نوشیدن مایعات سرد چه خطری دارد؟
بسیاری از افراد در فصل گرما عادت دارند مایعات را خیلی سرد بنوشند و وقتی از آنها خواسته میشود این عادتشان را تعدیل کنند، میگویند تا به حال همیشه همین کار را کرده اند و دچار هیچ مشکلی نشدهاند؛ در صورتی که هر افراط و تفریطی، هر چند کم، در آینده عواقبی را به دنبال خواهند داشت؛ از جمله نوشیدن مایعات خیلی سرد، مخصوصا همراه با غذا.
مایعات یا غذایی که مصرف میشوند، بهتر است دمایی نزدیک به دمای بدن داشته باشند؛ یعنی غذاهای گرم باید گرم و غذاهای سرد باید سرد مصرف شوند، نه اینکه به شکل داغ یا یخ خورده شوند؛ یعنی دمای یک ماده غذایی یا نوشیدنی نباید خیلی با دمای بدن متفاوت بوده و بسیار بالا یا بسیار پایین باشد. در صورت مصرف چنین غذاهایی بدن باید انرژی بیشتری مصرف کند تا دمای آن ماده غذایی را به دمای بدن برساند.
انسان موجودی خونگرم است که دمای بدنش تقریبا 37 درجه است و در تمام شرایط باید این دما را حفظ کند. اگر فردی یک نوشیدنی خیلی سرد مصرف کند، بدنش مجبور به صرف انرژی بالایی برای همدما کردن آن با دمای بدن میشود و آنگاه شروع به هضم و جذب آن میکند. در مورد مایعات داغ هم به همین ترتیب است؛ یعنی بدن مجبور به از دست دادن انرژی بالا برای همدما کردن آن با دمای بدن میشود.
از سوی دیگر، اگر به همراه غذاهای سنگین و سرخشده، نوشیدنیهای خیلی سرد میل شود، این موضوع بر روند هضم غذا تاثیر گذاشته و سبب دیرهضم شدن آن میشود. نکتهای که در اینجا باید روی آن تاکید شود، این است که مایعات خنک مطبوع یا گرم مناسب، چنین اثری بر بدن ندارند؛ بلکه مایعات خیلی داغ یا خیلی سرد، این حالت را ایجاد میکنند.
همانطور که گفته شد، مصرف مایعات با دمای بسیار پایین (مایعاتی که به دمای صفردرجه رسیده باشند) سبب میشود در معده، ترکیب آنها با چربیها موجب لکهلکه شدن چربیها شده و به حالت انجماد درآیند. این موضوع به هضم چربی لطمه وارد میکند؛ زیرا چربی برای هضم باید به اجزای سازنده تقسیم شده و بعد جذب شود اما وقتی که تکهتکه و منجمد میشود، جذب نشده و هضم آن طول خواهد کشید.
نکته دیگر اینکه مصرف مایعات یخزده یا خیلی سرد میتواند مشکلات زیادی را به ویژه برای معدههای حساس پیش آورد و به سوءهاضمه منجر شود. پس هرگز غذایتان را با مایعات خیلی سرد و یا خیلی داغ میل نکنید.
منبع: www.salamat.com