به گزارش ایسنا، ابوالفضل موسوی به عنوان مخالف وزیر پیشنهادی نیرو در جلسه علنی صبح امروز (یکشنبه) مجلس گفت: یکی از اصلیترین مشکلات ایجاد شده در تامین آب شرب پایدار و مطمئن شهرها و روستاهای کشور، تغییر اقلیم، کاهش منابع آب زیرزمینی و خشکسالیهای ادامه دار در کشور است.
به گفته وی، منابع آب تجدیدپذیر و قابل برنامهریزی کشور چالشهای اساسی در تامین آب شرب در کمیت و با کیفیت مناسب ایجاد کرده است.
موسوی آب را یکی از چالشهای اصلی کشور دانست و گفت که برخی از تجمعات و نزاعات در برخی از استانهای بر سر آب نگرانی ها را بیشتر افزایش می دهد چون اگر آب نباشد حیاتی هم وجود نخواهد داشت؛ از این رو مدیریت منابع آب مهمترین خواسته مردم است از دولت محسوب میشود.
وی افزود: اتخاذ سیاستهای غلط در موضوع آب در دولتهای نهم و دهم باعث شد که موضوع آب از موضوع عادی به مسئله سیاسی و امنیتی تبدیل شود. به طوری که در این باره شاهد تنشهایی در کشور بودیم و گاها نیز دولت در این تنشها شریک شد. ادامه این اعتراضات در دولت یازدهم نیز ادامه پیدا کرد.
نماینده یزد در ادامه خاطر نشان کرد: طبیعتا اگر سدی در این دوران ایجاد شده که به ضرر محیط زیست است باید راه حلی برای جبران آن اندیشیده شود و این مسائل به صورت جدی دنبال گردد.
وی با بیان اینکه مشکلات در بخش آب و برق در دوازده سال اخیر به سمت حل شدن نرفته است گفت: باید تغییرات اساسی در این رویکرد انجام شود که ما چنین چیزی را در برنامه وزیر پیشنهادی نمیبینیم. برنامه آقای بیطرف ناظر به برنامه جامعی برای حل این موضوع نیست و تنها به جملاتی در دیدگاه کلی اهداف کلان و چالشها آمده است و در اهداف کمی نشانی از حل این موضوعات دیده نمیشود.
موسوی در ادامه گفت: براساس اطللاعات موجود از وزارت نیرو 56 درصد منابع تامین آب شهری وابسته به منابع آب زیرزمینی و از طریق چاههاست و 85 درصد منابع تامین آب روستایی هم از منابع زیرزمینی است. اما در حال حاضر منابع آب زیرزمینی به خاطر عدم تغذیه مناسب با دو مشکل عمده مواجه شده که یکی از آنها افت کیفیت منابع آب است؛ به طوری که برای دستیابی به آب مناسب عمق چاهها تا پنج برابر افزایش یافته است. از این رو این سوال مطرح میشود که چرا وزارت نیرو برای تامین آب در برنامه خود فقط انتقال آب بین حوزهای را دیده است؟ آن هم در شرایطی که تامین آب مناسب منوط به اجرای طرحهای بزرگ و هزینه بر بین حوزه است.
به گفته موسوی، اجرای این طرحها هزینههای بالا و بهرهبرداری زیاد را تحمیل میکند و همچنین باعث منازعات منطقهای و بروز تنشهای اجتماعی در شهرستانها برای انتقال آب بین حوزهای میشود.
نماینده یزد در ادامه اظهار کرد: آقای بیطرف شما در برنامههای خود راهکار تامین آب شرب، صنعت و کشاورزی را روشن مطرح نکردهاید؛ حال اینکه براساس برنامه ششم باید تا پایان برنامه 30 درصد آب شرب به استانهای جنوب کشور از محل آب پایدار یا از محل آب شیرینکنها تامین شود که در برنامه اهداف کمی شما به روشنی چنین چیزی نیامده است. این موارد نشان میدهد که قرار است فقط تامین از طریق انتقال آب بین حوزهای همراه با تامین آب پایدار از دریاهای آزاد انجام شود.