فریاد خاموش مستضعفان
هیچ واژه ای نمی تواند به تلخیِ قطره اشکی باشد که هر شب، از چشم دخترکی فقیر فرو می غلتد. هیچ شعری نمی تواند سوزناکیِ دست های خالی را به تصویر بکشد. هیچ قلمی نمی تواند بازتاب پریشانی مستضعفانِ اهل درد باشد. چه قدر خوب است در این دریای بی کرانه زندگی، نگاهمان به دست های غریقی باشد که فریاد بی صدایش ما را به خود می خواند. چه قدر خوب است، به کفش های کهنه ای بیندیشیم که مدت هاست، سنگینیِ زخم های دل را تحمل می کند. چه قدر زیباست، به پیراهن هایی فکر کنیم که وصله هایشان، نمودار خط کشی های اجتماع است. راستی! چه کسی می تواند به فریادهای خاموش مستضعفان پاسخ دهد؟ چه کسی می تواند باری از رنج بی کران مستضعفان را بر دوش کشد؟
نقش مستضعفان در پیروزی انقلاب
بدون شک توده های مستضعف مردم که از بیداد حاکمان زمان در رنج بودند، نقش به سزایی در به ثمر رساندن انقلاب اسلامی ایران ایفا کرده اند و از این رو، باید بیش از دیگران، مورد توجه مسؤولان نظام اسلامی قرار گیرند. حضرت امام خمینی رحمه الله نیز به عنوان بنیان گذار و معمار انقلاب اسلامی، خدمت به محرومان را مورد توجه قرار داده، این قشر را چنین توصیف کرده اند: «همین محرومین به مملکت خدمت کردند و قیام کردند و با دست همین طبقه، این نهضت به این جا رسیده. این یک مطلبی است برای ما و برای هیچ کس پوشیده نیست که آن طبقه ای که این نهضت را به ثمر رساندند، آن طبقه محروم از زن و مرد بود. این هایی که در خیابان ها ریختند و با صدای اللّه اکبر و با مشت فشرده و با ایمان، اعتنا به قدرت های شیطانی نکردند، همین زن های محترم و مردهای عزیز محترم بودند که از طبقه محروم در آن رژیم بودند... .» «در خدمت به خلق خدا، خصوصا توده های مستضعف، احساس غرور و سرافرازی نمایید که اینانند وفاداران به اسلام و هواداران جمهوری اسلامی».
خدمت به مستضعفان، عبادت است
یکی از بزرگ ترین کارهای شایسته و معنوی، خدمت به بندگان خدا به ویژه افراد محروم و مستضعف است. خدمت به قشر محروم است که انسان را تا ملکوت بالا می برد و نامش را برای همیشه تاریخ ماندگار می سازد. اسلام شناس بزرگ و احیاگر دین در دنیای معاصر، حضرت امام خمینی رحمه الله خدمت به مستضعفان را عبادتی بزرگ دانسته و چنین می فرماید: «در خدمتِ بندگان خدا و مستضعفین باشید و بیش تر از همه، طبقات ضعیف را ملاحظه کنید و این یک عبادت بزرگ است برای شما. خداوند همه ما و شما را موفق کند که خدمت گزار اسلام، خدمت گزار این مستمندان و این هایی [باشیم] که در طول تایخ شاهنشاهی، تُوسَری خورده اند و محروم بوده اند... . دولت توجه به این معنا داشته باشد که در این جاهای دورافتاده، توجّه زیادتر بکنند و این ها یک قدری به آن ها رسیدگی بکنند».
زخم مستضعفان
آی دست های توان مند، آن سوتر از این جا، کسی دست های خالی را کنار سفره تهی گذاشته است. در گوشه و کنار کشور اسلامی ما، آرزوهایی هستند که رنگ باخته اند و مردان باشرافتی که دل به ناله های «فقر و محرومیت» سپرده اند. آی ساکنان پُر زرق و برق کوچه های بی خیالی، اینک چراغ خانه هم وطن مستضعف تو، از بی نوایی و ناداری خاموش است و دخترکان معصوم، شب هنگام به جای عروسک، خواب های شیرین را در بغل می گیرند. اینک در جای جای میهن اسلامی ما، هستند افرادی که در اثر پدیده شوم فقر و ناداری، روزشان شب است و شبِ شان، برزخی تمام نما.
بیایید درد دلِ مستضعفان این مرز و بوم را در شرم آشکار پدر، گریه های پنهان مادر و آرزوهای شیرین دختر به جست و جو و نظاره بنشینیم. بیایید کمی به فکر آن سوتر از این جا و مرهم گزار زخم مستضعفان دردمند باشیم.
حوزه های علمیه و حمایت از مستضعفان
در طول تاریخ، حوزه های علمیه و روحانیت مسلمانْ همیشه در کنار مردم مستضعف و محرومْ و در مقابل قدرت های ستمگر قرار داشته است. رمز موفقیت نهضت پربار فرزند دلیر و با ایمان حوزه علمیه، حضرت امام خمینی رحمه الله و محبوب بودن آن فرزانه روزگار نیز این بود که حضرت امام رحمه الله از یک سو، دشمنِ مستکبران بود و از سوی دیگر، یاوری همیشه غم خوارْ برای محرومان و مستضعفان به شمار می آمد. به همین جهت است که آن بزرگ وار بعد از پیروزی نهضت نیز همگان را به کار و خدمت برای این قشر سفارش می فرمودند: «شما باید برای پابرهنه ها و مستضعفین که در طول تاریخ به استضعاف کشیده شده بودند و این ها را به حساب نمی آوردند... و در رژیم سابق [هم] برای این ها کاری نشده بود، برای این ها کار کنید».
درس امام خمینی رحمه الله به مستضعفان
اراده خداوند بزرگ بر آن است که انسان هایِ ضعیف نگاه داشته شده و مظلوم، به پا خیزند و بر ستم گران بشورند، داد از آنان بستانند و حاکمیت را از آنِ خود کنند؛ حاکمیتی که به عنوان امانتی الهی، همواره در خدمت آرمان ها و ارزش های والای اسلامی و انسانی باشد. حضرت امام خمینی رحمه الله با همین تفکر ژرف و ریشه دار دینی، بر ضدّ طاغوت دست به قیام زد و هسته مقاومت جهانی مستضعفان را بر ضدظلم و استعمار مستکبران بنیان نهاد. آن حکیم بلنداندیش با قیام خویش، به مستضعفان آموخت که برای به دست آوردن حقوق از دست رفته خود، باید با ستم گران جهانی بستیزند، به قدرت الهی توکّل کنند و از هیچ قدرت پوشالی، ترس و واهمه نداشته باشند؛ چرا که طبق وعده الهی «پیروزی نهایی از آنِ مستضعفان است».
علی علیه السلام و دوستی با مستضعفان
پیشوایان معصوم ما، همواره در کنار مردم مستضعف و با ایمان و در برابر حاکمان ستم گر و سیه اندیش قرار داشتند. به همین جهتْ مستضعفان، همیشه به این رهبران الهی عشق ورزیده و محبت و دوستی این بزرگ واران را، مایه افتخار و بزرگ ترین نعمت وسرمایه خویش می دانستند. حضرت علی علیه السلام نیز همواره با مستضعفان در ارتباط بود و آنان را دوست و برادر خود می دانست. رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله در این باره فرمودند: «ای علی، به راستی که خدای عزّوجل دوستی مسکینان و مستضعفان را در زمین به تو عطا فرموده و تو نیز با خشنودی آن ها را به عنوان برادران خود انتخاب کرده ای و آن ها هم تو را به امامت و رهبری خویش برگزیده اند و خشنودند؛ پس خوشا به حال کسی که تو را دوست بدارد و وای به حال کسی که تو را دشمن دارد».
توجه به مستضعفان
زندگی انسان زمانی لذّت بخش است که رنگ انسانی داشته باشد و روابط او با اجتماع، بر پایه هم یاری و توجه به مستضعفان بنیان گذاری شود. کسانی حق دارند نام پرافتخار «انسان» را بر خود نهند که سرلوحه زندگی شانْ خدمت به انسان های محروم و لذّتشانْ در کمک و توجّه به مستضعفانِ دردمند و نیازمند باشد. خدمت به مستضعفان که مولود عواطف انسانی است، حیات بخشِ اجتماع و گرم کننده روابط آدم هاست. دستگیری از محرومان و کمک به مستضعفان، به زندگی انسان صفا می بخشد و آن را از یک نواختی و ملالت خارج می سازد.
مستضعفان و قیام بر ضد رژیم پهلوی
در طول تاریخ، مستضعفان همواره در مقابل مستکبران قرار داشته و بر ضد بیداد و چپاول گری های آنان دست به قیام زده اند. در کشور اسلامی ما نیز همین مستضعفان بودند که بر ضد استبداد رژیم پهلوی و حامیان استکباری آن قیام کردند و آن رژیم دست نشانده را به زباله دان تاریخ سپردند. حضرت امام خمینی رحمه الله به عنوان یاور همیشگی این قشر با ایمان و متعهد چنین فرمودند: «آن ها (مستضعفان) به ما منّت دارند که ما را از این قیدی که ابرقدرت ها به دست و پای ما بسته بودند، نجات دادند. آن ها بر کشور ما منّت دارند که اسلام عزیز را در این کشور حاکم کردند. ما و شمابرای آن ها کاری نمی کنیم، آن ها ما را رساندند به آن جایی که بتوانیم در مقابل همه قدرت ها بایستیم و سرفراز باشیم».
خدمت به مستضعفان؛ حرکت در خط امام علی علیه السلام
بدون شک شایسته است در نظام جمهوری اسلامی، هر حرکت و برنامه ریزی، در مسیر محرومیت زدایی و خدمت به مستضعفان باشد. بر همین اساس است که رهبر معظم انقلاب، حضرت آیت اللّه خامنه ای، خدمت به محرومان را رسالتی بس مهم دانسته و معتقدند که پیمودن این مسیر، پیمودن راهی است که مولای پرهیزگاران حضرت علی علیه السلام و فرزند صالحش امام خمینی رحمه الله آن را طی کرده اند. ایشان در این باره چنین می فرمایند: «در نظام ما، هر حرکت و سیاست و قانون و تلاشی، باید در خدمت مردم مستضعف و محرومی باشد که حکومت طولانی و بلندمدت طاغوت ها، آن ها را از جهات مختلف، به استضعاف و ضعف دچار کرده است. این راه ماست. این، آن راهی است که امیرالمؤمنین علیه السلام پیمود. این، آن راهی است که امام و معلّم و رهبر عظیم الشأن این انقلاب، آن را از علی علیه السلام درس گرفت و پیش پای ما گذاشت؛ باید در آن راه حرکت کنیم».
امام علی علیه السلام و خدمت به مستضعفان
امیرمؤمنان، حضرت علی علیه السلام مظهر حمایت از بی پناهان و محرومان است. آن امام عدالت خواه و ایمان مدار، هیچ گاه از مستضعفان غافل نمی شد و همیشه به یاری آنان می شتافت. آن بزرگ مردِ عدالت گستر، همواره برای خدا و در راه او کار می کرد، به درد مردم می رسید، مردم را دوست می داشت و خدمت به آن ها را وظیفه خود می دانست. آن حضرت علیه السلام با این که حکومتش در راه خدمت به محرومان و مستضعفان بود، به این اکتفا نمی کرد و شب ها هم، تنها و به صورت فردی، به کمک یکایک مستضعفان می رفت.
حمایت از مستضعفان؛ آرمان بلند علی علیه السلام
یکی از اهداف بلند حضرت علی علیه السلام در حکومت شان برقراری عدالت و پشتیبانی از حقوق مستضعفان بود. از منظر علی علیه السلام حکومت باید مبتنی بر رفع تبعیض و در خدمت مستضعفان باشد و کارگزاران آن هم باید هیچ گاه از مسیر عدالت منحرف نشده و در خدمت گزاری به مستضعفان کوتاهی نکنند. تاریخ انقلاب اسلامی ایران نیز نشان داد که محرومان و پابرهنه گان جامعه، انقلاب را حفظ کردند و به همین جهت، آنان باید بیش تر مورد توجه قرار گیرند. از نگاه علی علیه السلام ، جامعه ای که در آن حق محرومان نادیده گرفته شود، قداست ندارد؛ چنان که آن حضرت از قول رسول خدا صلی الله علیه و آله خطاب به مالک اشتر فرمود: «امتی که حق ضعیفان در میان آنان پایمال شود، هرگز از قداست برخوردار نخواهد شد».
سلام بر روز جهانی مستضعفان
سلام بر نیمه شعبان، روز جهانی مستضعفان و روز میلاد تبلور حق و عدالت. سلام بر پیشوای مستضعفان و محرومان، امام عاشقان و عارفان، حضرت صاحب الزمان(عج). ای موعود مستضعفان، اینک که انسان های مستضعف در آتش ستم مستکبران می سوزند و بی عدالتی جهان را پر کرده است، ما همه منتظر ظهور توایم. ای دوستِ آفتاب و خورشید، اینک من بر ستیغ کوه های تنهایی نشسته ام و غروب را می نگرم. چشم هایم خسته اند و شراره های درد، استقامت حنجره ام را تجزیه می کنند. بیا و دست هایمان را بگیر. بی تو که شرط کلمه توحیدی، چگونه می توان بیراهه های خودپرستی را در نَوَردید و به مقام امن یکتاپرستی بار یافت؟ بی تو چگونه می توان به رهایی مستضعفان از چنگال مستکبران زورگو، امیدوار بود؟ اینک مستضعفان جهان، تشنه و خواهان تواَند؛ پس کی می آیی؟
پشتیبانی از مستضعفان؛ شعار انقلاب اسلامی
یکی از شعارهای اساسی و بنیادین جمهوری اسلامی، پشتیبانی اصولی از مستضعفان و پابرهنه گان جهان است. مردم مسلمان ایران و نظام جمهوری اسلامی، به دلیل دفاع از همین اصل اساسی و قرآنی، در طول سالیان متمادی، فشارهای سیاسی بسیاری را از سوی استکبار جهانی تحمل کرده اند. محاصره اقتصادی، مسدود کردن دارایی های ایران در بانک های آمریکایی، بازنگرداندن سرمایه های به غارت رفته ملت توسط مزدوران پهلوی، منع کشورهای مختلف از سرمایه گذاری در ایران، تحمیل جنگ خانمان سوز علیه ملت و نظام اسلامی، شبیخون فرهنگی، ایجاد شایعات و تحلیل های خلاف واقع و جنگ روانی و تبلیغاتی از طریق رسانه های وابسته به استکبار، تنها بخشی از توطئه هایی است که استکبار جهانی بر ضد نظام حامی مستضعفان، یعنی جمهوری اسلامی به راه انداخته است. البته آن ها تاکنون در بسیاری از این توطئه ها و اهداف شوم خود ناکام مانده و در آینده نیز به یاری خدا ناکام خواهند ماند.
مهم ترین هدف نظام
مقام معظم رهبری، حضرت آیت اللّه خامنه ای، مهم ترین هدف نظام را خدمت به محرومان و کوشش برای رفع فقر و محرومیت در جامعه دانسته، چنین می فرمایند: «مهم ترین مسأله دستگاه ما و نظام جمهوری اسلامی ـ که همه این ها در خدمت و در جهت آن است ـ همان چیزی است که همه ما به آن معتقدیم و بارها گفته ایم؛ یعنی کوشش برای رفع فقر و محرومیت درجامعه و حمایت و کمک به طبقات مستضعف و محروم.... کارهای مربوط به طبقات محروم و مستضعفان جامعه ـ که تعدادشان هم زیاد است ـ حقا و انصافا یک حرکت اساسی را می طلبد».
مستضعفان فلسطین
دست های خسته ات را به من بده و غم هایت رابه من بسپار؛ درد میهن زخم خورده ات بهبود خواهد یافت. با من باش تا با هم، آمدن آن سوار سبز پوش را به تماشا بنشینیم؛ سواری که بهار، در دست هایش طلوع خواهد کرد و شاخه های زیتون آهنگ آزادی خواهند نواخت.
بیایید به یاری کودکان و جوانان مظلوم فلسطین که مصداق بارز «مستضعفان»اند بشتابیم و آنان را، در مسیر رسیدن به آرمان بلندشان یاری رسانیم.