ماهان شبکه ایرانیان

گزارشی از هفتمین نمایشگاه

مجلات >ماهنامه ره آورد نور>شماره ۳

اطلاع رسانی تهران

همزمان با برگزاری دوازدهمین نمایشگاه بین المللی کتاب، نمایشگاه اطلاع رسانی و فن آوری اطلاعات نیز با حضور 130 شرکت و مرکز اطلاع رسانی دولتی و خصوصی در محل دائمی نمایشگاههای بین المللی تهران تشکیل شد.

در این نمایشگاه که به گفته احمد مسجد جامعی قائم مقام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس دوازدهمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، بزرگترین گردهمایی مؤسسات اطلاع رسانی کشور است، مراکز اطلاع رسانی در فضایی به وسعت 4 هزار متر مربع محصولات خود را ارائه کردند.

مهندس الهی مسئول نمایشگاه اطلاع رسانی هدف از برپایی این نمایشگاه را در موارد زیر خلاصه نموده است:

1- ارائه و معرفی محصولات و آخرین دستاوردهای واحدها و مراکز اطلاع رسانی

2- آشنا کردن مردم با دانش اطلاع رسانی

3- آموزش شیوه استفاده از ابزارها و متون اطلاع رسانی

یکی از اقدامات پر ثمر و جذاب هفتمین نمایشگاه اطلاع رسانی تدارک برنامه های جنبی مختلف در کنار نمایشگاه بود. در نمایشگاه امسال شش سمینار علمی تخصصی با هدف ارائه آخرین دستاوردهای علمی - اطلاع رسانی، در زمینه های مختلف تولید، پردازش و کاربرد اطلاعات با حضور استادان و کارشناسان اطلاع رسانی برگزار شد. برگزاری بیش از 40 کارگاه آموزش، برای آموزش اطلاع رسانی و آشنایی با دستاوردهای جدید این دانش، با حضور کارشناسان شرکتهای حاضر در نمایشگاه از دیگر برنامه های هفتمین نمایشگاه اطلاع رسانی بود.

از دیگر بخشهای قابل توجه هفتمین نمایشگاه اطلاع رسانی، ارائه اطلاعات از سوی شرکتهای حاضر در نمایشگاه به بازدید کنندگان در خصوص عضویت در شبکه اینترنت و آشنایی با این شبکه بود.

برگزاری مسابقات روزانه در زمینه اطلاع رسانی نیز در میان بازدید کنندگان شور و هیجان خاصی در سالن اطلاع رسانی به همراه آورده بود.

مراکز اطلاع رسانی علوم اسلامی

در هفتمین نمایشگاه اطلاع رسانی، در مجموع 300 متر مربع فضا در اختیار 15 شرکت و مرکز اطلاع رسانی علوم اسلامی گذاشته شده بود. با توجه به اهمیت موضوع، غرفه های این مراکز در مکانهای مناسبی قرار داشت و به راحتی در معرض دید عموم بود.

اطلاع رسانی علوم اسلامی که به دو شیوه تولید نرم افزارهای علوم اسلامی و ارائه اطلاعات در شبکه جهانی اینترنت عرضه می شد با استقبال قابل توجه بازدید کنندگان مواجه شد. برای آشنایی بیشتر خوانندگان با فعالیتهای مراکز مختلف در زمینه فعالیتهای جاری و برنامه های ارائه شده توسط عمده ترین مراکز اطلاع رسانی علوم اسلامی در هفتمین نمایشگاه اطلاع رسانی نظری گذرا می اندازیم.

مرکز جهانی اطلاع رسانی آل البیت

مرکز جهانی اطلاع رسانی آل البیت برای آشنایی با مذهب شیعه و مقابله با تهاجم فرهنگی، اقدامات متنوعی انجام داده است. از جمله آنها تهیه و ذخیره سازی اطلاعات قرآنی، اعتقادی، حدیث و صدها عنوان اطلاعات دیگر شیعه، به صورت پرسش و پاسخ که هزار عنوان از این پرسش و پاسخ ها به سه زبان، در شبکه اینترنت قرار گرفته است. این مرکز اطلاع رسانی که از دی ماه سال گذشته فعالیت خود را شروع کرده است، در بخشهای مختلف، کار اطلاع رسانی درباره مذهب شیعه (تاریخچه شیعه، زندگی ائمه اطهارعلیهم السلام و احکام فقهی) را انجام می دهد.

