در این مقاله در مورد دندانهایی است که بیشتر دچار فقدان مادرزادی میشوند و عمدتا به نبود مادرزادی دندان دوم جلویی (پیش) فک بالا میپردازد. نبود این دندان به دلیل موقعیت جلویی آن (اصطلاحا در ویترین بودن آن در دهان) باعث نمای ناموزون و ناهنجار در حالت عادی و در حالت لبخند میشود. آنچه که در حالت لبخند در صورت دیده میشود، دندانهای جلویی فک بالا هستند. در عین حال به دلیل نقش این دندان در انسداد فضای جلویی دهان و کمک به تلفظ بعضی از حروف، نبود آن باعث اختلال در تکلم نیز میشود. گاهی دندان شیریای که این دندان به جای آن رویش مییابد، به دلیل نبود این دندان نمیافتد و در دهان باقی میماند و فرد متوجه وجود نداشتن دندان دایمی خود نمیشود. این دندان شیری به دلیل ضعیف بودن ریشه آن مدت طولانی میتواند در دهان بماند و معمولا در دهه سوم زندگی از دست میرود. در این صورت فرد فکر میکند دندان دایمی او افتاده یا ذکر میکند به جای آن دندانی در نیامده است.
علاوه بر این تاج این دندان شیری نیز به دلیل کوچک بودن نسبت به دندانهای دایمی، نمای ایدهآلی به لبخند نمیبخشد. در بعضی موارد دندان نیش دایمی در طی مسیر رویش خود به دلیل فقدان دندان پیش دوم، در محل این دندان و در کنار دندان پیش اول رویش مییابد. باز هم به دلیل نوک تیز بودن دندان نیش، نمای ظاهری و لبخند زیبا نیست و در عین حال فضای این دندان (نیش) خالی خواهد ماند و البته چند حالت و احتمال دیگر وجود دارد که به دلیل شیوع کمتر گفته نمیشود.
حال باید دید برای رفع این مشکل چه راهحلهای درمانی وجود دارد؟ همه درمانهایی که اینجا ذکر خواهند شد در صورتی است که ناهنجاری و مشکل دندانی فکی دیگری در صورت و دهان وجود نداشته باشد و این را متخصص ارتودنسی تشخیص خواهد داد. این نکته بسیار مهمی است و باید به آن بسیار توجه داشت. هنگامی که دندان پیش دوم فک بالا به صورت دوطرفه وجود ندارد، درمان ایدهآل آن است که ابتدا باید با درمان ارتودنسی ثابت (ترجیحا در هر دو فک) فضای مناسب برای تاج این دندان در محل صحیح و متناسب خود با سایر دندانها و صورت ایجاد و تنظیم کرد. در عین حال رابطه سایر دندانها را نیز اصلاح و آیدهآل نمود. سپس در محل فقدان این دندانها، از ایمپلنت (پیچهای تیتانیوم که در استخوان فک کار گذاشته میشوند) استفاده کرد. در این صورت باید درخصوص مناسب بودن این فضا و استخوان آن برای قرار گرفتن ایمپلنت با متخصصی که قرار است ایمپلنت را جایگذاری نماید، مشاوره شود. پس این کار، نیازمند یک درمان تیمی شامل 3 نفر ارتودنتیست، جراح برای جایگذاری ایمپلنت و پروتزیست برای روکش روی ایمپلنت است. نتیجه زیبایی حاصل از این درمان بسیار ایدهآل و مطلوب خواهد بود.
پی نوشت ها :
* متخصص ارتودنسی
منبع:www.salamat.com
/ج