لامارتین، شاعر و نویسندهی فرانسوی میگوید: «منشاء هر کار بزرگی زن است، زن کتابی است که جز به مهر و محبت خوانده نمیشود». زنان همواره در جهان در عرصههای مختلف فعال بودهاند و خصوصا در ترویج و پیشرفت فرهنگ، هنر، ادبیات و علم، نقش بهسزایی داشتهاند. زنان، بخش جداییناپذیر ادبیات هستند و نمیتوان نقش آنها را در ادبیات نادیده گرفت. مصطفی مستور در اینباره در کتاب «استخوان خوک و دستهای جذامی» مینویسد: «اگه زنی در کار نباشه، عشقی هم در کار نیست. شکسپیر و حافظ و رومئو وژولیت و شیرین و فرهاد ول معطلاند. اگه روزی زنها بخواند از این جا برند، تقریبا همه ادبیات و سینما و هنر دنیا رو با خودشون باید ببرند».
بنیتا هر هفته به بررسی زندگینامه و معرفی آثار زنان شاعر و نویسنده میپردازد. در این قسمت، به بهانهی درگذشت جین استِین، نویسندهی مشهور آمریکایی، نگاهی به زندگی و آثار این بانوی نویسنده خواهیم داشت.
جِین استِین نویسندهی مشهور آمریکایی، در نهم فوریه 1934 چشم به جهان گشود. جین در خانودهای یهودی در شیکاگو متولد شد. پدرش جولز استین، بنیانگذار شرکت موسیقی آمریکا(MCA) و موسسهی جولز استین در دانشگاه کالیفرنیا بود. مادرش دوریس نیز موسس بنیاد فرهنگی دوریس جونز استین بود. مادر و خواهر جین، بر اثر سرطان سینه درگذشتند.
استین در مدرسهی کاترین برانسون کالیفرنیا تحصیلاتش را شروع کرد و بعد از آن به مدرسهی بین المللی بریلانتمونت در سوئیس رفت. پس از اتمام دورهی دبیرستان، در کالج وِلِسلِی و پس از آن در دانشگاه پاریس به تحصیلات خود ادامه داد. او به عنوان ویراستار، در نشریهی پاریس ریویو (The Paris Review) مشغول به کار شد و با ویلیام فاکنر، مصاحبه کرد. استین همچنین، نویسنده، دستیار کارگردان و پیشرو روایتگری شفاهی تاریخ بوده است. جین در طول زندگی دو بار ازدواج کرد. همسر اولش وکیل بود و زیرنظر رابرت-اف-کندی خدمت میکرد. آنها صاحب دو فرزند شدند؛ اما مدتی بعد از هم جدا شدند و جین برای بار دوم ازدواج کرد. جین استین از بیماری افسردگی رنج میبرد و چندی پیش در سی ام آوریل 2017 دست به خودکشی زد و در سن 83 سالگی خودش را از پنجرهی آپارتمانش در طبقهی پانزدهم به بیرون پرت کرد.
جین همواره به تاریخ علاقه داشت و آثار مکتوبی در این زمینه از او بر جای ماند که از جملهی آنها میتوان به اِدی، یک بیوگرافی آمریکایی (1982) و غرب عدن (2016) اشاره کرد. او همچنین چند کتاب تاریخی دارد که آنها را به صورت صوتی منتشر کرده است.
اگر از خواندن این مطلب لذت بردید میتوانید ویرجینیا وولف؛ دیوانه یا خلاق؟ را نیز بخوانید.
دوستان و همراهان همیشگی بنیتا، شما میتوانید سری مقالات زنانی که با قلمشان جاودانه شدند را هر هفته سه شنبه دنبال کنید. لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.
منابع: daily.jstor ،theguardian