* فرهنگ قرآن/ اکبر هاشمی رفسنجانی و...، قم، بوستان کتاب قم، 1383، 1500 نسخه.
«فرهنگ قرآن» معجم معنایی معارف و مفاهیم قرآن کریم است که با هدف گردآوری کلیه اطلاعات بر اساس مفاهیم و در نهایت طبقه بندی آنها برای استفاده آسان و سریع آیات قرآن تهیه شده است. در این مجموعه آیات قرآن براساس معنا و محتوای آنها فیش برداری و نمایه سازی شده و سپس زیرعناوین و موضوعات کلی یا نسبتاً کلی قرار گرفته است.
این مجموعه مشتمل بر سی و یک هزار فیش و بیش از هشتادهزار موضوع قرآنی است که با همکاری محققان مرکز فرهنگ و معارف قرآن و طی سالیان دراز گردآوری و تنظیم شده است.
مجموعه فرهنگ قرآن، افزون بر بیست جلد خواهد بود.
* راهنمای صنایع اسلامی/ موریس اسون دیماند، تهران، انتشارات علمی و فرهنگی، 1383، 397 ص، 1500 نسخه.
«راهنمای صنایع اسلامی» نتیجه تحقیق و مطالعه مؤلف در آثار صنعتگران کشورهای اسلامی است. این کتاب پس از اشاره به تاریخ اسلام و منابع صنایع اسلامی، به بحث درباره خصوصیات صنایع اسلامی می پردازد و از روی نمونه های موجود در موزه ها و مجموعه های مهم جهان انواع هنر و صنعت ممالک اسلامی را از نقاشی و مینیاتورسازی و حجاری و گچبری و منبت کاری و خاتم کاری تا سفال سازی و لعاب کاری و میناکاری و قالی بافی به تفصیل مورد بحث قرار می دهد و بخصوص خواننده را با گذشته هنری مردم ایران که در طی قرون بر سنگ و گل و چوب، آثاری جاویدان بر جای نهاده اند، آشنا می سازد.
ترجمه این کتاب را عبدالله فریار به عهده داشته و دویست و سیزده تصویر از آثار مختلف صنعتی در پایان کتاب از ویژگی این اثر است.
دین
* آموزه های اخلاقی- رفتاری امامان شیعه (ع)/ محمد تقی عبدوس و محمد اشتهاری، قم، بوستان کتاب قم، 1383، 712 ص، 1500 نسخه.
امامان شیعه(ع) راهنمایان امین و دل سوزی بودند که بی هیچ اجر و مزد مادی، مردم را به راههای سعادت و سرچشمه های کمال، رهنمون بودند، میراث بزرگ اسلامی که اینک در اختیار امت اسلامی است، سخن ها و رفتارهایی است که آنان در جهت تبیین زندگی سعادتمندانه از خود به یادگار گذاشته اند.
این اثر مجموعه ای از سخنرانی های حجت الاسلام محمد تقی عبدوس درباره آموزه های اخلاقی و رفتاری امامان شیعه(ع) همراه با تجزیه و تحلیل و بررسی است که با تکمیل و تهذیب به صورت مکتوب نگاشته شده و در دسترس رهروان و علاقه مندان قرارگرفته است.
* بیست رساله/ میرزااحمد آشتیانی، تحقیق رضا استادی، قم، بوستان کتاب قم، 1383، 456 ص، 1500 نسخه.
مرحوم آیت الله حاج میرزا محمدحسن بن میرزاجعفربن میرزا محمد آشتیانی تهرانی (1248-1319 ه ق) از مشهورترین و داناترین علمای تهران در عصر خویش بود.
وی در رشته های مختلف علوم اسلامی، تبحر خاص داشته و آثار فراوانی را از خود به یادگار گذاشته است. یکی از آنها «بیست رساله» است که در آن ضمن بیست مقاله، اصول عقاید، تفسیر و علوم قرآنی، دعا و مناجات و فلسفه و عرفان را با ژرف اندیشی خاصی طرح کرده است.
* اصول و قواعد فقه الحدیث/ محمدحسن ربانی، قم، بوستان کتاب قم، 1383، 288ص، 1500 نسخه.
«فقه الحدیث» یکی از شاخه های «علم الحدیث» است که به بیان چگونگی درک و شناخت و دست یافتن به حقایق و مقاصد اخبار می پردازد و خود نیز از اصول و قواعدی برخوردار است. دفتر تبلیغات اسلامی شعبه خراسان با هدف آشنایی به قواعد و قوانین فقه الحدیث، اقدام به تهیه و گردآوری این مجموعه کرده است. به همین منظور بیست قاعده از این قواعد در این نوشتار آورده شده و ضمن شرح و بسط آنها، شواهدی نیز از کتب فقهی بدان افزوده شده است. این کتاب در سه بخش تدوین یافته که به ترتیب، کلیات فقه الحدیث، قواعد لازم الرعایه درفقه الحدیث و نکات لازم در شرح حدیث رامورد بحث و بررسی قرار داده است.
*اسلام، زن و جستاری تازه/ سیدمحمدحسین فضل الله، قم، بوستان کتاب قم، 1383، 288، ص، 1500 نسخه.
آیت الله سیدمحمدحسین فضل الله؛ عالم و اندیشمند لبنانی معاصر، در ارائه تصویری نو از اندیشه دینی و احیای تفکر اسلامی، به یادآورنده عالمانی چون استاد مطهری و سیدمحمدباقر صدر است.
سلسله مباحثی که دراین نوشتار گرد آمده است، دیدگاه سیدمحمدحسین فضل الله درباره زن و مسائل مربوط به او است که در کتابی به نام «تأملات السلامیه حول المراة» آمده که توسط مجید مرادی به فارسی برگردانده شده است.
عناوین برخی از مطالب بدین قرار است: شخصیت و نقش فعال زن،شعار آزادی زن و شکل عقب ماندگی، زن و حق کار، ازدواج پیوندی مقدس، طلاق و...
ادبیات
* منظومه شمع جمع آفرینش/ حسین رزمجو، مشهد، جلیل، 1383، 304 ص، 3000نسخه.
«شمع جمع آفرینش» منظومه ای است درباره یگانگی خداوند و وصف جلال، جمال و آثار آفرینش او، لغزش های انسان در مسیر حیات تکاملی اش، نیاز به رهبران الهی برای طی این راه و درنهایت ستایش چهارده معصوم و عظمت قرآن. در آغاز کتاب پیرامون توحید باریتعالی و صفات جلاله و جماله خداوند و مسیر کمال انسان، بحث هایی به میان آمده است و بخش عمده آن مربوط به زندگانی و فضایل چهاده معصوم(ع) همراه با حواشی مستند است و از این نظر جزو معدود آثار ادبی، دینی است که در آن ضمن مثنوی بلند با بیش از یک هزار وچهارصد و شصت بیت و یک جا درباره چهارده معصوم(ع) سخن رفته است.
از این نویسنده تاکنون بیش از سی کتاب درموضوعات ادبی- دینی، سیاسی- اجتماعی و... و دهها مقاله به زبان های فارسی، عربی، انگلیسی، فرانسه، اردو، ترکی و ازبکی به چاپ رسیده است.
ادبیات
* داستان پیامبران درحدیقه سنایی/ نصرت الله فروهر، تهران، دانشگاه آزاد اسلامی واحد جنوب، 1381، 291ص،3000 نسخه.
حکیم ابوالمجد مجدودبن آدم سنایی از شاعران قرن ششم هجری است که علاوه بر دیوان سنایی، زهدیات، قلندریات، رباعیات و مقطعات وی، در دست است.
سنایی یکی از بزرگترین شاعران زبان فارسی و ازجمله تأثیرگزاران در تغییر سبک شعرفارسی و ایجاد تنوع و تجدد در آن است. از آثار وی می توان به حدیقه الحقیقه، سیرالعباد و طریق التحقیق نام برد.
این کتاب زندگی پیامبران را در حدیقه سنایی بررسی کرده است و با ذکر زندگی بیست و هفت پیامبر، خواننده را با حدیقه الحقیقه بیشتر آشنا می کند. حدیقه الحقیقه که با الهی نامه و فخری نامه نیز مشهور است، در بحر خفیف در ده هزار بیت و در ابواب مختلف، از مسائل عرفانی و حکمی و کلامی و مشحون به معارف الهی برخوردار است.
* از فقیرآباد تا خیال آباد/ اصغر هادوی کاشانی،قم، دارالحدیث، 1383، 147ص، 1000نسخه.
«ازفقیرآباد تا خیال آباد» عنوان اولین مجموعه از مقالات و گفت وگوهای مجله حدیث زندگی است که به صورت کتاب چاپ شده و دربردارنده چهارده مقاله در موضوع اقتصاد، توسعه و مباحث مرتبط است که درحدفاصل شماره های سوم تا هفدهم مجله حدیث زندگی، درج شده است.
حدیث زندگی، نشریه ای است علمی، فرهنگی و ادبی، ویژه جوانان 17تا 25 سال که پس از انتشار چهار پیش شماره از مهرماه 1380 هردوماه یک بار، منتشر و درسراسر کشور توزیع می شود.
دراین کتاب روی سخن با جوانانی است که به اقتضای پایبندی به دین، باید آشنایی قابل قبولی با قرآن و حدیث داشته باشند. آیات و روایات آمده دراین نوشتار، رنگ وبوی اقتصادی دارند واز همین منظر، مورد استفاده قرارگرفته اند.
کتاب لحظه/ امیرعباس مهندس، کاشان، مرسل، 1381- 1383، 3 ج.
این کتاب عنوان مجموعه ای سه جلدی است که ماهیتی ادبی دارد و ویژه سه موضوع شعر، ادبیات داستانی و نقد و نظر، منتشر شده است.
اولین جلد آن در مرداد 1382 در قالب- ویژه ادبیات داستانی- عرضه شد. در این کتاب 96 صفحه ای ضمن گفت وگو با دکتر احمد تمیم داری درباره ویژگی های داستان، داستان هایی از نویسندگانی چون نجیب محفوظ، آنتوان چخوف، والری لار بود، لیدیا دیویس، اکبردادی، کیهان خانجانی و... آورده شده است.
کتاب لحظه(2) ویژه شعر، در اسفند 82 منتشر شد که مشتمل بر مقالاتی چون اتوبیوگرافی شعر، شعر اوستایی، شعر از نگاه شاملو، تضاد هسته توازن شعر ... است و در خاتمه نیز صفحاتی به اشعار مختلف اختصاص یافته.
نقد و نظر عنوان سومین جلد از این مجموعه است که با توجه به ماهیت نقادی به درج مطالبی چون بررسی ریشه های فلسفی مدرنیسم، نگاهی به رمان «طوبی و معنای شب» نوشته شهرنوش پارسی پور، جست وجویی در داستان های کوتاه جام ها و دست ها، ساختار و نشانه شناسی در داستان؟، خاطره نویسی در میان ایرانیان، بسامد بهار و پاییز در شعر فروغ و... پرداخته است.
سیاست
* درآمدی بر اسلام و جهانی شدن / سیدعبدالقیوم سجادی، قم، بوستان کتاب قم، 1383، 192 ص، 1500 نسخه.
مرکز مطالعات و تحقیقات اسلامی پژوهشکده اندیشه سیاسی اسلام در سخنی با خواننده این کتاب، چنین آورده است:
«امروزه جهانی شدن به عنوان یک مسأله برای فرهنگها و تمدن ها مطرح است و زمانی که وارد مباحث سیاسی، فرهنگی و اقتصادی جوامع می گردد، مسایل جدید و پرسش های خاصی را مطرح می کند، در این میان جوامع اسلامی از وضعیت خاصی برخوردارند. زیرا علاوه بر ویژگی عام این جوامع که به عنوان یک حوزه فرهنگی و تمدنی در جهان مطرح است، داعیه جهانشمولی لیبرالیسم و الگوی سیاست، اقتصاد و فرهنگ لیبرال، یکی از مهمترین آموزه های اسلامی و اندیشه دینی «جهانشمولی اسلام» را با پرسش و تردید روبه رو می سازد.
قطع نظر از پرسش مربوط به ماهیت و چیستی جهانی شدن، ابعاد و سویه های آن و نتایج و پیامدهای این پدیده، پرسش از نسبت اسلام و جهانی شدن، رویکرد و تلقی اسلامی از این پدیده و بالاخره جهت گیری دینی در مواجه با این پدیده، سؤال های اساسی این نوشتار را سامان می دهد.»
* انقلاب اسلامی، آمریکا و جنگ تحمیلی/ محمد مهدی بهداروند، دانشگاه قم، 1383، 376 ص، 500 نسخه.
ایران، سبب موقعیت جغرافیایی اش به عنوان پل ارتباطی میان شرق و غرب و جنوب و شمال منطقه و همچنین وجود ذخایر بزرگ نفتی، در طول تاریخ مورد توجه و طمع کشورهای استعمارگری چون انگلیس و آمریکا بوده است و برای دستیابی به این خطه باارزش، از هیچ دسیسه ای کوتاهی نکرده اند.
پیروزی انقلاب اسلامی در ایران عامل برچیده شدن دست آمریکا و دست نشاندگان وی از این سزرمین شد و به همین سبب به دسایس دیگری چون ایجاد اختلافات داخلی و درنهایت بروز جنگ تحمیلی متوسل شدند.
مؤلف در این اثر، طی چهار بخش و فصول مختلف ضمن تبیین نظام سرمایه داری و داعیه رهبری جهان از سوی این نظام، زمینه های پیدایش انقلاب اسلامی و ضرورت تحلیل آن و در نتیجه اهداف انقلاب را می کاود و سپس بحث مبسوطی را در مورد سیاست خارجی آمریکا در ایران قبل از انقلاب و شکست این سیاست ها پس از انقلاب اسلامی ارایه می دهد. بخش پایانی کتاب به بررسی نقش آمریکا در به وجود آمدن جنگ تحمیلی و رابطه وی با رژیم بعث عراق می پردازد.
* بسترهای پذیرش قطعنامه 598/ محمد مهدی بهداروند، قم، دانشگاه قم، 1383، 320 ص، 500 نسخه.
ضرورت پردازش و تحقیق در عوامل و دلایل پذیرش قطعنامه 598 توسط جمهوری اسلامی، نویسنده را بر آن داشت تا ضمن طرح و تبیین ریشه های صدور و پذیرش آن، اهداف و اغراض ابرقدرت ها را در جنگ تحمیلی علیه ایران بررسی کند.
سرآغاز کتاب، تحلیلی است بر حادثه تاریخی دفاع مقدس. لذا، ابتدا ماهیت جنگ در عرف جامعه و روایات بررسی می شود و سپس روش های مبارزه و جنگ علیه تهاجمات دشمن به صور مختلف.
در مرحله بعد، جایگاه سازمان ملل متحد و رفتارهای او در حل منازعات بین المللی کشورها و در ادامه، عملکرد این سازمان در قبال تجاوز عراق و تحلیل قطعنامه های قبل از قطعنامه پایان جنگ تحمیلی و نیز عوامل بیرونی و درونی در صدور و قبول قطعنامه و تحلیل حقوقی و نقاط قوت و ضعف آن، توضیح داده شده است. در خاتمه، مواضع ایران و عراق در قبال قبول قطعنامه و حوادث پس از آن، آورده شده است.
هنر
* آفتاب حسن/ علی اکبر اسماعیلی، تهران، کمال هنر، 1381، 60 ص، 3000 نسخه.
«آفتاب حسن» گوشه ای از اهتمام و ارادت هنرمندانه استاد علی اکبر اسماعیلی قوچانی است که بیش از ربع قرن در خوشنویسی و بدایع نگاری قرآن کریم پشتوانه هنری دارد و اینک در پدید آوردن این اثر با بهره گیری ماهرانه از انواع خطوط اسلامی و احادیث، در طراحی و کتابت یکصد و چهارده صلوات به همراه یکصد و چهارده کلام جاودانه- برابر با عدد سور قرآن کریم- ترکیبی بدیع ارایه کرده که برای مشتاقان و اصحاب هنر و اندیشه و فرهنگ از جذابیت خاصی برخوردار است.
نشریات
* چشمه/ پاییز 1383.
«چشمه» نشریه ای رنگی با حال و هوای دانش آموزی است که به صورت هفتگی و در فصلی خاص چاپ و منتشر شده است. این نشریه کاری است ازگروه فرهنگی آیینه که توسط مجمع جهانی اهل بیت به دست نشر سپرده شده است.
سخن و زبان «چشمه» بسیار خودمانی و جذاب است و سرآغاز همیشگی آن، متن کوتاهی است با عنوان «در گوشی با خدا» که راز و نیازی صمیمانه با خداوند است. مختصر بودن پیام ها و نوشته ها در کلیت نشریه رعایت شده و هر صفحه آن بین یک تا چهار عنوان را با امضای مستعار، شامل می شود. حسن ختام هر شماره نیز به قلم آقا مربی و با عنوان «وقت تمام، ورقه ها بالا» حاوی گوش زنگی- اخلاقی برای دانش آموزان است.
* شکوفه/ دوره جدید، شماره 19، بهمن 83.
وزارت کار و امور اجتماعی نوزدهمین شماره از دوره جدید انتشار نشریه شکوفه را که دارای مضامین اجتماعی و فرهنگی است دراختیار علاقه مندان قرار داد. این نشریه به صورت ماهانه منتشر می شود و با ضمیمه «جوانه» ویژه کودکان و نوجوانان همراه است. در این شماره که مقارن با ایام بیست و ششمین سالگرد انقلاب اسلامی منتشر شده است، می خوانید:
مبارزه تاریخی امام و پیروزی انقلاب اسلامی، نهضت نور در کشورهای اسلامی، نامه امام خمینی (ره) به حاج سید احمد خمینی، توصیه هایی برای دستیابی به موفقیت، چگونه مراقب سلامتی خود باشیم، بررسی نقش کارکردگرایی نظام خانواده در ارتقای سلامت جامعه، کار و کارگری، کارآفرینی، نقش راهنمایی و مشاوره شغلی و حرفه ای، کنکاشی در جهانی سازی، چگونه به هدف خود دست یابیم، ورزش کارگری، گپی با پهلوان ایران، عسل و مزایای آن را فراموش نکنید و...
* حجره/ شماره 15 و 16، آذر و دی 1383.
حجره ماهنامه ای ویژه طلاب و حوزه علمیه حضرت ولی عصر(عج) شهرستان بناب است.
در شماره دی و آذر این نشریه با عنوان «حوزه علم، صفا و معنویت» می خوانید: مصاحبه با رضا امیرخانی (داستان نویس)، مسؤول مرکز مشاوره حوزه علمیه قم: طلبه ها اینجا را خانه خودشان بدانند، حجت الاسلام دکتر حسن روحانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی در اجلاس سران کشورهای اروپایی،حجت الاسلام احمدزاده؛ مدیر مدرسه علمیه فاضلیه در بیمارستان ثامن الائمه(ع)، بسیار خوشحالم که با یک حجره خوان ازدواج کرده ام، دیروز؛ نمایندگان چشم انتظار مدرس. امروز؛ مدرس چشم انتظار نمایندگان و...
* گیلان ما/ سال چهارم، شماره 4، پاییز 1383.
فصلنامه سیاسی-ادبی-فرهنگی «گیلان ما» به صاحب امتیازی و مدیر مسؤولی محمدعلی فائق، شانزدهمین شماره پیاپی خود را به میرزاکوچک خان و قیام و مبارزه تاریخی وی، اختصاص و مطالب زیر را در خود جای داده است.
جنگل بعد از سرنگونی تزارها، جنگلی ها و تنگستانی ها و ایران در نبرد قدرت ها، چرا میرزا قیام کرد؟، مدخلی بر بازشناسی نهضت جنگل، میرزا کوچک خان جنگلی و مازندران، جایگاه سیاسی «کما» در نهضت جنگل، خاطره آشنایی با نام میرزا کوچک جنگلی، گلگون کفنی از تبار جنگل، سیاست و نقش و آلمان در نهضت جنگل، ملت باوری بنیان نهضت جنگل، نگرشی تحلیلی از پدیده ملاسرا و...
* سخن عشق/ سال ششم، شماره 2 و 3، تابستان 1383.
«سخن عشق» فصلنامه ای است تخصصی با هدف اطلاع رسانی در زمینه آخرین یافته ها و تحقیقات در شاخه زبان و ادبیات فارسی، آموزشی زبان فارسی به غیر فارسی زبانان و زبانشناسی، معرفی و تهیه خلاصه مقالات، اخبار و گزارش های زبان وادب فارسی در سراسر جهان.
در بیست و یک و بیست و دومین شماره پیاپی این نشریه که به صاحب امتیازی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی منتشر می شود، آمده است: مولانا، بیانگر حکمت الهی (گفت وگو با دکتر فرانکلین لوئیس)، از نیکلسون تابارکس (نگاهی بر ترجمه های انگلیسی از ادبیات کلاسیک فارسی)، شاهکارهای ادب فارسی در گرجستان، مروری بر ترجمه آثار ادبی فارسی در ترکیه، تعامل واژگانی زبان پارسی دری و برخی از زبان ها، نگاهی به سابقه و موقعیت کنونی آموزش زبان و ادبیات فارسی و چین، وضعیت زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه های هند.
* دانشگاه اسلامی، سال هفتم، شماره بیستم، زمستان 1383.
فصلنامه علمی- تحلیلی دانشگاه اسلامی زیرنظر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، بیستمین شماره خود را ویژه «مردم سالاری دینی» منتشر کرد. در این شماره می خوانید:
مبانی و مبادی مردم سالاری دینی، قلمرو دین و اراده مردم، مردم سالاری دینی و ساختار اجتماعی جامعه اسلامی «امت»، مردم سالاری دینی؛ به سوی یک گفتمان مسلط، مردم سالاری دینی و سکولاریسم، رویکردی به مردم سالاری دینی از زاویه نقد دموکراسی لیبرال، خدمات متقابل دین و دموکراسی در ایران، مردم سالاری دینی پاسخی به مطالبات تاریخی ملت مسلمان ایران، مردم سالاری دینی در ایران، بیم ها و امیدها، گزارش برگزاری نخستین همایش بین المللی مردم سالاری دینی، جشن های ازدواج دانشجویی در مصاحبه با خانم دکتر کاظمی پور، میزگرد مجازی هم اندیشی، نسبت جامعه و سیاست با دانشگاه از منظر اعضای هیأت علمی دانشگاه ها، جامعه مدنی و اندیشه دینی.