از دیگر فعالیتهای مرکز جهانی اطلاع رسانی آل البیت، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

بخش چهارده معصوم علیهم السلام که به سه زبان و در سه قسمت فعالیت می کنند. در این بخش، آشنایی با امامت، معرفی چهارده معصوم علیهم السلام و همچنین نشانیهای اینترنتی مراکزی که در آنها، اطلاعاتی درباره ائمه وجود دارد، درج شده است.

آشنایی با مراجع عظام و علمای حوزه علمیه و ارتباط برقراری با آنها از طریق پست الکترونیکی: در این بخش تعدادی از علما با شبکه در ارتباط هستند و افراد می توانند مستقیما، از طریق پست الکترونیکی، پرسشهای خود را با آنها در میان بگذارند.

قسمت قرآن که در آن، اطلاعات قرآنی و معرفی حافظان خردسال قرآن، درج شده است.

ارتباط با 114 سایت شیعه در سراسر جهان;

معرفی مؤسسه های اسلامی همچون کتابخانه ها، مراکز امور خیریه، مراکز فرهنگی و مؤسسه های حوزه علمیه و ارتباط با آنها;

معرفی کتابخانه های تشیع: در حال حاضر، منابع کتابخانه های آیات عظام مرعشی و گلپایگانی و نیز کتابخانه آستان مقدسه قم، در سایت قرار گرفته است.

دسترسی به بعضی نشریات شیعی مانند مجله «تراثنا» (فصلنامه آل البیت علیهم السلام) و دیگر مجلات شیعی;

پاسخ فوری به سؤالات دینی از سراسر دنیا.

شرکت سحر

شرکت سحر، سازمان بازرگانی مؤسسه تحقیقاتی امام رضاعلیه السلام و مرکزجهانی اطلاع رسانی حدود 10 سال است که جزو مؤسسان فن آوری تلفیق علوم کامپیوتری و علوم اسلامی است; به این ترتیب که علوم اسلامی و قرآنی را با روشهای کامپیوتری در اختیار علاقه مندان قرار می دهند.

مؤسسه امام رضاعلیه السلام حدود چهار سال است که این برنامه ها را به صورت Multi Media آماده می کند و با بهره گیری از تصاویر، فیلم، پویانمایی (انیمیشن) و تکنیک های خاص برنامه نویسی، جذابیت خاصی برای عموم ایجاد کرده است. «شرکت سحر» حدود یک سال است که به منظور ارائه و توزیع نرم افزارهای مذکور، در زمینه های مختلف اسلامی و فرهنگی تاسیس شده و سعی در بسط و گسترش طیف مخاطبان خود دارد. این شرکت در حال حاضر ایجاد یک شبکه قوی برای توزیع و فروش سراسری در کشور، و همچنین تبلیغات گسترده را سرلوحه فعالیتهای خود قرار داده و فرانسوی Cryo که هر دو در تولید نرم افزارهای آموزشی و فرهنگی برای نوجوانان و کودکان فعالیت دارند، نمایندگی دریافت کرده است و در نمایشگاه اخیر 5 برنامه از برنامه های این شرکت به نمایش گذاشته شده بود.

شرکت سحر مجموعا 30 برنامه اختصاصی در این نمایشگاه ارائه داده است که عنوانهای جدید آنها عبارت اند از: عترت حضرت زهراعلیهاالسلام، عترت امام صادق علیه السلام، گنجینه هنر ایران (فرش ایرانی)، آموزش الفبای فارسی و چندین برنامه جدید که پیشتر به آنها پرداخته شد. شرکت سحر به خاطر نظم غرفه، تعدد برنامه ها و موفقیت در جلب نظر بازدید کنندگان به عنوان غرفه نمونه هفتمین نمایشگاه اطلاع رسانی برگزیده شد.

دفتر تحقیقاتی یاسین

دفتر تحقیقاتی یاسین که در زمینه تولید و عرضه نرم افزارهای علوم اسلامی فعالیت دارد یکی دیگر از مراکز اطلاع رسانی علوم اسلامی بود که با ارائه آخرین تولیدات نرم افزاری خود، حضوری موفق در نمایشگاه داشت.

یکی از مسئولان این دفتر در مصاحبه با خبرنگار ویژنامه نمایشگاه به مشخصات نرم افزارهایی که در زمینه قرآن کریم تهیه شده است اشاره کرد و گفت: نرم افزار نداء (در دو نسخه عربی، و انگلیسی و فارسی) که در نمایشگاه عرضه شده ست حاوی چهارده ساعت قرائت قرآن کریم با صدای پانزده تن از قاریان مشهور و تعدادی تواشیح با تصاویر بسیار زیبا و جذاب است و بسیار مورد توجه واقع شده است.

وی افزود: نرم افزار ضحی با در بر گرفتن 5 دوره کامل صوت ترتیل قرآن با صدای پنج تن از قاریان مشهور جهان اولین نرم افزاری است که توانسته است این حجم صوت را در خود جای دهد. وی در ادامه این گفت و گو به سایر نرم افزارهای تولیدی این دفتر اشاره کرد و گفت نرم افزار بشری (نسخه 1 و 2) شامل فرهنگ واژگان و مفاهیم نهج البلاغه، نسخه اول مجموعه عاشورا پیرامون واقعه عاشورا و وجود گرامی امام حسین علیه السلام و اصحاب آن حضرت، نرم افزار رثاء شامل مراثی امام حسین علیه السلام و اهل بیت آن حضرت به چهار زبان همراه با 14 ساعت صدای خطبا و مداحان معروف، و چندین نرم افزار جذاب دیگر گوشه ای از تلاشهای دفتر تحقیقاتی یاسین در تبلیغ معارف دینی است که در نمایشگاه عرضه شده است.

وی در تشریح اقدامات در دست انجام این دفتر گفت: مجموعه دائرة المعارف اسلامی، شامل پنج نسخه نرم افزار در زمینه های احکام، عقاید و اخلاق، اعلام، اماکن و سایر عناوین به اضافه دائرة المعارف اسلامی کودکان و دائرة المعارف اسلامی بانوان به زودی در اختیار علاقه مندان قرار خواهد گرفت.

مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی

مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی که بزرگترین مرکز تولید و عرضه نرم افزارهای علوم اسلامی در ایران است با اختصاص حدود 60 متر مربع از نمایشگاه به خود حضوری چشمگیر در هفتمین نمایشگاه اطلاع رسانی و فن آوری اطلاعات داشت.

مرکز تحقیقات در پرتو توجه خاص رهبر اندیشمند انقلاب اسلامی، حضرت آیت ا... خامنه ای - مدظله العالی در سال 1368 تاسیس یافت. هدف اصلی مرکز تحقیقات تسهیل در امر دسترسی به منابع و متون اسلامی، انجام تحقیقات اسلامی با استفاده از فن آوری نوین و توسعه آن در حوزه های علمیه بوده است.

مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی با ارائه آخرین تولیدات نرم افزاری و با حضور کلیه بخشها و سازمانهای مرتبط در هفتمین نمایشگاه اطلاع رسانی شرکت کرد.

حجة الاسلام و المسلمین حمید شهریاری، مدیر عامل مرکز با تاکید بر این نکته که نمایشگاه بین المللی اطلاع رسانی مهمترین نمایشگاه اطلاع رسانی کشور است و از این جهت با استقبال بی نظیر علاقه مندان و متخصصان رایانه ای مواجه می باشد، درباره نحوه حضور مرکز در نمایشگاه گفتند: امسال مرکز با نظم و توانمندی بالایی در نمایشگاه شرکت کرد و با متمرکز کردن همه بخشها و سازمانها در یک غرفه بزرگ، کارآیی و گستردگی برنامه ها و همچنین هماهنگی داخلی خود را به نمایش گذاشت و بر خلاف سالهای گذشته از حضور پراکنده اجتناب نمود. حجة الاسلام والمسلمین خادمی مدیر داخلی غرفه مرکز نیز با تاکید بر این نکته اضافه کردند که: علی رغم اینکه مرکز تحقیقات در زمینه علوم اسلامی حرف اول را می زند ولی نمود حضور آن در نمایشگاهها ضعیف بود. اما امسال بسیار بهتر از گذشته حضور یافت و با تمرکز بخشهای مختلف مرکز در یک غرفه و همدلی و همراهی مسئولان مرکز درتجهیز و تزیین آن شاهد راه اندازی غرفه ای بسیار سنگین و متین در حد نام و شان مرکز هستیم.

حجة الاسلام والمسلمین بهرامی مسئول غرفه مرکز، شکل جدید حضور مرکز را از عوامل اصلی استقبال مضاعف مراجعان دانستند و اضافه نمودند که این امر موجب شد تا مراکز اطلاع رسانی به عنوان یکی از مراکز قدرتمند در سالن اطلاع رسانی مطرح گردد.

در هفتمین نمایشگاه اطلاع رسانی، شبکه جهانی اطلاع رسانی نور، سازمان آموزش کامپیوتر نور، و مؤسسه خدمات کامپیوتری نور که از بخشهای مهم مرکز تحقیقات می باشند حضور داشتند.

شبکه اطلاع رسانی نور خدمات خود را بر اساس نیازهای عمده مراکز و مؤسسات تحقیقاتی در چهارمحور دسترسی به شبکه، ارائه اطلاعات به مراکز پژوهشی، بانک اطلاعات، و خدمات آموزشی ارائه می نماید. این شبکه با تلاش گسترده خود زمینه استفاده محققان و مراکز تحقیقاتی را از خدمات پست الکترونیکی، ارتباط با پایگاههای مجاز اطلاعات وب و گروههای خبری اینترنت فراهم آورده است. پایگاه اطلاع رسانی حوزه نت و پایگاه عرضه محصولات نرم افزاری است.

پایگاه اطلاع رسانی حوزه نت از سال 1377 آغاز به کار کرده و با شروع فعالیت آن، بخشهایی را همچون بیانات مقام معظم رهبری، موضوعات قرآنی و اهل بیت، علوم اسلامی، جمهوری اسلامی ایران، مراکز و مؤسسات تحقیقاتی حوزه علمیه قم، روزنامه هاو بسیاری از مجلات و نشریات حوزه علمیه قم در شبکه اینترنت قرار داده است. پایگاه اطلاع رسانی حوزه نت یکی از پرطرفدارترین و جذابترین بخشهای غرفه مرکز تحقیقات بود.

معرفی این پایگاه در نشریات کشور، و ویژه نامه نمایشگاه اطلاع رسانی و وجود تقاضاهای مکرر و کنجکاوانه بازدید کنندگان برای کسب اطلاعات بیشتر درباره محتویات در پایگاه حوزه علمیه قم همگی نشانگر موفقیت این بخش بود.

عبدالحسین خسرو پناه از اساتید حوزه و دانشگاه ضمن اظهار خوشحالی از ایجاد این پایگاه در حوزه علمیه قم گفت: من وجود این پایگاه را برای معرفی اسلام و انقلاب اسلامی در سطح جهان بسیار لازم می دانم. در خارج از کشور کمترین و ابتدایی ترین مطالب درباره مسائل انقلاب و اسلام با استقبال مواجه می گردد. خصوصا طرح مسائل دینی با تکیه بر عواطف انسانی بسیار مؤثر است. ایشان ابتکار بسیار جالب و زیبای نشان دادن تصویر مربوط به اهدای عبای شخصی توسط مقام معظم رهبری به یک جانباز را ستود و از مسئولان شبکه نور در این خصوص تشکر نمود.

یکی از مراجعان که خود را دانشجوی دانشگاه تهران معرفی می کرد پس از آشنایی اجمالی با پایگاه اطلاع رسانی حوزه نت در حالی که آثار هیجان و خوشحالی در چهره او نمایان بود به خبرنگار ما گفت: جدا کار بسیار جذاب، جالب و قابل تقدیری است. من خوشحالم که حوزه علمیه مسئولیت مهم اطلاع رسانی از طریق اینترنت را به عهده گرفته است.

حجة الاسلام احمدی نژاد مسئول دفتر شبکه اطلاع رسانی نور با اشاره به استقبال گسترده از این بخش گفت: افرادی که آشنایی چندانی با اینترنت ندارند پس از اطلاع از چگونگی کار شبکه اطلاع رسانی با شور و شعف و تعجب، از کار جالب حوزه در این مورد تقدیر می کنند و افرادی که با اینترنت آشنایی دارند بیشتر از بخش OnLine شبکه حوزه که حضور فعال و زنده بر روی اینترنت داشته و دارای اطلاعات و مطالب جدید و به روز است سؤال می کنند. در واقع هر کس به میزان اطلاعات و توان علمی اش به نحوی از این بخش پرس و جو می کند. یکی از زیرمجموعه های شبکه جهانی اطلاع رسانی نور، واحد پژوهش بانک اطلاعات است که برای تسریع در امر تحقیق و پژوهش فهرستی از نشانیهای اینترنتی مورد نیاز دانش پژوهان را جمع آوری کرده است.

این نشانیهای اینترنتی که در محل نمایشگاه به طور رایگان در اختیار مراجعه کنندگان قرار داده می شد، شامل دانشگاهها، مراکز اسلامی، کتابفروشی ها، روزنامه ها، مراکز تحقیقاتی ایران و جهان و دیگر مراکز مرجع بود. این فهرست مورد استقبال مراجعه کنندگان قرار گرفت و چندین بار تجدید چاپ شد.

شبکه اطلاع رسانی نور BBS نیز که از نخستین شبکه های BBS کشور است توسط مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی در سال 1376 راه اندازی شد که هم اکنون به صورت رایگان عضو می پذیرد. این شبکه نیز در این نمایشگاه حضور داشت و در مدت برپایی نمایشگاه بیش از دویست عضو جدید به این شبکه پیوستند. از طریق این شبکه اطلاعات و اخبار بسیاری در اختیار عموم هموطنان قرار می گیرد که علاقه مندان می توانند به صورت رایگان دریافت نمایند.

سازمان آموزش کامپیوتر نور نیز یکی از سازمانهای وابسته به مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی است که حضور فعالی در هفتمین نمایشگاه اطلاع رسانی داشت. این سازمان که به عنوان بازوی خدمات عمومی کامپیوتری مرکز محسوب می گردد با معرفی برنامه ها و خدمات خود و ارائه نرم افزارهای جدید در نمایشگاه شرکت کرد.

اهم فعالیت سازمان آموزش کامپیوتر نور شامل موارد ذیل می باشد:

آموزش قریب به 30 هزار نفر در دو گرایش سخت افزار و نرم افزار که بخش قابل توجه ای از این افراد را طلاب علوم دینی تشکیل می دادند، چاپ دو کتاب آشنایی با برنامه های ضد ویروس و کتاب آموزشی NC ، تشکیل کتابخانه تخصصی کامپیوتر و مرکز امانی CD خوارزمی با بیش از 1500 عضو، اجرای مکانیزاسیون سیستم های مختلف بنا به تقاضای کارفرما، تهیه بسته های نرم افزاری همچون نور ولایت، سازمان، چرتکه و برنامه های متنوع تفریحی، طراحی دستی و پویانمایی (انیمیشن) به صورت دوبعدی و سه بعدی به همراه پردازش صوت.

سازمان آموزش کامپیوتر نور در هفتمین نمایشگاه اطلاع رسانی نرم افزارهای جدید فرهنگ عاشورا، پژوهه، و بازی نور را ارائه داد که در این میان نرم افزار فرهنگ عاشورا با استقبال چشمگیری مواجه شد.

یکی دیگر از بخشهای موفق غرفه مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی معرفی و نمایش جدیدترین تولیدات نرم افزاری آن بود. نورالانوار2، نورالفقاهة 2، عرفان، نورالحکمة، و نورنما نرم افزارهایی بودند که برای نخستین بار در نمایشگاه اطلاع رسانی و فن آوری اطلاعات کشور عرضه می شدند. نرم افزار نورالانوار2، نخستین دائرة المعارف کامپیوتری قرآن کریم است که با استفاده از آخرین دستاوردهای علمی تحقیقاتی تهیه شده است. این نرم افزار در ششمین نمایشگاه قرآن کریم از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان نرم افزار برگزیده قرآنی کشور انتخاب شد. در این نرم افزار 9 تفسیر و 11 ترجمه قرآن به زبانهای مختلف مانند فارسی، ترکی، انگلیسی، فرانسوی، و آلمانی و قرائت کامل قرآن توسط دو قاری برگزیده ایران و مصر موجود می باشد.

حجة الاسلام بهرامی مسئول غرفه مرکز تحقیقات با اشاره به تبلیغات گسترده ای که در معرفی این برنامه انجام شده بود استقبال از آن را بسیار چشمگیر خواند و اضافه نمود که اگر قرار بود نرم افزار برتر انتخاب شود قطعا نرم افزار نورالانوار2 به عنوان بهترین نرم افزار نمایشگاه اطلاع رسانی انتخاب می شد.

حجة الاسلام رحیمی که کار تشریح قابلیتهای نورالانوار2 به بازدید کنندگان را به عهده داشت گفت: اکثر مراجعان از گستردگی و قابلیتهای مختلف نرم افزار نورالانوار2 تعجب کرده و با اشتیاق و هیجان سؤالات مختلفی درباره آن مطرح می کنند و خصوصا از بخش قرائت و حفظ آن خیلی استقبال می کنند. برخی از بازدید کنندگان با تعابیری همچون «بسیار کامل بود»، «خیلی جالب بود»، «واقعا به یک معجزه شبیه است » رضایت قلبی خود را از برنامه قرآنی نورالانوار2 ابراز می کردند.

حجة الاسلام والمسلمین خادمی معاون اداری و مالی مرکز تحقیقات با تقسیم بازدید کنندگان به متخصصان و عموم مردم گفتند: گر چه برنامه های نرم افزاری مرکز برای هر دو گروه حرف و سخن تازه و قابل طرح دارد اما جذابیت قرآن و برنامه های قرآنی چیز دیگری است که همگان را به سوی خود جذب می کند. ما باید هر چه می توانیم روی قرآن کار کنیم. اگر در هر جا تکرار اشکال داشته باشد اما در مورد قرآن هیچ اشکالی ندارد. به گفته مسئول غرفه مرکز تحقیقات برنامه نورالانوار بیش از هزار CD به فروش رفته است که نشانگر استقبال شایان توجه از این برنامه بی نظیر قرآنی است.

ارزیابی غرفه مرکز تحقیقات

استقبال چشمگیر از مجموع بخشها و برنامه های غرفه مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی در مقایسه با سالهای گذشته بارزترین نکته ای بود که توجه هر بیننده منصفی را به خود جلب می کرد. آقای نجم آبادی مدیر مؤسسه خدمات کامپیوتری نور ضمن غیر قابل مقایسه خواندن استقبال امسال با سالهای گذشته،علت آن را ارائه برنامه های نرم افزاری عمومی بیشتر از سوی مرکز دانست. ایشان میزان فروش نرم افزارها و برنامه های تولیدی مرکز را نسبت به سال گذشته بیش از دو برابر خواند و آن را نشانه توجه خاص مراجعان به غرفه مرکز تحقیقات دانست.

حجة الاسلام بهرامی مسئول غرفه مرکز تحقیقات در این رابطه گفت: امسال استقبال بسیار بهتر از سال گذشته بود زیرا اصلا همه بخشهای مرکز در یک جا متمرکز بودند و همین مسئله باعث شد که بتوانیم غرفه بزرگی را در اختیار بگیریم و آن را به صورت جزیره ای در آوریم. و به این ترتیب از هر طرف که بازدید کنندگان عبور می کردند جذابیت غرفه توجه آنها را به خود جلب می کرد. ثانیا تنوع برنامه های ارائه شده، عرضه نرم افزارهای جدید و اهدای برنامه های رایگان باعث شد که این غرفه یکی از شلوغ ترین غرفه های نمایشگاه اطلاع رسانی باشد.

ایشان درباره مهمترین انتظارات و پیشنهادهایی که مراجعان درباره غرفه مرکز و برنامه های آن داشتند، گفتند: اکثر مراجعان پیشنهاد می کردند که برنامه های ارائه شده به فارسی ترجمه گردد و برنامه های عمومی خصوصا برنامه های ویژه جوانان بیشتر تولید شود. آنان از گران بودن برنامه ها و کم بودن برنامه های روائی که قابل استفاده عموم باشد انتقاد داشتند.

حجة الاسلام والمسلمین خادمی از اینکه در میان برنامه های مرکز تعداد کمی برنامه مربوط به نهج البلاغه وجود دارد انتقاد کردند و اضافه نمودند که باید هماهنگ با قرآن بر روی نهج البلاغه هم کار کنیم زیرا نهج البلاغه تجلی سیاست و عبادت قرآن است.

بازدید کننده ای از تبلیغات اندک غرفه مرکز گله می کرد و می گفت من از وجود این غرفه و برنامه های آن اصلا اطلاع نداشتم و به طور اتفاقی با آن مواجه شدم در حالی که به جرات می توان گفت بهترین و جذابترین برنامه های نمایشگاه در اینجا یافت می شود. وی اظهار می داشت که تبلیغات شما نه تنها در محیط نمایشگاه بلکه در سطح کشور مخصوصا در دانشگاهها و اماکن مذهبی مانند مساجد هم باید به شکل جذاب و گسترده انجام پذیرد.

هفتمین نمایشگاه اطلاع رسانی در بوته نقد و نظر

هفتمین نمایشگاه اطلاع رسانی و فن آوری اطلاعات از چهاردهم اردیبهشت ماه همزمان با نمایشگاه بین المللی کتاب آغاز به کار کرد و بیست و چهارم اردیبهشت به کار خود پایان داد.این نمایشگاه که مهمترین و معتبرترین نمایشگاه اطلاع رسانی کشور به شمار می رود با استقبال قریب به پنج میلیون بازدید کننده مواجه شد. نمایشگاه هفتم از لحاظ کمی و کیفی در سطحی نسبة بالاتر از دوره های قبل برگزار شد.

افزایش فضای نمایشگاه

مهندس الهی مدیر عامل خانه کتاب و مسئول ستاد نمایشگاه اطلاع رسانی یکی از ویژگیهای نمایشگاه هفتم را افزایش پنجاه درصدی فضای آن ذکر کرد و هدف از این افزایش را ایجاد فرصت برای حضور تعداد بیشتری از شرکت ها و مؤسسه های فعال در زمینه اطلاع رسانی اعلام نمود. علی رغم افزایش فضای نمایشگاه نزدیک به 40 مؤسسه و مرکز اطلاع رسانی که متقاضی شرکت در نمایشگاه بودند موفق به دریافت غرفه نشده و از حضور در نمایشگاه هفتم باز ماندند.

تدارک برنامه های جنبی

تدارک برنامه های جنبی مختلف و جذاب و نظم نسبة خوب سالن اطلاع رسانی، انتشار منظم ویژه نامه پرمحتوای نمایشگاه، از جنبه های مثبت نمایشگاه هفتم بود.

از جنبه های مثبت و محاسن قابل توجه نمایشگاه اطلاع رسانی که بگذریم به کمبودها و نارسایی هایی بر می خوریم که برخی ناشی از سوء مدیریت و برخی دیگر برخاسته از کمبود امکانات موجود است.

سر و صدای فروشندگان CD

بسیاری از مسؤلان غرفه های تخصصی و اطلاع رسانی از اینکه به فروشندگان متعدد CD بیش از اندازه میدان داده شده بود گله مند بودند. خسروی (از یاسین رایانه) - به همین خاطر نمایشگاه را بیشتر به یک فروشگاه شبیه می داند تا یک نمایشگاه اطلاع رسانی. حجة الاسلام بهرامی نیز فروشندگان CD را باعث دردسر و مشکل می داند و می گوید: اینجا را مثل بازارچه کرده اند، و نمایشگاه را از هدف اصلی خود که اطلاع رسانی است دور کرده اند. وی در ادامه می گوید:

از یک طرف چنین فضا و میدان گسترده ای در اختیار فروشندگان CD می گذارند و از طرف دیگر با اخذ مبالغ کلان از مراکز و مؤسسات شرکت کننده به تدریج تولید کنندگان ضعیف را از دور نمایشگاه خارج می کنند. اگر این روند پیش برود عملا نمایشگاه شبیه به یک بازارچه می شود و ارزش و اهمیت خود را به کلی از دست می دهد.

عدم حضور شرکتهای بزرگ خارجی

حسینی نسب (از خانه کتاب) تنها مشکل در اطلاع رسانی را فقدان حضور شرکتهای بزرگ که پایگاههای اطلاعاتی کشورهای خارجی هستند می داند و توصیه می کند که نمایشگاه اطلاع رسانی از نمایشگاه کتاب جدا باشد و در شکل بین المللی برگزار شود.

مهندس ابراهیمی یکی از دست اندرکاران رایانه در نمایشگاه اطلاع رسانی هم می گوید: مسئولان نمایشگاه باید از شرکتهای خارجی هم برای شرکت در این نمایشگاه دعوت می کردند تا بدین طریق مراکز و شرکتهای ایرانی و مردم با آخرین پیشرفتهای اطلاع رسانی جهان آشنا شوند.

فقدان بخش تخصصی

دکتر حبیب صمدی مدیر عامل شرکت رهروان معتقد است که در نمایشگاه اطلاع رسانی نیز باید بخش تخصصی در سالن وجود داشته باشد که متخصصان در آنجا با مسئولان شرکتها و مراکز اطلاع رسانی و فعالیتهای آنها آشنا شوند.

ضعف تبلیغات

سیامک عظیمی دانشجوی رشته کامپیوتر تبلیغات نمایشگاه را نا کافی دانسته و می گوید ما دانشجویان که مخاطبان اصلی این نمایشگاهها هستیم متاسفانه تازه پس از اتمام کار نمایگشاه اطلاع رسانی از برگزاری آن آگاه می شویم.

مستقل نبودن نمایشگاه اطلاع رسانی

حجة الاسلام بهرامی مسئول غرفه مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی در مجموع سطح علمی نمایشگاه را ضعیف می داند و آن را مناسب نام و جایگاه نمایشگاه اطلاع رسانی در کشور نمی داند. ایشان معتقد است که با مستقل شدن نمایشگاه اطلاع رسانی از نمایشگاه کتاب بسیاری از مشکلات فعلی آن حل می شود علاوه بر اینکه پیشرفت روز افزون فن آوری اطلاع رسانی و محصولات و فرآورده های آن در ایران و جهان، تخصصی شدن و مستقل شدن این نمایشگاه را به یک ضرورت غیر قابل اجتناب تبدیل کرده است.

مهندس الهی مسئول ستاد نمایشگاه ضمن اذعان به محاسن مستقل شدن نمایشگاه اطلاع رسانی می گوید:

باید توجه داشت که همزمان بودن این نمایشگاه با نمایشگاه کتاب علاوه بر محدودیت هایی که ایجاد می کند از مزایای بسیاری هم برخوردار است. عدم حضور نمایشگاه اطلاع رسانی در کنار نمایشگاه کتاب باعث کاهش بازدید کنندگان عمومی می شود در حالی که حضور آنها مانند حضور متخصصان در نمایشگاه ضرورت دارد. گذشته از اینکه به این ترتیب یکی از مهمترین بخشهای نمایشگاه بین المللی کتاب را هم حذف می کند. اما حجة الاسلام بهرامی می گوید ما صرفا بازدید کننده نمی خواهیم بلکه به دنبال متقاضیان واقعی یعنی افراد متخصص و کاربران برنامه های تولیدی هستیم.

به هر حال استقبال گسترده مردم از هفتمین نمایشگاه اطلاع رسانی و فن آوری اطلاعات از یک سو علاقه و حساسیت مردم نسبت به فن اطلاع رسانی و آگاهی آنان از تاثیر این دانش در پیشرفت علمی و پژوهشی کشور را نشان می دهد و از طرف دیگر ضرورت تجدید نظر در چگونگی برگزاری نمایشگاه و سامان دهی بهتر آن را گوشزد می کند.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی