ماهان شبکه ایرانیان

زندگی را سخت نگیرید

بخش بسیاری از سخت شدن زندگی، مربوط به «سخت گیری»ماست، نه وجود مشکلات. گاهی وقت ها آن قدر زندگی را سخت تر می گیریم که غیر قابل تحمل جلوه می کند و حال آن که واقعیت، چیز دیگری است

زندگی را سخت نگیرید

بخش بسیاری از سخت شدن زندگی، مربوط به «سخت گیری»ماست، نه وجود مشکلات. گاهی وقت ها آن قدر زندگی را سخت تر می گیریم که غیر قابل تحمل جلوه می کند و حال آن که واقعیت، چیز دیگری است. زندگی، آن قدر هم که می پنداریم، سخت و دشوار نیست. همیشه واقعیت، تحمل پذیر است؛ اغراق کردن ما است که شدت درجه ی دشواری را بالا می برد. بنابراین، یکی از کلیدهای رضایت از زندگی، «راحت گرفتن زندگی»است. راحتی زندگی را باید در خودمان جستجو کنیم. همواره، راحتی زندگی به عوامل بیرونی نیست؛ این یک اصل است. زندگی را راحت بگیرید تا راحتْ زندگی کنید.امام کاظم علیه السلام در این باره می فرماید:
دنیا را ناچیز بشمرید و آن را راحت بگیرید؛ چرا که به یقین، هیچ مردمی، آن را راحت نگرفتند، مگر آن که خداوند، زندگی را بر آنان گوارا نمود. (1)
در این حدیث، نخست به دو نکته ی اساسی اشاره شده، یکی«ناچیز شمردن»دنیا و دیگری«راحت گرفتن»آن. اهمیت دادن بیش از اندازه به دنیا، مقدمه ی سخت گرفتن آن است. اگر دنیا را متاع بزرگ و حظّ عظیم بدانیم، کمی ها و کاستی های آن، دردآور و غیرقابل تحمل خواهد شد؛ اما اگر دنیا را همان گونه که هست، ناچیز و پست بدانیم، از کاستی های آن، نالان و رنجور نمی شویم. متون فراوانی که به تبیین ناچیز بودن دنیا پرداخته اند، همین مأموریت را داشته اند.
و نکته ی دوم حدیث، این است که:راحت گرفتن زندگی، عامل مهمی در راحتی زندگی هاست. کسی که نتواند زندگی را راحت بگیرد، لذتی از زندگی نخواهد برد، هرچند از امکانات خوبی برخوردار باشد. حتی می توان گفت: او فقط زنده است، زندگی نمی کند. امام صادق علیه السلام پنج چیز را برمی شمرد که در آسایش زندگی، تأثیر مهم دارد و بدون آن عیش انسان، ناقص می گردد. چهار ویژگی اول، عبارت اند از: سلامتی، امنیت، روزی وسیع و مونس موافق (همسر صالح، فرزند صالح و همنشین صالح). وقتی حضرت به ویژگی پنجم می رسد، می فرماید:«این ویژگی، دیگر ویژگی ها را پوشش می دهد و آن، راحت گرفتن زندگی است.» (2)
هوس های زندگی، از آزارهای بزرگ زندگی اند. ما برای این که زندگی بهتری داشته باشیم، هوس ها و آرزوهای زیادی در سر می پرورانیم؛ اما غافل از این که هوس های زندگی، قربانگاه های آسایش و آرامش زندگی اند. هرچه هوس های زندگی گسترش یابد، تنیدگی و رنج زندگی نیز افزایش می یابد. امام علی علیه السلام می فرماید:
زندگی را جستجو کردم و آن را جز در ترک کردن هوس ندیدم. پس هوس را ترک کنید تا زندگی تان لذت بخش گردد. (3)
بنابراین، ‌برای رسیدن به یک زندگی لذت بخش باید دنیا را ناچیز شمرد و زندگی را راحت گرفت. زندگی را راحت بگیرید تا راحت زندگی کنید. مطمئن باشید همه چیز به دست خود شماست.

پی‌نوشت‌ها:

$ پی نوشت ها:
1.اعلام الدین، ص 280.
2.الخصال، ج1، ص 284؛ مکارم الاخلاق، ج1، ص 437.
3.جامع الاخبار، ص 123.

منبع مقاله: پسندیده، عباس؛ (بی تا)، هنر رضایت از زندگی، قم: دفتر نشر معارف، چاپ نهم
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان