سید ابوالفضل مدرس سعیدی ریحان یزدی، فرزند سیدمحمّد، ملقب به ریحانی و متخلّص به سعیدی، به سال 1330 ق در شهر یزد در خانوده ای که همگی اهل علم و سخنور بودند، به دنیا آمد. وی علوم دینی را در مدرسه مصلی یزد آموخت. سپس مقدمات، سطح، فلسفه و تفسیر را نزد آیات: سیداحمد مدرسی، حاج شیخ غلامرضا فقیه خراسانی، حاج سیدعلی محمد کازرونی و شیخ محمد تفتی فرا گرفت.
از همان جوانی به واسطه اینکه طایفه مدرسی ها همگی اهل شعر و شاعری بودند و آشنا و دارنده نسخه های خطی، او نیز علاقه ای وافر بدین کار یافت و اندک اندک به گردآوری نسخه همّت گمارد.
زمانی چند برای تحصیل علوم حوزوی به قم رفت و در محضر آیات: حاج میرزا خلیل کمره ای، سید محمد حجّت تبریزی و شیخ محمد محققی بهره برد. آنگاه به یزد بازگشت و با توجه به تسلّطی که در فن خطابه داشت، تا همین چند سال پیش برای تبلیغ دین، سفرهای زیادی به دعوت شیعیان هند و پاکستان، راهی آن کشورها می شد.
وی چون برادرش سیدعلیرضا ریحان یزدی، صاحب آئینه دانشوران، اهل نگارش و تدوین بود. نخستین کتابش به نام عشق و عصمت (تفسیر سوره یوسف) چاپ شده. آنگاه دو کتاب دیگر به نامهای دفتر اشعار یا منتخب گفتار شعرای یزد و نیز جنگ ریحانی یا متفرقات سعیدی چاپ کرد. آخرین کتابش گزیده دیوان حجاب یزدی بود که در زمستان 1382 در یزد چاپ شد.
وی صاحب نسخه های خطی به ویژه از خاندان مدرسی بود که فهرست برخی از آنها در کتاب نسخه های خطی، دفتر چهارم، صص 459 462 و نیز گنجینه دست نویس های اسلامی درج است.
وی در تاریخ 22/2/1384 در شهر یزد درگذشت و در جوی هُرهُر به خاک سپرده شد.
حسین مسرّت
کتابخانه آخوند همدانی
کتابخانه آخوند ملاّعلی همدانی تا سال 1377 در منزل شخصی ایشان برپا بود، ولی از آن سال با نامه نگاریهایی که با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام گرفت، مرمت و بازسازی آن آغاز شد و هم اکنون یک ساختمان پنج طبقه برای کتابخانه ساخته شده است. کتابخانه پس از افتتاح، طبق آرزوی آخوند، زیر نظر آستان قدس رضوی اداره خواهد شد. هم اکنون بیش از 20 هزار نسخه کتاب در کتابخانه موجود است که در حدود پنج هزار نسخه آن خطی است. از جمله کتاب های خطی این مجموعه می توان به الاثنی عشریه شیخ بهایی، الاخلاق ابن سینا، فتاوی شیخ محمد احسایی، نصاب الصبیان، حاشیه شرح حکمت الاشراق، حکمت العرشیه ملاصدرا و حاشیه اصول شیخ اسفراینی اشاره کرد.
یکی از کتابهای موجود در این کتابخانه، کتاب شرف الوافی فی الفقه و العروض و التاریخ والنحو و القوافی است تألیف شرف الدین اسماعیل. این کتاب در هر صفحه مشتمل بر پنج ستون است. در ستون اول و سوم و پنجم، کلمه به کلمه به رنگ شنگرف نوشته شده که به صورت عمودی هر کدام یک کتاب هستند، ستون دوم و چهارم به صورت جمله ای خوانده می شود و هر کدام درباره یک موضوع هستند. این نسخه خطی منحصر بفرد است، گرچه نسخه ای از آن توسّط انتشارات الازهر مصر چاپ شده است.
آخوند ملا علی همدانی در سال 1312 ق متولد شد و در سال 1340 از همدان به قم رفت. او در سال 1350 بنا به در خواست مردم از آیت اللّه بروجردی برای تعیین فردی که به امور مذهبی مردم بپردازد، به همدان بازگشت. آخوند همدانی وقتی پا به همدان گذاشت، خانه ای را که به او هدیه کرده بودند، به کتابخانه تبدیل و حوزه علمیه همدان را که مخروبه ای بیش نبود، دوباره احیاکرد. حجت الاسلام علی مروّج، پیشنماز مسجد شریف الملک همدان که طبق وصیت آیت اللّه آخوند، سرپرستی کتابخانه را بعد از او به عهده دارد، می گوید: «پیش از این به علّت کمبود بودجه تکمیل کتابخانه متوقّف شده بود. امّا در سفر اخیر رهبر با بودجه درخواستی موافقت شد و قرار است کتابخانه در نیمه شعبان امسال افتتاح شود».
اتحادیه ناشران ایران در نمایشگاه فرانکفورت
در نمایشگاه فرانکفورت آلمان، که از قدیمی ترین و معروفترین نمایشگاههای کتاب در جهان است، اتحادیه ناشران ایران طبق روال چندسال گذشته، شرکت نسبتا فعّال دارد و به همین منظور تمهیداتی در نظر گرفته و از ناشران علاقه مند، دعوت به همکاری و مشارکت کرده است.
این اتحادیه همچنین جزوه ای در قطع جیبی حاوی فهرست و نام و نشان کتابهای عرضه شده در نمایشگاه انتشار داد که عمدتا به کتابهای مرتبط با تاریخ، فرهنگ و هنر ایران اختصاص دارد. در واقع، محور اصلی در انتخاب کتاب برای عرضه در نمایشگاه سهمی است که در معرفی و شناسایی ایران دارد. به همین دلیل، کتابهای مصوّر و منابع تاریخیِ آسان فهم در اولویت قرار داشته اند.