تب دنگی در حقیقت، تب شدیدی است که مربوط به نواحی گرمسیری و آفریقا است. تب دنگی شباهت زیادی به مالاریا دارد با این تفاوت که مالاریا از شهرهای بزرگ ریشه کن شده است ولی دنگی در گوشه و کنار شهرها (به خصوص مناطق جنگلی) هنوز دیده می شود. مانند: اندونزی، تایوان، چین، سنگاپور، مالزی و برزیل. دنگی توسط پشه ای به نام Aedes aegypti که در روز تغذیه می کند به انسان منتقل می شود.
علائم و نشانه ها:
این بیماری واگیردار و عفونی با یک تب ناگهانی شروع می شود، سردرد شدید، درد ماهیچه ها و مفاصل، خارش و تحریک پوست از علائم آن است. این بیماری با جوش های قرمز کمرنگ و لکه های خونی زیر پوستی خود را نشان می دهد که در ابتدا در اندام پایینی بدن و سینه ایجاد می شود در بیشتر بیماران کل بدن را فرا می گیرد. ورم معده همراه با دردهای شکمی، حالت تهوع، استفراغ و اسهال از دیگر علائم این بیماری است.
بعضی اوقات این بیماری خود را با نشانه های کمتری نشان می دهد که هیچ جوش یا لکه قرمزی نمایان نمی شود و به غلط آنفولانزا یا دیگر بیماری های عفونی تشخیص داده می شود. بیماری از طریق پشه آن یا فرآورده های خونی حتی ممکن است به کشورهای دیگر نیز سرایت کند. تب دنگی معمولاً حدود 6 تا 7 روز طول می کشد که در آن زمان پلاکت های خونی بیمار کم می شود.
روش تشخیص:
تشخیص دنگی معمولاً در کلینیک ها انجام می شود. ولی بارزترین نشانه آن تب شدید بدون هیچ نشانه ای (عفونت) است همراه با خونریزی زیرپوستی و کمبود گلبول های سفید خون.
علائم این تب:
1ــ تب 2ــ خونریزی های درونی 3ــ کاهش پلاکت های خونی 4ــ کمبود پلاسمای خون
روش درمان:
راه اصلی درمان suppotive therapy (درمان حمایتی) است. به دلیل کاهش آب بدن باید هر گونه که امکان دارد این مشکل برطرف شود. تزریق پلاکت و خون در موارد خاص مانند خونریزی شدید و کاهش پلاکت خون، حیاتی است.
در این موقع باید از آسپرین anti-inflammatory drugs non-steroidal جلوگیری کرد چون ممکن است باعث خونریزی شدیدتر شود و به جای آن بیمار زمانی که نشانه های بیماری مشخص شد باید از استامینوفن ها استفاده کند.
واکسن:
هیچ گونه واکسن خاصی برای این بیماری وجود ندارد هر چند که در سال 2003 یکی از تعداد کثیر واکسن Pediatric Dengue Vaccine بود که برای اطفال در مناطق خاص است. محققان تایلند در حال تست واکسن خاصی برای دنگی روی 3 هزار تا 5 هزار داوطلب هستند، بعد از این که موفق به تست آن روی حیوانات شدند. تعداد دیگری واکسن نیز در حال تست های اولیه هستند. بهترین راه جلوگیری مراقبت های شخصی مانند پوشاندن پنجره ها، حشره کش ها و ...است. البته در کوالالامپور جای هیچ نگرانی نیست چون تعداد حشره های ناقل این بیماری کم است. حتی در بعضی از مجموعه آپارتمان ها برای جلوگیری از این پشه تمهیدات خاصی پیش بینی شده است. در صورت مشاهده کردن علائم بیماری سریعاً به کلینیک مراجعه کنید تا پزشک مربوطه بیماری را پیگیری کند.
منبع: تماشاگر، شماره 026