سرویس فرهنگی فردا: امروز تقریبا همه به این درک مشترک رسیده ایم که سینما یکی از ابزارهای مهم فرهنگی به حساب می آید که می تواند نقش موثری در سرنوشت مردم ایفا کند. اگر علما چند ده سال پیش بواسطه برقرار کنندگان این صنعت در کشور و پشتیبانان آن و اتفاقاتی که با این صنعت علیه اعتقادات و دین مردم رقم خورد با آن مشکل جدی داشتند اما امروز می بینیم که علمای بزرگ ما نه تنها معتقدند که سینما یک اتفاق موثر است بلکه می تواند نقش جدی در بیان اعتقادات ناب دینی و اخلاقی به بشر ایفا نماید. حمایت رهبر انقلاب و حضرت امام نیز در شکل گیری و تقویت سینما پس از انقلاب بر کسی پوشیده نیست.
طبعا فیلم مثل هر محصول دیگری می تواند مانند شمشیر دو لبه عمل کند. مثال های زیادی نیز از هر دو طرف وجود دارد. گاهی پرده نقره ای سینما تبدیل به صحنه ای برای ترویج بهترین و ناب ترین پیام ها گشته و گاهی نیز وسیله ای برای تخریب و از بین بردن اعتقادات هزاران ساله مردم گردیده است.
در سینمای ما هم به همین خاطر نهادهای نظارتی وجود دارد تا در کنار حمایت برای گسترش و تقویت سینما، محتوای آن هم برای مردم و خانواده ها مناسب و پیش برنده باشد. دو شورای پروانه ساخت و پروانه نمایش با اعضای مختلف تحت نظر وزارت ارشاد به همین منظور ایجاد شده اند و همه فیلم ها (چه آنهایی که سرمایه دولتی دارند و چه فیلم هایی که توسط بخش خصوصی تولید می شوند) باید با مجوز این دو شورا تولید و روانه اکران شوند.
متاسفانه بواسطه عدم نظارت درست این شوراها در چندسال اخیر، بحث محتوای فیلم ها و اعتراض به آن به رسانه ها کشیده که بعضا هم باعث ایجاد بحث های تندی شده است در صورتیکه این اتفاق می توانست بصورت بهتر و کم هزینه تر در همان دستگاههایی رخ دهد که وظیفه این کار را برعهده دارند.
نکته قابل توجه اینکه اتفاقا در شورای پروانه نمایش دو روحانی هم حضور دارند که طبعا بایستی مواردی را که خلاف اخلاق یا احیانا خلاف شرع هست را تشخیص و در مورد آن اظهار نظر کنند که جالب است مخاطبین محترم توجه داشته باشند که این دو روحانی محترم از قدرت مناسبی هم در شورا برخوردار هستند که می توانند جلوی برخی محصولات نامناسب را بگیرند تا کار به رسانه ها و هزینه های بیشتر کشیده نشود.
یکی از این دو روحانی، جناب آقای خاموشی رییس سازمان تبلیغات اسلامی و دیگری حجت الاسلام طه مرقاتی استاد دانشگاه و کارشناس فرهنگی است؛ هر چند که انتظارات از جناب مرقاتی نیز در ارتباط با این موضوع بالاست ولی بدون شک با توجه به جایگاه حقوقی جناب خاموشی توجه و انتظار بیشتری از ایشان در ارتباط با حضور فعال در این شورا وجود دارد. این در حالی است که متاسفانه در زمان ایشان فیلم موهن 50 کیلو آلبالو مجوز نمایش گرفت. همان موقع هم این بحث مطرح شد که چطور می شود در شورایی که یک روحانی با سابقه که اتفاقا رییس سازمان تبلیغات اسلامی هم هست فیلمی مجوز می گیرد که بواسطه محتوای غیراخلاقی آن حتی صدای وزیر ارشاد را هم در می آورد.
حالا این روزها دوباره فیلمی به نمایش درآمده که به گفته برخی حتی از فیلم 50 کیلو آلبالو هم بدتر است و نشان می دهد که چطور در شرایطی زنهای دو نفر با هم عوض می شوند! با این شرایط آیا رییس محترم سازمان تبلیغات اسلامی نباید پاسخ گو باشند که چطور در شورایی حضور دارند که فیلمی مجوز نمایش میگیرد که اصلی ترین بنیان های اخلاقی را هدف قرار داده است؟ اساسا حضور ایشان در این شورا چگونه توجیه می شود؟ آیا رهبر انقلاب در سخنان اخیرشان درباره محتوای برخی فیلم ها ابراز نگرانی نکردند؟ آقای خاموشی که منصوب رهبری هستند آیا نمی توانند یکی از مخاطبین این حرف باشند؟
به نظر می رسد وقت آن رسیده که درباره محتواهای مبتذل و خانمان برانداز برخی فیلم ها که فقط دستاویز فروش برخی افراد سودجو شده همه به ویژه روحانیان شورای پروانه نمایش پاسخگو باشند.