ماهان شبکه ایرانیان

آفتاب سوختگى

۳۵ راه درمانى ممکن است به خاطر ابتلا به آفتاب سوختگى، خود را سرزنش کنید. در واقع شما مى‏دانید که از این طریق چه آسیبى به پوست مى‏رسد

آفتاب سوختگى
35 راه درمانى
ممکن است به خاطر ابتلا به آفتاب سوختگى، خود را سرزنش کنید. در واقع شما مى‏دانید که از این طریق چه آسیبى به پوست مى‏رسد. حتما درباره‏ى ضد آفتاب‏ها و چگونگى محافظت آنها از پوست در برابر اشعه‏هاى سوزان آفتاب نکاتى را مى‏دانید. اما خوب، شما سهل انگارى کرده‏اید و حالا باید بى‏خوابى و ناراحتى بکشید. خوشبختانه از این ماجرا درس‏هاى زیادى گرفته‏اید. دفعه دیگر از ضد آفتاب استفاده مى‏کنید؛ اما اکنون به توصیه‏هاى زیر توجه کنید:

داروى ضد درد مصرف کنید.
 

آسپیرین مى‏تواند درد، خارش و تورم حاصل از سوختگى‏هاى ملایم تا متوسط را کاهش دهد. هر 4 ساعت دو قرص مصرف کنید. در صورتى که معده بتواند تحمل کند سه تا چهار قرص ایبوپروفن هر 8 ساعت مى‏تواند مفید باشد.

سوختگى را پیش‏بینى کنید.
 

اگر متوجه شدید که در معرض اشعه آفتاب زیادى قرار گرفته‏اید قبل از ظهور قرمزى پوست، آسپیرین مصرف کنید. بعضى از پزشکان مصرف 650 میلى‏گرم آسپیرین )دو قرص( را بلافاصله بعد از قرار گرفتن در معرض آفتاب توصیه مى‏کنند. هر چهار ساعت تا حداکثر شش بار درمان را تکرار کنید.

از کمپرس‏هاى تسکین دهنده استفاده کنید.
 

بعد از سوختگى پوست ملتهب مى‏شود. با ایجاد کمپرسى که در داخل آن یکى از مواد زیر را قرار مى‏دهید آن را تسکین دهید. اگر مى‏خواهید مى‏توانید پنکه را به طرف ناحیه سوختگى قرار دهید تا روند سرد شدن تسریع شود.

آب سرد
 

مى‏توانید از آب سرد لوله شیر استفاده کنید و یا چند قطعه یخ داخل آب بریزید. یک دستمال را داخل مایع خیس کنید و آن را روى سوختگى بگذارید. هر چند دقیقه که دستمال گرم مى‏شود آن را عوض کنید. چندین بار در روز و هر بار به مدت ده تا پانزده دقیقه تکرار کنید.

شیر بدون چربى
 

پروتئین شیر، یک عامل تسکین دهنده‏ى بسیار خوب است. یک فنجان شیر بدون چربى را با چهار فنجان آب مخلوط کنید؛ سپس چند قطع یخ به آن اضافه کنید. از کمپرس‏هاى 15 تا 20 دقیقه‏اى استفاده کنید و هر 2 تا 4 ساعت تکرار کنید.

استات آلومینیم
 

اگر خارش پوست شدید است پودر ضد عفونى کننده را با آب مخلوط کنید؛ استات آلومینیم جلوى خشکى و خارش پوست را مى‏گیرد.

بلغور جوى دوسر
 

بلغور جوى دو سر را داخل گاز یا پارچه‏ى درشت بافتى بپوشانید؛ آب سرد را داخل آن بریزید، تفاله آن را دور بریزید و از کمپرس مایع به دست آمده استفاده کنید. هر دو تا چهار ساعت تکرار کنید.

با حمام کردن درد را از بین ببرید.
 

راه جایگزین براى کمپرس مخصوصا اگر نواحى سوختگى وسیع باشد، حمام سرد است. آن قدر مایع اضافه کنید تا آب به دماى دلخواه و مناسب برسد. سپس پوست را با یک حوله تمیز به آرامى خشک کنید؛ مواد زیر مى‏توانند درد، خارش و التهاب را کاهش دهند.

سرکه: یک فنجان سرکه سفید را داخل وان آب سرد بریزید.
 

جوش شیرین: به اندازه کافى جوش شیرین را داخل آب حمام بریزید به جاى اینکه بدن را با حوله خشک کنید، بگذارید که محلول خودش روى پوست خشک شود.

با صابون خود را نشویید.
 

صابون مى‏تواند پوست را خشک و حساس کند. اگر مجبورید که از صابون استفاده کنید نوع ملایم آن را به کار ببرید و با آب زیاد، کاملا بدن را بشویید. هرگز داخل آب صابون‏دار نروید.

پوست خود را مرطوب کنید.
 

حمام‏ها و کمپرس‏ها مفیدند و باعث تسکین موقت درد مى‏شوند. اما اگر بعد از آن‏ها از مرطوب کننده‏ها استفاده نکنید، پوست شما از قبل خشک‏تر مى‏شود. پس بدن را خشک و سپس از روغن حمام استفاده کنید. یک دقیقه داخل آن غوطه‏ور باشید، سپس از کرم یا محلول مرطوب کننده نظیر اوسرین استفاده کنید.

سرد کنید.
 

براى تسکین بیشتر، قبل از استفاده از مرطوب کننده‏ها، آن را سرد کنید.

به دنبال هیدروکورتیزون باشید.
 

التهاب و حساسیت پوست را با مصرف کرم، محلول و یا اسپرى حاوى 5 درصد هیدروکورتیزون تسکین دهید.

خود را در برابر عفونت محافظت کنید.
 

اگر دچار عفونت شدید و یا نگران گسترش آن هستید، از پمادهاى ضد باکترى نظیر پلى‏سپورین یا باسیتراسین استفاده کنید.

از بى‏حس کننده‏هاى موضعى استفاده کنید.
 

اگر سوختگى ملایم باشد بى‏حس کننده‏هاى موضعى مى‏تواند درد و خارش پوست را از بین ببرد. دنبال مارک‏هایى باشید که حاوى بنزوکائین، بنزیل الکل، لیدوکائین و یا دیفن‏هیدرامین باشد. استفاده از اسپرى‏ها آسان‏تر از کرم‏ها و پمادها است، اما هرگز آن‏ها را مستقیما به طرف صورت، اسپرى نکنید، بلکه مقدارى از آن را روى یک تکه گاز و یا پد پنبه‏اى بگذارید و روى صورت بمالید تا از تماس با چشم‏ها اجتناب شود.

از بسته یخ استفاده کنید.
 

اگر سوختگى خفیف باشد، بسته یخ نیز مى‏تواند درد را تسکین دهد. یخ‏ها را داخل یک دستمال مرطوب بپیچید و آن‏ها را در ناحیه آفتاب سوخته قرار دهید. اگر چاره‏اى نداشتید، از روش دیگرى استفاده کنید؛ مى‏توانید کیسه‏ى نخودهاى یخ زده را روى سوختگى بگذارید. هیچ وقت بسته یخ زده را مستقیما روى پوست قرار ندهید.

آب زیاد بنوشید.
 

براى مقابله با اثر خشکى آفتاب سوختگى، به اندازه کافى آب مصرف کنید.

درست غذا بخورید.
 

از وعده‏هاى سبک استفاده کنید.

پاهاى خود را بالا ببرید.
 

اگر ساق پاها سوخته و متورم شده است، پاها را بالاتر از سطح ارتفاع قلب قرار دهید. در این حالت احساس بهترى خواهید داشت.

سعى کنید شب‏ها خواب آرامى داشته باشید.
 

خوابیدن با آفتاب سوختگى حکم قتل را دارد و شما براى ترمیم و التیام سوختگى‏هاى پوست به استراحت زیادى احتیاج دارید. بنابراین براى کاهش اصطکاک و مالش، پودر بچه را روى پتوها و تخت خود بپاشید.

مراقب تاول زدن باشید.
 

اگر دچار تاول‏زدگى شدید، سوختگى شما شدید است، اگر تاول‏زدگى محدود است و شما را اذیت مى‏کند مى‏توانید آن‏ها را تخلیه کنید. اما پوست روى آن را نکنید. چرا که اگر پوست در تماس با هوا نباشد و پایانه‏هاى عصبى نیز در معرض هوا نباشد، امکان عفونت و درد و ناراحتى کاهش پیدا مى‏کند. براى تخلیه تاول‏ها، ابتدا یک سوزن را روى شعله کبریت استریل کنید. کنار تاول را سوراخ کرده و قسمت بالاى آن را فشار مى‏دهید تا مایع خارج شود. این کار را در 24 ساعت اول، سه بار تکرار کنید، سپس به تاول‏ها دست نزنید.

مراقب یخ و برف باشید.
 

اجازه ندهید که مراقبت‏هاى پوستى در زمستان کاهش یابد. ممکن است شما به وسیله نور آفتاب که از طریق یخ و برف منعکس مى‏شود دچار سوختگى شدید بشوید. یک اشتباه را دو بار تکرار نکنید.
وقتى که دچار آفتاب سوختگى شدید، سه تا شش ماه طول مى‏کشد تا پوست به حالت اول بازگردد. هنگامى که لایه سطحى پوست دچار آفتاب سوختگى مى‏ریزد، این وضعیت جدید بیش از پیش به آفتاب حساس است. یعنى اگر مراقب نباشید به مراتب سریع‏تر و شدیدتر از قبل دچار آفتاب سوختگى مى‏شوید.

از قوانین پیروى کنید.
 

اگر هنوز خاطره آفتاب سوختگى، در یاد شما باقى مانده است. این نکات را به خاطر داشته باشید:
- حتى اگر هوا هم ابرى باشد، 30 دقیقه قبل از بیرون رفتن از ضد آفتاب‏ها استفاده کنید )اشعه‏هاى مضر مى‏توانند از پوشش ابرى هم نفوذ کنند(. فراموش نکنید که لب‏ها، دست‏ها، گوش‏ها و پشت گردن را نیز محافظت کنید. بعد از تعریق زیاد و یا شنا، دوباره از ضد آفتاب استفاده کنید.
- بین ساعت 10 صبح تا 3 بعدازظهر، بیشترین مراقبت را از پوست خود داشته باشید زیرا در این ساعت‏ها خورشید در گرم‏ترین حالت خود قرار دارد.
- اگر مى‏خواهید پوست‏تان برنزه شود، این کار را به تدریج انجام دهید. با 15 دقیقه حمام آفتاب شروع کنید. زمان آن را هر بار فقط چند دقیقه افزایش دهید.
- هنگامى که شنا نمى‏کنید و یا حمام آفتاب نمى‏گیرید، لباس‏هاى محافظت کننده بپوشید. کلاه، لباس‏هاى پشمى تنگ و آستین بلند، پوست را در برابر آفتاب محافظت مى‏کند.

هشدار پزشکى
 

خودتان را به پزشک برسانید.
 

سوختگى شدید، اثر زیادى روى شما مى‏گذارد. اگر دچار تهوع، سردى، تب، غش، تاول‏زدگى شدید، ضعف عمومى تغییر رنگ‏هاى صورتى و یا خارش شدید، با یک پزشک مشورت کنید. هوشیار باشید که اگر سوختگى گسترش پیدا کند ممکن است دچار عفونت شوید و مشکلات چندین برابر شود.

راهى دیگر
 

درمان‏هاى موجود در کابینت آشپزخانه
 

مواد مصرفى موجود در آشپزخانه مى‏تواند در تسکین سوختگى به کار رود. در موارد اورژانس از مواد زیر استفاده کنید:
آرد ذرت: آب کافى به آرد ذرت اضافه کنید تا حالت خمیرى پیدا کند. خمیر حاصله را مستقیما روى محل سوختگى به کار ببرید.
کاهو: برگ‏هاى کاهو را در آب بجوشانید، از صافى بگذرانید. مایع را بگذارید در یخچال براى چندین ساعت. توپ‏هاى پنبه‏اى را داخل مایع قرار دهید و به آرامى روى پوست فشار دهید.
ماست: ماست ساده هم خاصیت سرد کنندگى و هم تسکین دهندگى دارد. در تمام مناطق سوختگى به کار ببرید؛ به آرامى و نرمى، پوست را خشک کنید.
کیسه چاى: اگر پلک‏هاى شما سوخته است. کیسه چاى را در آب سرد قرار دهید و براى کاهش التهاب و تسکین درد روى چشم‏ها قرار دهید.

آیا شما به نور حساس هستید؟
 

اگر بخواهید عکس بگیرید، این سئوال را از شما نخواهیم کرد. منظور این است که بعضى از داروها، صابون‏ها و یا مواد آرایشى حساسیت شما را به نور آفتاب افزایش مى‏دهند و منجر به التهاب پوست شبیه آفتاب سوختگى مى‏شود.
آنتى‏بیوتیک‏ها، آرام بخش‏ها و داروهاى ضد قارچ مى‏توانند واکنش ایجاد کنند. داروهاى ضد باردارى خوراکى، ادرارآورها و داروهاى دیابتى و حتى ضد آفتاب‏هاى حاوى پا با نیز مى‏توانند حساسیت‏زا باشند.
همیشه از پزشک خود درباره اثرات جانبى داروهایى که مصرف مى‏کنید، سؤال کنید. حتى غذاهاى معمول هم مى‏توانند واکنش‏هاى منفى ایجاد کند.
دکتر باسلر مى‏گوید: من دو زن را مى‏شناختم که براى روشن کرد پوست خود از آب لیمو استفاده مى‏کردند. آنها نمى‏دانستند که آب لیمو مى‏تواند حساسیت نورى ایجاد کند.
منبع : دایرة المعارف پزشک خانواده ،گروه مولفان انستیتوسلامتی آمریکا

پی‌نوشت‌ها:
 

* انتشارات سپهر اندیشه - 1387

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان