هنر شفاف اندیشیدن از زمان انتشارش جزو پرفروشهای چشمه بوده است. بیشک یکی از بزرگترین دلایلش خوردن نام «عادل فردوسیپور» به عنوان مترجم روی جلد کتاب است. همین عامل سبب شده که کتاب خواهان و خوانندهی زیادی داشته باشد؛ این اتفاق برای کتاب «فوتبال علیه دشمن» که فردوسیپور ترجمهاش کرده بود افتاد و استقبال خوبی از آن شد. ما در کتاب هفتهی بنیتا قصد داریم تا بررسی مختصری از کتاب داشته باشیم تا شاید شما هم برای خواندن کتاب ترغیب شوید.
نویسندهی این کتاب «رولف دوبلی» یک کارآفرین سوئیسی است که چند رمان هم نوشته است. به گفتهی خودش ایده و ساختار اولیهی کتاب در جریان ملاقات با تاجری به نام «نسیم نیکولاس طالب» در سال 2004 شکل گرفت. او بعد از این ملاقات و صحبتهایش با طالب، شروع به مطالعه در حوزههای جامعهشناسی و روانشناسی و گفتوگو با دانشجویان و استادان اهل فن این رشتهها میکند و نتیجهی این فعالیتها کتاب هنر شفاف اندیشیدن است.
رولف دوبلی
«آیا تا به حال... زمان صرف چیزی کردهای که در آینده احساس کنی ارزشش را نداشته؟ به انجام کاری که میدانی برایت مضر است اصرار کردهای؟ سهام خود را خیلی زود یا خیلی دیر فروختهای؟ موفقیت را نتیجهی کار خود و شکست را نتیجهی تاثیر عوامل بیرونی دانستهای؟ روی یک اسب به اشتباه شرط بستهای؟ اینها نمونههایی از خطاهایی هستند که همهی ما در تفکر روزمرهی خود دچارشان میشویم. اما با شناخت چیستی آنها و دانستن نحوهی شناساییشان، میتوانیم از آنها دوری کنیم و تصمیمهای هوشمندانهتری بگیریم.»
کتاب در مورد همین اشتباهات است. خطاهایی کوچک و بزرگ که در زندگی مرتکب میشویم و مسیر زندگیمان تغییر میکند. این کتاب به ما میگوید که چگونه میتوانیم این خطاها را مرتکب نشویم و اگر هم شدیم، چطور جبرانش کنیم. دوبلی در این کتاب 99 اشتباه را لیست کرده ولی خودش میگوید مطمئنا میتوان بر تعداد این لیست افزود. دوبلی در مورد هنر شفاف اندیشیدن میگوید: «این کتاب حاوی دستورالعمل نیست. در آن هفت گام برای یک زندگی بیخطا پیدا نخواهید کرد… در واقع آرزوی من کاملا ساده است؛ اگر بتوانیم بزرگترین خطاهای فکری را بشناسیم و از آنها در زندگی شخصی، شغلی یا در دولتمان پرهیز کنیم، ممکن است شاهد جهشی در موفقیت خود باشیم. نیازی به حیلههای جدید، طرحهای نوین، ابزار غیرضروری و پرکاری طاقتفرسا نیست. تمام آنچه که ما به آن نیاز داریم، پرهیز از بیخردی است.» هرکدام از 99 خطا یک بخش را به خود اختصاص داده و یک خاطره یا داستان واقعی را به عنوان نمونه تعریف میکند و در نهایت به خواننده میگوید که چرا نباید این خطا را مرتکب شد.
همانطور که در بالا اشاره شد عادل فردوسیپور در ترجمهی کتاب نقش داشته اما او یکی از سه مترجمی است که کتاب را ترجمه کردهاند. همکاران او در ترجمهی هنر شفاف اندیشیدن علی شهروز و بهزاد توکلی بودند؛ ولی چون فردوسیپور چهرهی محبوب و شناخته شدهای برای عموم جامعه است، بیشتر نام او به عنوان مترجم برده میشود.
فردوسیپور در مورد این کتاب میگوید: «... این کتاب آمده این خطاها را معرفی کرده و به نظرم شاید یکی از دلایلی که عوام و خواص از این کتاب خوششان آمده و با آن ارتباط برقرار کردهاند به خاطر زبان سادهای است که نویسنده آن را در این کتاب به کار گرفته و مفاهیم را بیشتر در قالب مثالهای ملموس مطرح کرده. تا جایی که دکتر شیری و دکتر خانبانی، استادان رشتهی روانشناسی دانشگاه شهید بهشتی، این کتاب را به عنوان کتاب درسی برای دانشجوهایشان معرفی کردهاند. اما در عین حال من فکر میکنم با اینکه یکسری از این کتاب به عنوان یک کتاب آکادمیک یاد میکنند ولی طوری نوشته شده که یک آدم معمولی با تحصیلات معمولی هم بهراحتی با آن ارتباط برقرار میکند و شاید یکی از دلایلی که باعث شده این کتاب با استقبال مواجه شود غیر از مسائل دیگری که به فروش آن کمک کرده همین باشد. یکی دیگر از دلایل استقبال مردم از این کتاب هم همین نقل قولهای شفاهی و دهان به دهان راجع به این کتاب است.»
و در نهایت اینکه گول نام عادل فردوسیپور را نخورید. اگر به دنبال ردی از فوتبال در این کتاب هستید، پس هنر شفاف اندیشیدن کمکی به شما نمیکند.
این کتاب را نشر چشمه در 332 صفحه منتشر کرده و با قیمت 28000 تومان روانهی بازار کتاب کرده است.
منبع: بنیتا