زمانی که صحبت از مشکلات پوستی میشود، جوشها تقریباً در صدر اعتراضات قرار میگیرند. هیچکسی آنها را دوست نداشته و افراد همواره به دنبال راهی برای رهایی از شر آنها بودهاند. جوشها میهمانانی ناخوانده بوده که اصرار به ماندن نیز دارند؛ آنها از تمامی نقاط بدن سر درآورده و هیچ اهمیتی هم به قرارهای کاری و روزانهی شما نمیدهند. چه دارای جوشهای کیستی باشید و یا جوشهای معمولی، باید این قاعدهی کلی را بدانید که هیچکدام از پوستها به هم شباهتی نداشته و درمانی که برای یک فرد جواب دهد، نمیتواند برای همگان مفید باشد. بااینحال همهی ما همواره در حال شنیدن مواردی مشابه در مورد جوشها هستیم، اما درواقع چنین نیست. به همین خاطر است که بنیتا به سراغ متخصصین برتر امراض پوستی رفته تا واقعیات موجود در پشت برخی از بزرگترین افسانههای مربوط به جوشها را آشکار سازد. باید گفت که برخی از این واقعیات حیرتانگیز هستند. با ما همراه باشید.
1. اگر دارای پوستی چرب و یا آسیبپذیر در برابر جوشها باشید نباید از روغنها استفاده کنید.
واقعیت: روغن آرگان و جوجوبا که برای غدههای چربی ساز پوست ما یکسان هستند، از تولید بیشازحد چربی توسط پوست جلوگیری کرده و مانع از جوش زدن افراد میشوند. روغن شاهدانه باعث از بین رفتن جوشهای سرسیاه شده و ضدالتهاب است. بسیاری از افراد با پوستهای چرب نیز در معرض آسیب از سوی جوشها و جای آنها قرار دارند. روغن گل رز و روغن بائوباب به این افراد در درمان بافتهای آسیبدیده کمک کرده و به خاطر داشتن ویتامین ث، اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 و اسید رتینوییک باعث درخشندگی پوست میشود.
2. تنها راه برای درمان جوش مراجعه به دکتر است.
واقعیت: اگرچه گاهی اوقات مراجعه به یک متخصص امراض پوستی میتواند ایدهی خوبی باشد، اما برخی از محصولات موضعی بسیار خوبی در بازار وجود دارند که میتوانند به درمان و کنترل جوش و جای آنها بر روی پوست کمک کنند. ترکیبی از اسیدهای گلیکولیک و سالیسیلیک به لایهبرداری پوست کمک کرده و تولید چربی توسط پوست را کاهش میدهند. بهعلاوه این اسیدها دارای خواص ضد میکروبی بوده که عوامل بروز جوش را درمان میکند.
3. عرق کردن باعث جوش زدن میشود.
واقعیت: غدههای تعریق بدن هیچ شباهتی به غدههای چربی ساز ندارند. درحالیکه عرق کردن بهتنهایی نمیتواند عاملی برای جوش زدن باشد، یک نوع جوش وجود دارد که به سبب ترکیب گرما، سایش پوست و پوشاندن آن در زیر لباس پدید میآید. این جوش معمولاً در میان ورزشکارانی که در زیر لباس خود عرق میکنند شکل میگیرد. دلایل دیگر ظهور این جوش لباسهای تنگ، تعرق در زیر محل قرارگیری کولهپشتی و استفاده از هدبند برای مدتزمان طولانی است.
4. اگر دارای جوش هستید نباید هر روز پوست خود را لایهبرداری کنید.
واقعیت: این یک تفکر قدیمی است، زیرا محصولات لایهبردار قدیمی برای مصرف روزانه بسیار زبر و پر اصطکاک بودند و سبب خشکی، قرمزی و مشکلات پوستی شدید میشدند. بااینحال، محصولات جدید موجود در بازار از لایهبردارهای ملایمتر بهره برده و میتوانند بدون هیچ مشکلی بهطور مستمر استفاده شوند. بسیار مهم است که پوست صورت دو بار در طول روز شسته شود؛ هر زمانی که پوست صورت شما شسته شده، لایهی اندکی از پوست صورت برداشته میشود.
5. قرار گرفتن پوست در معرض نور خورشید باعث خشک شدن جوشها میشود.
واقعیت: قرار گرفتن در معرض نور خورشید باعث التهاب پوست شده و سطح آن را خشک میکند. این اتفاق غدههای چربی ساز روی پوست را بهمنظور جبران این خشکی تحریک میکند. درنتیجه پوست شما چربتر شده، منافذ روی آن بستهشده و جوشها پدید میآیند.
6. تنها نوجوانان هستند که جوش میزنند.
واقعیت: افراد بزرگسال نیز در هر سنی میتوانند گرفتار جوشها شوند. جوشهای مربوط به بزرگسالی در اواخر دههی 20 تا اوایل دههی 30 سالگی شروع میشوند. استرس عاملی است که میتواند نقشی مهم در بدتر شدن این وضعیت داشته باشد. ژنتیک نیز یکی دیگر از عوامل بروز جوشها است. تغییرات هورمونی ناشی از بارداری نیز باعث بروز جوش در بزرگسالان شده و موجب بهتر و یا بدتر شدن مشکل میشود. یکی از عوامل تغییرات هورمونی که میتواند شکلگیری جوشها را تشدید کند قطع مصرف قرصهای ضدبارداری و نوسانات هورمونی قبل از قاعدگی است. آب شهری نیز میتواند بروز جوشها در بزرگسالی، بسته به سطح کلسیم و منیزیم موجود در آن را افزایش دهد. در جامعهی امروزی ما، بزرگسالان با وسواس بیشتری به صورت خود نگاه انداخته و آستانهی تحمل آنها کاهش یافته است. این عامل آنها را برای یافتن راه درمان، تهییج میکند.
7. همهی جوشها به یک شکل هستند.
واقعیت: درمان جوشهای بزرگسالان کاملاً متفاوت از درمان جوشهای نوجوانان است. پوست افراد بالغ خشکتر از نوجوانان است، ازاینرو باید دقت شود که نباید از محصولات پاککنندهی قوی که باعث خشکی بیشازحد پوست میشوند استفاده کرد. شما نیازی به استفاده از صابونهای آنتیباکتریال ندارید، زیرا این صابونها بهشدت پوست را خشک کرده و خارش و قرمزی را به همراه دارند. بهجای این کار از یک پاککنندهی ملایم استفاده کنید. اکثر داروهای تجویزی حاوی مواد خشککننده بوده و از سوی بزرگسالان تحمل نمیشوند؛ زیرا پوست آنها چربی گذشتهی خود را از دست میدهد. لایهبردارهای شیمیایی و رتینوئیدها راهی موثر در برابر جوشها و پیری پوست محسوب میشوند.
8. کرم ضد آفتاب باعث بروز جوش شده و وضع پوست را بدتر میکند.
واقعیت: به دنبال یک ضد آفتاب حاوی دیاکسید تیتانیوم یا اکسید روی باشید، زیرا این مواد بر روی سطح پوست شما نشسته و از پوست مراقبت میکنند. بهعلاوه محصولات فاقد چربی و کرمهای ضد آفتاب غیر حساسیتزا را انتخاب کنید. از محصولاتی که حاوی اسید پاراآمینوبنزوات هستند خودداری کنید زیرا این ماده باعث بسته شدن منافذ پوستی و بروز حساسیت میشود.