عشق گرنت به فیونا نیز وقتی او حسادتش را کنار می­‌گذارد و کاری می­‌کند که نیازهای همسرش تامین شود، خود را نشان می‌­دهد.
  • قدردانی: فیونا و گرنت یک عمر را با هم گذرانده‌­اند، هر یک از آنها قدردان دیگری و لحظات خوبی است که با هم سپری کرده­‌اند.
  • آینده‌­نگری:  وقتی گرنت یاد می­‌گیرد که باید واقعیت بیماری همسرش را بپذیرد، متوجه این حقیقت بدیهی میشود که همه ما پیر می شویم، بیمار می­‌شویم و می­‌میریم و به نوعی آینده‌­نگری می­‌رسد.
  • پشتکار:  گرنت در راه عشق به همسرش استقامت می­‌کند و حتی در شرایطی که فیونا فقط به آبری (فردی که در مرکز با او آشنا شده) توجه می­‌کند،هر روز به دیدن او می­‌رود.
  • خویشتن­ داری:  گرنت تکانه‌­ها و هیجاناتش را در این سناریوی عجیب و غریب مدیریت می‌­کند و  اجازه نمی‌دهد حسادت مانع عشق و توجه او به فیونا شود.

پویایی ­های نیرومندی منش عشق
گرنت که عشق با دوامی به فیونا دارد، با استفاده از هوش هیجانی نسبت به هیجانات، آسیب­ پذیری ها و نیازهای فیونا آگاهی پیدا می‌­کند و عاشقانه تصمیم می­‌گیرد تا نیازهایش را قربانی نیازهای همسرش کند. او هر روز به دیدن فیونا می‌رود، برایش گل می­‌برد و رابطه جدیدی را با او می‌­سازد. هر قدر که فیونا بیشتر از گرنت دوری می‌­کند، عشق و توجه نوع ­دوستانه گرنت نسبت به او افزایش پیدا می­کند.

گرنت و فیونا از نیرومندی­های منش متعددی بهره‌­منداند. گرنت دارای نیرومندی عشق، قدردانی، پشتکار و مهربانی است و نسبت به بیماری فیونا نگرشی آینده­‌گرایانه دارد. فیونا هم دارای نیرومندی­های عشق، قدردانی، شوخ طبعی و بخشش است. به علاوه او واقعیت زوال شناختی اجتناب ناپذیرش را با شجاعت قابل توجهی پذیرفته است.

پیامدهای مثبت نیرومندی منش عشق
اولین و برجسته‌ترین منفعت نیرومندی منش عشق در گرنت و فیونا زندگی لذت ­بخش و معناداری است که با هم داشته‌­اند.آنها با هم به میان­سالی رسیدند، علیرغم بی­‌وفایی‌­های گرنت با هم ماندند و در خوشی‌­ها و ناخوشی­‌های زندگی سهیم شدند. گرنت از بخشش فیونا سود برد و مهربانی و عشق فیونا باعث شد تا بی­‌وفایی­‌های گرنت را تحمل کرده و او را ترک نکند.

پیامدهای مقابله ای
گرنت و فیونا به بهترین نحو با یک واقعیت تلخ و تحمل ناپذیر مواجه شدند. فیونا متوجه شد علی‌رغم پیشرفت زوال عقلش، هنوز هم قادر است کسی را دوست بدارد. گرنت متوجه شد که می­‌تواند به مدد خویشتن‌­داری، حسادت را کنار گذاشته و ارضای نیازها و خواسته­‌های فیونا را در اولویت قرار دهد. او قدردان زندگی خوبی بود که با فیونا گذارنده بود و نسبت به دلبستگی فیونا به آبری و اجتناب‌­ناپذیری بیماری فیونا نگرشی فلسفی اتخاذ کرد.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان