فرشاد رستمیجانشین گردشگری اداره کل میراث فرهنگی استان آذربایجان شرقی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره ظرفیتهای گردشگری این استان در آستانه رویداد تبریز 2018 گفت: در این استان 42 هتل، 63 مهمانپذیر 3 خانه مسافر و 15 مرکز بوم گردی داریم که به تعدادی دیگر نیز مجوز داده شده است. مراکز بوم گردی استان بیشتر در کندوان و کلیبر هستند همچنین 233 دفتر خدمات مسافرتی و مراکز اطلاع رسانی گردشگری در مبادی ورودی استان وجود دارد. مانند ورودی به استان از ملکان و تهران. در داخل شهر نیز مراکز اطلاع رسانی دیگری داریم که مرکز اطلاع رسانی دائمیتبریز در خانه حیدرزاده واقع شده است این مرکز دبیرخانه تبریز 2018 نیز هست که 24 ساعته پاسخگوی مردم و گردشگران خواهد بود. غیر از آن در فرودگاه هم مرکز دائمیاطلاع رسانی ایجاد شده است و در پایانه ترمینال تبریز و میدان فرودگاه نیز این مراکز را دائر میکنیم.
وی گفت: امسال نقشههای دوستدار محیط زیست با کاغذهای سنگی را منتشر میکنیم و میخواهیم هشت هزار و صد تخت اقامتی تا 2018 به تختهای موجود در استان اضافه کنیم. همچنین 5 هزار و 950 تخت در یکی دو سال آینده اضافه میشود. این تعداد تخت برای اقامتگاههایی است که شناسایی شده و مجوز گرفته اند وگرنه شاید برای افزودن دو هزار تخت نیز درخواست مجوز داده اند.
رستمیافزود: عید فطر امسال در مراکز اقامتی 100 درصد ضریب اشغال داشتیم ولی 95 درصد اعلام کردیم حتی به برخی از اتاقها، تخت اضطرار داده بودند ولی ما این آمار را اعلام نکردیم. همچنین در تابستان امسال نزدیک به 300 راهنما در قالب تورهای گردشگری، مراکز اطلاع رسانی و موزهها به کارگیری شدند حتی در موزهها نیز از راهنمای تور استفاده شد.
وی درباره آمادگی تبریز برای سال 2018 گفت: ما سال 2018 را نقطه آغاز فعالیتهایمان برای تبریز میدانیم نه نقطه پایان. برخی پروژهها برای 11 دی ماه 96 تعریف شده است و برنامهریزی کردهایم که برای ده دی ماه 96 تا 11 بهمن ماه 97 قرار است چه کارهایی را انجام دهیم و بعد از آن چه کار باید انجام داد. همه برنامههایی که در جلسه برنامهریزی تبریز 2018 اعلام شد تنها 30 درصد کاری بود که انجام دادهایم بقیه مسائل به شهروندان، بخش خصوصی و سمنها مربوط میشود. ما میخواهیم مهمان نوازی تبریزیها را با اضافه کردن خدمات و تکریم گردشگران نشان دهیم. به عنوان مثال باید رانندگان تاکسی به زبان انگلیسی تسلط داشته باشند. مهم است در تبریز فرهنگسازی شود تا رانندگان خودروها را نو کنند. تبریز تا سال گذشته مقصد گردشگری تورهای خارجی نبود. همیشه تورهای گردشگری ما به سه شهر شیراز اصفهان و یزد میروند و تبریز در این میان جایی ندارد.
وی درباره اینکه مهمترین اثر تاریخی و جهانی تبریز که بازار تاریخی آن است در روزهای تعطیل بسته است و این موضوع برخلاف برنامههای تبریز 2018 است گفت: ما تیمچه مظفریه را داریم که خیلی زود تعطیل میشود. سیستم بازار از قدیم این طور بوده است اما این موضوع کمکم دارد جا میافتد که مسافر انتفاع مالی برای مغازهدار بازار دارد پس باید بازار باز باشد. تا مدتها پیش مغازههای جداره بیرونی هم بسته بودند ولی الان آنها باز هستند ولی معتقدیم بازار باید زنده و پویا باشد.
رستمیبیان کرد: یک مطالعه کامل روی موضوع تبریز خاموش انجام شده. کشورهای حاشیه خلیج فارس و جنوب شرق آسیا براساس جغرافیای مناطق در ساعات مختلفی که گردشگر تردد میکند مورد ارزیابی قرار گرفته شده است. خروجی آن در 8 بند صورت جلسه درآمده است که با امضای مدیرکل به استاندار نامه زدیم و گفتیم که اماکن به رستورانهایی که ساعت 12 شب باز هستند نامه نزنند که باید حتما ببندید چون ما رویداد تبریز 2018 را در پیش داریم و گردشگر ممکن است هر ساعتی از شبانه روز به تبریز برسد چرا نباید بتواند ساعت 12 شب غذا تهیه کند. از استانداری میخواهیم که در شورای تامین این موضوع را مطرح کند که لازم نیست همه صنوف باز باشند اما لازم است برخی از صنوف خدمات رسان تا پاسی از شب باز بمانند.