داروهایی که حکیم تجویز میکرد عمدتا داروهایی بودند که از دل طبیعت بیرون میآمدند. بقراط، بزرگترین حکیم یونانی میگوید: «بگذار غذایت داروی تو و دارویت غذای تو باشد». این گفته نشاندهندهی اهمیت غذا در حفظ سلامتی است.
بنیتا در سری مقالات «آشتی با طبیعت»، به بررسی خواص گیاهان دارویی و غیردارویی میپردازد. در این قسمت، با خواص زردآلو و نیز طرز تهیهی یک دسر خوشمزه، با استفاده از این میوهی پر خاصیت، آشنا میشویم. در ادامه با بنیتا همراه باشید.
زردآلو از کجا آمده؟
درخت زردآلو بومی نواحی چین است و هنوز هم به صورت وحشی در این مناطق میروید این درخت در اوایل قرن اول میلادی به آسیا و اروپا راه یافت.
درخت زردآلو میتواند تا ارتفاع 6 متر برسد. برگهای این درخت مانند قلب نوکتیز و به رنگ سبز روشن مایل به زرد هستند. درخت زردآلو گلهای درشتی به رنگ سفید مایل به قرمز دارد. میوهی زردآلو گوشتی و زرد رنگ با طعمی شیرین و بسیار دلنشین است که اغلب در اوایل تابستان میرسد.
مغز هستهی زردآلو نیز خوراکی است و خواص بسیاری دارد. مغز هستهی زردآلو بیضی شکل و سفید است و پوستهای به رنگ قهوهای آن را پوشانده است. طعم مغز هستهی زردآلو گاهی شیرین و گاهی تلخ است.
ترکیبات شیمیایی هر 100 گرم زردآلوی بدون هسته عبارتند از :
انرژی 54 کیلو کالری
آب 81-84 گرم
پروتئین 1 گرم
کلسیم 18 میلیگرم
فسفر 23 میلیگرم
سدیم 1 میلیگرم
پتاسیم 280 میلیگرم
آهن 0/5 میلیگرم
ویتامین آ 2700 واحد
ویتامین ب 1 0/03 میلیگرم
ویتامین ب 2 0/04 میلیگرم
ویتامین ب 3 0/6 میلیگرم
ویتامین ث 10 میلیگرم
خواص زردآلو
طبع زردآلو از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است و میتواند برای مقابله با گرمای تابستان مفید باشد. با هم برخی از خواص زردآلو را مرور میکنیم.
1. زردآلو تصفیه کننده خون است و عروق را باز میکند.
2. ملین است.
3. بوی بد دهان را رفع میکند.
4. تببر است.
5. زردآلو برای کمخونی، ورم مفاصل و نرمی استخوان، مفید است.
6. این میوه برای قلیایی کردن بدن مفید است.
همانطور که قبلا به آن اشاره کردیم، میوهی زردآلو تنها بخش خوردنی این درخت نیست و مغز هستهی زردآلو نیز قابل خوردن است. برگ درخت زردآلو نیز به صورت دمنوش و جوشانده قابل مصرف است و خواص فراوانی دارد.
خواص درمانی هسته و برگ زردآلو
مغز هسته زردآلو از نظر طب قدیم ایران، گرم و خشک و برگ و گل آن سرد و خشک است.
1. چکاندن روغن مغز هستهی زردآلو، سنگینی گوش را درمان میکند.
2. روغن مغز هسته برای نرم کردن پوست مفید است.
3. روغن مغز هسته اگر تلخ باشد کشنده کرم روده بوده و سنگ مثانه را خرد میکند.
4. دمکردهی برگ زردآلو برای درمان اسهال مفید است.
5. برای تسکین گوش درد چند قطره از دمکردهی برگ زردآلو را در گوش بچکانید.
نکات ضروری:
زردآلو بهطور کلی دیر هضم و نفاخ است و به همین خاطر اشخاص سالخورده و کودکان باید از سوء مصرف آن اجتناب کنند. زردآلو را قبل از غذا بخورید و همراه آن مغز هسته را نیز بخورید؛ زیرا مغز هسته ضد نفخ بوده و هضم آن را آسان میکند.
Recipe
دسر زردآلو
20 دقیقه
سختی 1 از 10
در هوای گرم تابستان، خوردن یک دسر خنک میتواند لذتبخش باشد. با خوردن این دسر میتوانید از خواص زردآلو هم بهره ببرید!
مواد لازم
- بستنی (500 گرم)
- شیر (1 پیمانه)
- ژله دلخواه (1 بسته)
- زردآلو (10 عدد)
مسیر پخت
- بستنی و زردآلوی بدون هسته را داخل مخلوط کن میریزیم و سپس شیر را به آن اضافه میکنیم و چهار دقیقه با دور تند مخلوط میکنیم.
- ژله را در یک لیوان آب جوش حل کنید و سپس نصف لیوان آب سرد به آن اضافه کنید. ژله را در ظرفی بریزید و بگذارید ببندد.
- ژله را خرد کنید و داخل لیوان سرو بریزید، سپس مخلوط بستنی را روی آن میریزیم. در صورت تمایل با خامه زده شده دسر را تزئین کنید. نوش جان!
اگر از خواندن این مطلب لذت بردید میتوانید «آشتی با طبیعت؛ خواص معجزهآسای انجیر» را نیز بخوانید.
دوستان و همراهان همیشگی بنیتا، شما میتوانید سری مقالات آشتی با طبیعت را هر هفته دوشنبه دنبال کنید. لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در بخش نظرات به اشتراک بگذارید؛ همچنین میتوانید به کانال تلگرامی بنیتا بپیوندید.
منابع:
مجموعهی گیاهان دارویی، سید محمد حسین لاجوردی و حامد همراه
whfoods
organicfacts