این روزها بیماری چربی کبد به دلیل شیوع مصرف غذاهای چرب و همچنین داروهای مکمل افزایش یافته است. این بیماری تنها با رعایت کردن در مصرف نوع مواد غذایی بهبود می یابد پس باید خوراکیهایی که برای کبدتان خوب است را بشناسید.
غذاهای غنی از بتاکاروتن
غذاهای غنی از آنتیاکسیدان به پاکسازی اثر رادیکالهای آزاد و مواد مضر در کبد کمک مینمایند. سبزیجاتی نظیر چغندر و هویج حاوی آنتیاکسیدانهای کاروتنوئید و بتاکاروتن میباشند. تمام آنتیاکسیدانها به پروسهی سم زدایی کبد کمک نموده و از کبد در برابر بیماریها محافظت میکنند. جالب است که متذکر شویم بتاکاروتن (پیش ساز ویتامین A) موجود در هویج، یک آنتیاکسیدان مفید و موثر میباشد؛ لذا مفید است که مصرف هویج را در الگوی رژیم غذایی خود بگنجانید.
سیر نیز مفید است و سلنیوم و گلوتاتیون موجود در سیر دارای عملکردی مشابه با آنتیاکسیدانها میباشند.
غذاهای غنی از ویتامینهای B، C و E
غذاهای حاوی مقادیر فراوان از ویتامینهای B، C و E میبایست به صورت روزانه برای تقویت سلامت کبد مصرف شوند. غذاهای غنی از ویتامین C و ویتامین E همانند آنتیاکسیدانهای مذکور بسیار مفید میباشند. مواد با خاصیت آنتیاکسیدانی به کاهش تخریب ناشی از رادیکالهای آزاد کمک مینمایند، بنابراین برای تقویت و پاکسازی کبد مفیدند. غذاهای غنی از ویتامین ب عملکرد کبد را تقویت میکنند و به کاهش احتقان کبدی کمک مینمایند. ویتامین ب 12 نیز به متابولیسم چربیها و بهبود عملکرد کبد کمک مینماید.
توصیه میشود از مصرف بی رویه نوشیدنیهای غنی از کافئین (به ویژه قهوه و مانند آن) اجتناب کنید و به جای آنها از نوشیدنیهای سالم و مفیدتری مثل چای سبز استفاده کنید.
بسیاری از غذاها (برای مثال: بروکلی، تخم مرغ، اسفناج، برنج قهوهای، غلات و غیره) حاوی ویتامین ب میباشند. بسیاری از میوهها و سبزیجات نیز حاوی ویتامین ث میباشند از جمله: گوجهفرنگی، توت فرنگی، بروکلی، فلفل، مرکبات و غیره.
سبوس گندم منبع خوبی از ویتامین E و سلنیوم میباشد. بادام، آووکادو، گردو، غلات غنی شده، تخم آفتابگردان، کره بادام زمینی، سبزیجات روغنی نیز از منابع خوب ویتامین E میباشند.
میوه و سبزیجات
آب میوه ها و آب سبزیجات بدون افزودن قند جزو نوشیدنی های سالمی هستند که برای کبد بسیار مفیدند. در بین این نوشیدنی ها می توان به آب هویج، آب سیب، آب لیموترش، آب جعفری و اسفناج اشاره کرد. سعی کنید که این آب میوه ها و سبزی ها را در منزل تهیه کرده و مصرف کنید. این میوه ها و سبزیجات قدرت این را دارند که کبد را تمیز کنید.
مواد غذایی سرشار از گوگرد
مواد غذایی سرشار از گوگرد جزو مواد غذایی مفیدی هستند که به روند سم زدایی از بدن که در کبد انجام می شود کمک زیادی می کنند. کبد از مولکول های گوگردی برای مقابله با آفت کش ها و سمومی استفاده می کند که از طریق مصرف مواد غذایی وارد بدن می شوند. از بین مواد غذایی حاوی گوگرد می توان به سیر، پیاز، کلم، کلم بروکلی و گل کلم اشاره کرد. بهتر است این مواد غذایی به صورت خام مصرف شوند چون فرایند گرمایشی میزان مواد و عناصر مغذی این مواد غذایی را کاهش می دهد.
انواع کلم (بروکلی، گل کلم، کلم قمری، کلم پیچ و کلم بروکسل)
کلم ها دارای خاصیت سم زدایی قوی برای کبد بوده و دارای موادی هستند که بعضی سموم را در بدن خنثی می کنند، مثل نیتروزامین های موجود در دود سیگار و افلاتوکسین موجود در بادام زمینی. همچنین حاوی موادی بنام گلوکوزینولات هستند که باعث می شوند کبد آنزیم هایی را تولید کند که برای انجام فرآیند سم زدایی لازم هستند.
ادویه ها
دارچین یکی از ادویه هایی است که می تواند به عملکرد خوب کبد کمک زیادی بکند. توصیه می کنیم این ادویه مفید را به غذاها اضافه کرده و از خواص آن استفاده کنید.
عسل
هر آنچه که از تلاش زنبورهای عسل به دست می آید کبد را در سلامت نگه می دارد. توصیه می کنیم هر روز چند قاشق چایخوری عسل میل کنید. مصرف روزانه عسل یک عادت خوب است که به سلامتی بدن کمک زیادی خواهد کرد.
آب لیمو ترش تازه در آب داغ
آب لیموترش تازه را در یک لیوان آب داغ بریزید و اول صبح بطور ناشتا بنوشید (البته اگر ناراحتی معده ندارید) این کار باعث می شود کبد پاک شود و عمل سم زدایی و تصفیه آن افزایش یابد. همچنین تولید صفرا را تحریک کرده، معده و روده را پاک می کند و حرکات روده ای را افزایش می دهد.
چغندر
چغندر تصفیه خون را تقویت کرده و فلزات سنگین را در بدن جذب می کند.
میوه های غنی از آنتی اکسیدان
آلو، کشمش، زغال اخته، شاتوت، توت فرنگی، تمشک، پرتقال، گریپ فروت سرخ، طالبی، سیب و گلابی، طی فرآیند سم زدایی یا تصفیه کبد، تعداد زیادی رادیکال آزاد تولید می شود که برای سلامت کبد مضر هستند. آنتی اکسیدان ها از کبد در برابر آسیب رادیکال های آزاد، محافظت می کنند.
سیب
سیب دارای پکتین است که می تواند به فلزات سنگین موجود در بدن متصل شده (بخصوص در روده بزرگ) و باعث دفع آنها از بدن شود. این کار بار کبدی را کاهش داده و ظرفیت سم زدایی آن را افزایش می دهد.
آرتیشو (کنگرفرنگی)
آرتیشو تولید صفرا را افزایش می دهد. یکی از کارهای صفرا این است که سموم بدن را از طریق روده پاک می کند. 30 دقیقه بعد از خوردن مقداری آرتیشو، ترشح صفرا تا 100 درصد افزایش می یابد.
کاکائوی تلخ
براساس یک تحقیق مشخص شده که مصرف کاکائوی تلخ برای افراد مبتلا به بیماری های کبدی همانند یک مرهم عمل می کند و می تواند درمانی برای بیماری آنها باشد.
غذاهای غنی از فیبر
غذاهای فیبردار برای تقویت عملکرد کبدتان ضروری هستند. استفاده از غذاهای فیبردار نظیر نانهای دارای غله کامل، برنج و دیگر محصولاتی که حاوی غلات کامل باشند؛ مطمئناً پروسه هضم را تقویت مینمایند. میوهها و سبزیجات نیز از محتوای فیبر بالایی برخوردار میباشند.
امگا 3
مصرف غذاهای غنی از امگا 3 نیز برای سلامت کبد مهم است. غذاهای مرسوم غنی از امگا 3 عبارتند از: ماهیها (از جمله : ساردین، سالمون، قزل آلا و...)، مغزها و روغنهایی گیاهی (شامل: کانولا، سویا، دانه کتان و کنجد).