آثار منتشر شده توسط مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی
الف) آثار منتشر شده توسط مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی
ایده های گفت وگو با دیگران
موءلف: محمد علی تسخیری
مترجم: محمد مقدس
چاپ اول/ 1383 / 2000 نسخه
قیمت: 16000 ریال
وزیری/ شومیز
بازگشت به حکومت های دینی، تأثیر به سزایی بر روابط بین المللی برجای خواهد گذاشت؛ روحیه همکاری های مشترک برای نشر اخلاق پسندیده حکم فرما و از پتانسیل های نهضت انسانی استفاده خواهد شد و زندگی بر پایه های متین و هماهنگ با فطرت آدمی، شکل خواهد گرفت.
در همین راستا در دوره اخیر عوامل بسیاری سبب اقبال و استقبال جهانی از اسلام شده است و هر حقیقت بینی کاملاً درک می کند که ما در آستانه جهانی قرار داریم که حکومت قرآن کریم، آن را فراگرفته است. مهم ترین عوامل این اقبال جهانی به اسلام از این قرارند:
1 آموزه های کاملاً هماهنگ اسلام با فطرت انسان ها نیازهای وجدان را برطرف می سازد، باعث اعتلای اخلاق می گردد، با طبیعت انسانی برخوردی واقع گرایانه دارد، انسان را همچون یک مجموعه می نگرد و در پی حل مشکلات و معضلات اوست و سرانجام این که میان جنبه های عقیدتی، عاطفی و رفتاری، هماهنگی و هم نوایی برقرار می سازد.
2 ناکامی بخش اعظم مکتب های غیر مذهبی در برآوردن نیازهای معنوی و حتی مادی انسان و محقق نشدن سعادتی که مشتاق آن است.
3 موفقیت های برخی تجربه های اسلامی در برخی مناطق و پیشاپیش آن ها تجربه انقلاب بزرگ و شکوهمند اسلامی در ایران به رهبری امام راحل، خمینی کبیر قدس سره .
بدین ترتیب آینده نهضت اسلامی، آینده بسیار درخشانی است؛ به ویژه اگر به عناصر پویا و خلاق این نهضت، امکانات مادی و معنوی، ایمان توده های مسلمان به آینده و فرهنگ ایثار و فداکاری که از آن برخوردار است، توجه داشته باشیم. کتاب حاضر که به منظور تشویق گفت وگوی اسلامی اسلامی و سپس اسلامی دیگران، مطالبی در خور دارد، اصول انسانی اسلام را روشن می سازد، نقاط مشترک آن را نشان می دهد و راه را برای همکاری های انسانی و دارای تأثیر سازنده بر همه بشریت هموار می سازد.
جایگاه اهل بیت علیهم السلام در جوامع اسلامی
موءلف: محمد واعظ زاده خراسانی
چاپ دوم 1380 / 1000 نسخه
قیمت: 2500 ریال
رقعی / 46 ص / شومیز
این کتاب که به مناسبت چهاردهمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی منتشر شد، جایگاه اهل بیت علیهم السلام و ذریه پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله وبه طور کلی سادات را در جوامع اسلامی ترسیم می نماید و ضمن بیان مناطقی از جهان که سادات در آن جا مستقرند، به احصای تقریبی تعداد سادات می پردازد. در ادامه ضمن پیشنهادی درباره تجدید مقام نقابت، برخی از شخصیت های برجسته خاندان پیغمبر صلی الله علیه و آله از ملوک وامرا ومشایخ طریقت را بر می شمارد.
در پایان این نتیجه مطرح می شود که محبت به اهل بیت علیهم السلام ، یکی از ارکان وحدت اسلامی و از مشترکات قطعی همه مذاهب اسلامی است و لازم است وحدت اسلامی بر اساس آن مستحکم گردد.
حکومت از دیدگاه مذاهب اسلامی(مجموعه مقالات)
تنظیم: سید جلال میرآقایی
چاپ اول 1377 / 1000 نسخه
قیمت: 13000 ریال
وزیری /612 ص / شومیز
در این مجموعه، متن 23 مقاله فارسی ارائه شده در دهمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی به طبع رسیده است.(1)
عناوین برخی از مقالات از این قرار است: «حاکمیت خداوندی» / محمدتقی جعفری؛ «جهان اسلام و مشکلات آن» / واعظ زاده خراسانی؛ «بیداری مسلمانان و اثر تقریب در این بیداری» / سید جعفر شهیدی؛ «خلافت یا ولایت فقیه از نظر مذاهب اسلامی» / عبدالکریم بی آزار شیرازی، «سیر تکوین و تطور اندیشه حکومت دینی در آثار اندیشمندان اسلامی» / محمدجواد صاحبی و «علامه نائینی و تحریر مشروطیت» / سید محمد ثقفی.
الاقلیات الاسلامیة و علاقاتها بمجتمعاتها
موءلف: محمد علی تسخیری
چاپ اول/ 1382 / 2000 نسخه
قیمت: 6000 ریال
رقعی / 136 ص / شومیز
اقلیت های اسلامی یک سوم جمعیت مسلمانان را در جهان تشکیل می دهند. اغلب این اقلیت ها در قاره اروپا، امریکا و برخی از کشوهای آسیایی و آفریقایی پراکنده اند.
از آن جا که این اقلیت ها دارای فرهنگی اصیل، عمیق و ریشه دار و نشئت گرفته از شریعت اسلامی هستند، حضور آنان در کنار دیگر فرهنگ ها و پیروان ادیان مقوله ای قابل مطالعه و بررسی را تشکیل می دهد واز سوی دیگر متناسب با رویارویی تمدن ها و فرهنگ ها این حضور در کشورهای مذکور ممکن است با خطرها و آسیب هایی نیز روبه رو باشد.
این کتاب شامل مجموعه مباحث نماینده مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در کنفرانس هایی است که در اسپانیا، فرانسه، بلغارستان، غنا و دیگر کشورها برگزار گردید.
فضائل اهل البیت(ع) من کتاب فضائل الصحابة لأحمد بن حنبل
تحقیق: محمد کاظم محمودی
چاپ اول/ 1425 / 2000 نسخه
قیمت: 25000 ریال
وزیری/ 399ص / گالینگور
کتاب حاضر برگرفته از اثر احمد بن حنبل، در مورد فضایل صحابه است. به رغم فشارهای زیادی که از جانب حکومت های وقت متوجه وی بود، فصل کاملی از کتاب را به اخبار و روایات بیان کننده فضایل امام علی ابن ابی طالب(ع) و حضرت فاطمه(س) و دو سبط پیامبر اکرم(ص) اختصاص داده است.
مرکز تحقیقات مجمع نیز به توثیق مصادر و ارجاع این دسته از روایات به منابع دیگر اقدام نموده است.
1 این کنفرانس به اهتمام مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در تیرماه 1376 با شرکت متفکران و دانشمندان جهان اسلام از 38 کشور جهان در تهران برگزار گردید. مهم ترین موضوع کنفرانس، جایگاه و اهمیت حکومت در اسلام و تبیین خصوصیات حکومت اسلامی و پیروان آن بود.
سایر آثار منتشر شده در زمینه اندیشه تقریب
ب) سایر آثار منتشر شده در زمینه اندیشه تقریب
سلمان حبیبی
الصحوة الاسلامیة بین الاختلاف المشروع و التفرق المذموم
یوسف قرضاوی، بیروت، مؤسسة الرسالة، چاپ سوم، 1422 ق / 2001 م، 160 صفحه، وزیری
نویسنده از چهره های سرشناس معاصر اهل سنت، دارای تألیفات فراوان، از اساتید دانشگاه کشورهای حوزه خلیج فارس و دارای مقام افتا می باشد و انگیزه وی از نوشتن این کتاب آن است که جهان اسلام و جبهه اسلامی که از گسترده ترین جبهه ها می باشد در یک صف قرار گرفته و انواع اختلافات را بشناسد و بداند که اختلافات فقهی نه تنها ضرری نمی رساند بلکه خود رحمت و موجب رشد و بالندگی فقه اسلامی می باشد.
در این جا آن چه دردآور است و خواب و آرامش را از جامعه اسلامی دور می کند آن است که جامعه اسلامی در درون دشمنانی داشته باشد که با یکدیگر درگیر باشند و علیه هم از نیرنگ و خدعه استفاده کنند.
این کتاب از سه باب تشکیل یافته است: باب اول به واجب بودن وحدت و حرام بودن تفرقه با توجه به قرآن و متون دینی پرداخته و به شرح حدیث «افتراق الأمة إلی ثلاث و سبعین فرقة» می پردازد.
اختلاف فقهی و فروعات دینی موضوع باب دوم کتاب می باشد که با توجه به حدیث نبوی صلی الله علیه و آله «اختلاف امتی رحمة» سامان یافته و توجه علما و مسلمانان را به بحث از اختلاف در فروع جلب می نماید.
باب سوم کتاب، مراعات اصول اخلاقی در اختلافات فقهی و دوری از هرگونه تعصب و حسن ظن به دیگران و ترک طعن و مراعات ادب را با ذکر نمونه هایی از دانشمندان بزرگ اسلامی ذکر می کند. نویسنده در پایان کتاب آرزو می کند مسلمانان به دنبال وحدت باشند و در صف واحد قرار گیرند.
صورة الاسلام فی الإعلام الغربی
محمد بشاری، دمشق، دارالفکر، چاپ اول، 1425ق، 176 صفحه، وزیری.
چهره ای از اسلام که در رسانه های غربی اعم از روزنامه، مجلات و کانال های تلویزیونی و ماهواره ای و اینترنت در قالب گزارش و خبر و مقاله و فیلم و سؤال و... به نمایش در می آید، عمدتا چهره ای ناپسند است و اکنون در مقطعی از زمان قرار داریم که حملات زیادی توسط رسانه های غربی متوجه اسلام و مسلمانان می باشد و پس از 11 سپتامبر 2001 این حملات افزایش یافته است.
نویسنده گرچه نگارش کتاب را قبل از 11 سپتامبر آغاز نموده است ولی این حادثه سبب شد که او به کارش سرعت ببخشد. کتاب از پنج فصل تشکیل یافته است که فصل اول به چهره اسلام در رسانه های اروپایی اختصاص دارد و رسانه های سه کشور آلمان و فرانسه و انگلستان را بررسی می کند بعضی از موضوعات این فصل عبارت اند از: قضیه سلمان رشدی، پرونده دختران محجبه در فرانسه و آلمان و سوئیس، زن در اسلام، جهاد اسلامی و تروریست اسلامی.
فصل دوم به چهره اسلام پس از حادثه 11 سپتامبر می پردازد و نویسنده در آن بعضی از سخنان مسئولان سیاسی مانند برلوسکونی نخست وزیر ایتالیا و گزارشگران روزنامه ها و مجلات اروپایی چون ایتالیا، فرانسه، انگلستان و امریکا را بیان می کند.
عنوان فصل سوم چهره اسلام در فیلم ها و شبکه اینترنت می باشد که با سه محور چهره اسلام در فیلم های اروپایی، آمریکایی و در شبکه اینترنت توضیح داده شده است.
فصل چهارم به دلایل ترس از اسلام و چکیده نظرات رسانه های غربی درباره اسلام اختصاص دارد.
در آخرین فصل نیز راه ها و ابزار لازم جهت تصحیح چهره اسلام در غرب مطرح شده است. موضوعات این فصل عبارت اند از: 1 توجه به تمام کانال ها و رسانه های غربی و بررسی محتوای برنامه هایی که درباره اسلام است اعم از این که با دید مثبت یا منفی باشند و برگزاری کنگره های سالانه و دعوت از رسانه های غربی و عقد قرارداد برای معرفی صحیح اسلام؛ 2 تشکیل مؤسساتی که اعضای آن نویسندگان و کارگردانان و فیلمسازان مسلمان و افراد آگاه دانشگاهی و سران سیاسی و دینی باشند تا به ترویج و تبلیغ چهره اسلام بپردازند؛ 3 رسانه های اسلامی را تقویت نموده تا بتوانند در جهان اخبار و گزارش های صحیحی از جهان اسلام ارائه نمایند؛ 4 توجه به نقش اقلیت های اسلامی در جهان، موضوع پایانی این فصل است.
دعوة التقریب، تاریخ و وثائق
المجلس الأعلی للشؤون الاسلامیة، قاهره، 1412 ق / 1991 م، 246 صفحه، وزیری.
این کتاب توسط شورای عالی امور اسلامی وزارت اوقاف مصر انتشار یافته و شامل تاریخ شکل گیری و اسناد و مدارک دعوت به تقریب می باشد.
کتاب یاد شده توضیح می دهد که دعوت به تقریب چگونه آغاز شد و چه مردان بزرگی در آن سهیم بوده اند و نمونه ای از آرا و نظریات و نامه های آنان را در دسترس محققان قرار می دهد تا ضمن ضبط و ثبت تلاش گذشتگان، راه کاری برای معاصران و آیندگان باشد که در وحدت جامعه اسلامی می کوشند و امیدوارند که مصداق آیه شریفه «خَیْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنّاسِ ...» باشند.
دعوة التقریب شش فصل دارد:
در فصل اول با عنوان «قصة التقریب» از مقالات شیخ محمود شلتوت مفتی اسبق الأزهر و شیخ محمدتقی قمی استفاده شده است.
«رسالة التقریب» عنوان فصل دوم است که سه مقاله از شیخ محمد تقی قمی و مقالاتی از محمدعلی علوبه باشا، شیخ محمدحسین آل کاشف الغطا و محمد عبدالله محمد و شیخ حسنین محمد مخلوف مفتی اسبق الأزهر مصر را در بر دارد.
در فصل سوم با عنوان «صوت التقریب» شامل مقاله ای با همین عنوان از مجله «رسالة الأسلام» است.
عنوان فصل چهارم «افکار علی الطریق» می باشد که مقالاتی از عبدالمتعال الصعیدی، عبدالمجید سلیم، محمد عبدالطیف دراز، احمد امین بک، محمدجواد مغنیه و شیخ محمدتقی قمی را در خود جای داده است.
نویسندگان فصل پنجم با عنوان «التقریب فی المسائل الأختلافیة»، محمدجواد مغنیه، محمد الغزالی القا، محمدتقی القمی، عبدالمجید سلیم و شیخ عبدالعزیز محمد عیسی می باشند.
عنوان فصل آخر که طولانی ترین فصل کتاب می باشد «مسیرة التقریب» است و در آن نامه ها و مقالات شیخ محمدحسین آل کاشف الغطاء، شیخ محمد مصطفی المراغی مفتی سابق الأزهر، محمد بن اسماعیل العمرانی، محمد محمد المدنی و بیانیه علمای پاکستان و نامه مفتی الأزهر شیخ محمود شلتوت به حضرت آیة الله بروجردی رحمه الله و چند مقاله کوتاه دیگر آمده است.
تاریخ فتوحات مسلمانان در اروپا
(فرانسه، سوئیس، ایتالیا و جزایر دریای مدیترانه)
شکیب ارسلان، ترجمه علی دوانی، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، چاپ ششم، 1376، 416 صفحه، وزیری.
کتاب «تاریخ فتوحات مسلمانان در اروپا» شرحی است بر افتخارات و مجد و عظمت اسلام در گذشته و پژوهشی است تاریخی مربوط به فتوحات و متصرفات مسلمانان در سرزمین های اروپایی مانند: فرانسه، ایتالیا و جزایر مدیترانه که در قرن های نخست اسلامی به وقوع پیوست. کتاب از موضوعات و سرفصل های مختلف تشکیل شده که از آن جمله است:
تمدن اسلامی در دنیای غرب، آغاز فتوحات مسلمانان در فرانسه، سرگذشت مسلمانان در جنوب فرانسه، سَمَحْ بن مالک خولانی، عبدالرحمن غافقی، میدان شهیدان اسلام در فرانسه، ناوگان دریایی اسلام در آب های اسپانیا و آفریقا، چگونگی فتوحات مسلمانان و اقامت آنان در جزایر دریای مدیترانه، سیسیل، ردس، وارواد، پیاده شدن مسلمانان در پروونس، عبدالرحمن سوم و فتوحات او در ایتالیا و فرانسه، آغاز ملوک الطوایف و علل انحطاط مسلمانان در اروپا، گفتار خاورشناس فرانسوی راجع به علل انحطاط مسلمانان در اروپا که موجب بیداری فرانسه و ترقی پیشرفت اروپا شد، اوضاع عمومی فتوحات اسلامی و نتایجی که از آن به دست آمد، مسلمانان مجار و هنگری، آثار تمدن اسلامی در اروپا، تأثیر ادبیات و روحیات مسلمانان در مردم فرانسه، فتوحات مسلمانان در اروپا و جزایر دریای مدیترانه و فتح جزیره مالت توسط مسلمانان. در صفحات پایانی کتاب فهرست راهنما، شامل: اشخاص، اماکن، قبایل، کتاب ها، آیات، احادیث و اشعار به طبع رسیده است.
گفتنی است مترجم محترم در مقدمه مفصل خود با استفاده از منابع تاریخی و گسترده مطالب ارزشمندی در موضوعاتی چون: دورنمای مسیحیت اروپا قبل از اسلام، فتوحات مسلمانان، فتح اسپانیا به دست مسلمانان، گوشه ای از تمدن اسلامی در اسپانیا، پیشرفت تمدن اسلامی در اسپانیا، قرطبه مهد تمدن اسلامی، غروب آفتاب اسلام در اندلس، محکمه تفتیش عقاید و شکنجه مسلمانان، تمدن اسلامی در دوران فاطمیان و... و به ویژه شخصیت علمی و سیاسی نویسنده بزرگ کتاب آقای «شکیب ارسلان» افزوده است که مطالعه آن برای محققان و پژوهشگران توصیه می شود.
دیار آشنا: ویژگی های جغرافیایی کشورهای آسیای مرکزی
نسرین احمدیان شالچی، مشهد، بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، چاپ اول، 1378، 422 صفحه، وزیری.
پس از استقلال کشورهای آسیای مرکزی، بسیاری از ممالک جهان با هدف برقراری روابط سیاسی و اقتصادی با آنها بر سر میز مذاکره نشستند. جمهوری اسلامی ایران نیز با توجه به تاریخ مشترک و موقعیت مناسب خود، در صدد احیای پیوندهای دیرین و ایجاد تحکیم روابط نوین برآمد.
بدیهی است موفقیت در این امر مستلزم شناخت و آشنایی با توان ها و تنگناهای محیطی، انسانی و اقتصادی یکدیگر است. دانش جغرافیا که عملکرد فعالیت های انسانی را با ملاحظه عناصر محیطی بررسی می کند، می تواند به امر گسترش روابط میان کشورها کمک فراوان نماید و ضمن تحلیل قابلیت ها و دشواری ها، راهبردهای لازم را ارائه دهد.
کتاب حاضر در هفت فصل با همین هدف تهیه شده است. فصل اول با تعیین محدوده آسیای مرکزی به بررسی ویژگی های آسیای مرکزی اختصاص دارد. فصل های دوم تا ششم به تبیین جغرافیایی ناحیه آسیای مرکزی و پنج کشور آن یعنی ازبکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، قرقیزستان و قزاقستان اختصاص دارد. در فصل هفتم مؤلف ضمن بررسی ابعاد گوناگون روابط ایران و استان خراسان با جمهوری های آسیای مرکزی، رهنمودهایی به منظور بهبود گسترش روابط کشورمان با جمهوری های ناحیه ارائه می دهد.
هم چنین در این مجموعه سعی شده است بررسی ها در سرفصل های یکسان برای تمام کشورها ارائه شود که عبارت اند از: ویژگی های طبیعی، موقعیت جغرافیایی، ناهمواری ها، آب و هوا، ویژگی های اجتماعی، پیشینه تاریخی، جمعیت، ترکیب قومی، زبان های رایج، مذهب، آموزش، رسانه های گروهی، تقسیمات کشوری، ویژگی های اقتصادی، کشاورزی، منابع معدنی، صنایع، انرژی، حمل و نقل، بازرگانی خارجی، روابط خارجی، روابط با ایران و نقش خراسان در ارتباط ایران با قرقیزستان.
در صفحات پایانی کتاب، پسگفتار، پی نوشت، کتاب نامه و نمایه نام اشخاص، حکومت ها و مکان ها، آمده است.