شهر بابک یکی از شهرهای استان کرمان است.شهربابک مرکز شهرستان شهر بابک نیز میباشد.جمعیت این شهر بنا بر سرشماری سال 1385 مرکز آمار ایران، برابر 45751 نفر است.مردم این شهر از اصیلترین مردمان فارس زبان هستند.
وجه تسمیه شهر:
بر اساس برخی از منابع تاریخی، بابک ساسانی فرزند ساسان و پدربزرگ مادری اردشیر بابکان که حاکم ایران در اواخر حکومت اشکانیان بودهاست، این شهر را بنا نهادهاست و به همین دلیل آن را شهربابک نامیدهاند.
بیشتر مورخین بنای شهربابک را به بابک پدر اردشیر ساسانی نسبت می دهند. ولی این که از قبل نیز آبادی در این ملک بوده یا نه اطلاع دقیقی در دست نیست.
احمدعلی وزیری صاحب تاریخ کرمان می نویسد:
« … چون محل نشو و نمای اردشیر، شهربابک کرمان بوده و به این جهت در آبادانی این مملکت سعی بلیغ میفرمود.» (احمد علی وزیری، تاریخ کرمان، صفحه97)
و در جایی دیگر درکتاب جغرافیای کرمان آورده است:
«… شهربابک از ابنیه ی بابک پدر مادر اردشیر بابکان است که اول پادشاه طبقه ی ساسانیان بود و ملوک الطوایف را برانداخت. درزمان ملوک الطوایف که اردوان پسر نرسی از طبقه ی اشکانی در دارابجرد سلطنت داشت، این شهر را بنا نهاده و دارالحکومه قرار داد. و در اینجا دختر خود را به ساسان بداد و اردشیر متولد شد. و این شهر از همه شهرهای کرمان اقدم است.» (احمد علی وزیری، جغرافیای کرمان، صفحه 128)
آن چه از مجموع اظهار نظر تاریخ نویسان بر می آید، اوج عمران و آبادانی شهربابک در دوران حکومت ساسانیان بوده و اسامی قنات ها، آبادی ها و روستاها نیز حکایت از همان زمان دارند. حتی اظهار نظر شواهد محلی(تحقیقات آقای عباس فارسی نژاد یکی از شعرای شهرستان شهربابک) نیز با نظر تاریخ نویسان هماهنگی دارد.
مثلاً درجنوب شهربابک گود لشکرکش را محل جنگ معروف اردشیر ساسانی و اردوان پنجم می دانند که به شکست اردوان می انجامد و باعث ایجاد سلسله ساسانی می گردد.
آثار دیگری نیز وجود دارد که عمران و آبادانی این ولایت را به قبل از ساسانیان می رساند. از جمله روستای میمند، معبد اَوِستا در کوه پیش اوستا و آتشکده آذربغ در کهتوکرها و … .
این شهر در زمان ظهور حضرت زرتشت شهری آباد بوده و دارای آتشکده ی بزرگ و مشهوری بوده است که آتش آتشکده ی یزد را از این آتشکده که بر روی تل خاکستر کنونی قرار داشته برده اند.
در تاریخ مروج الذهب نوشته شده:
« قباد پدر انوشیروان پس از کناره گیری از سلطنت برای عبادت به آتشکده ی شهربابک رفت و دو حکیم بزرگوار به نام بوذرجمهر و بزرگمهر برای دیدار او به شهربابک آمدند و دو مزرعه به نامهای «مهرجرد» و «بوذرجمهر» و نیز دو قلعه (کوشک) مستحکم در دو طرف راه کرمان به فارس که در آن زمان از شهربابک می گذشته، ساختند که در حال حاضر به نام «کوشک مردان» و «کوشک بُرزی» از آثار آن دو قلعه یاد می شود.»
(به نقل از روزنامه ی کیهان ویژه ی استان کرمان، دوشنبه 6 شهریور 1374، صفحه 1)
به استناد نوشته ی استاد باستانی پاریزی و شواهد دیگر:
«… اینکه سلسله ساسانیان شهربابکی بوده اند و ساسان رییس قبیله ای از عشایر منطقه «خور» شهربابک یعنی مزرعه «مرائ خبر» بوده و پسرش بابک وقتی به صدارت می رسد، در مرحله ی اول بر دو منطقه ی یزد و کرمان تسلط پیدا می کند و چون زادگاه پدرش ساسان موبد عشایر، مرائ خبر بود، در همان بدو ریاستش این شهر را که امروز شهربابک است و در حمله اسکندر مقدونی ویران شده بود، مرمت می کند و از آن زمان است که شهر سمنکان ویران شده و به نام بابک نامگذاری و به شهربابک مشهور گردیده است.» (محمد ابراهیم باستانی پاریزی، کوچه ی هفت و پنج، صفحه 88)
به هر حال آثار و شواهد و دلائل، حاکی از آن است که سابقه ی تاریخی این شهر حتی به قبل از دوره ی ساسانیان نیز رسانیده شده است. و بنا به قولی این شهر نامش سمنکان بوده که فردوسی نیز از آن یاد کرده و مادر سهراب را دختر پادشاه سمنکان دانسته است.
تا حدودی می توان گفت که مطالب فوق از صحت برخوردار باشند، زیرا دو عامل اصلی باعث از بین رفتن این اثار ارزنده، با توجه به وضعیت اقلیمی منطقه در شهربابک گردیده است:
آ) هجوم اجانب قبل از اسلام و قبل از ساسانیان مانند حمله ی اسکندر مقدونی و بعد از اسلام هم مغول، بنی امیه، بنی عباس، محمود افغان و … .
ب) حوادث جوی مانند زلزله ها و بارانهای سیل آسا و طوفانهای سهمگین به واسطه آبرفتی بودن منطقه و … .
وضعیت جغرافیایی:
مساحت: 9,761 کیلومتر مربع
موقعیت جغرافیایی:جنوب شرق ایران – 55درجه و 8 دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ و 30 درجه و8 دقیقه عرض شمالی
همسایهها : از شمال با استان یزد از غرب با استانهای یزد و فارس از شرق با شهرستان رفسنجان و از جنوب با شهرستان سیرجان همجوار میباشد.
ارتفاع از سطح دریاهای آزاد: 1845 متر
شهرستان شهربابک در غربی ترین نقطه استان کرمان و در همسایگی استانهای یزد و فارس و در 55 درجه و 8 دقیقه طول شرقی و در30 درجه و7 دقیقه عرض شمالی واقع گردیده است.
این شهرستان از شمال به استان یزد، از جنوب به شهرستان سیرجان، از شرق به رفسنجان و از غرب به استان فارس و یزد محدود است. مساحت آن در حال حاضر 12524 کیلومتر مربع است.
شهربابک امروز در حاشیه ی راه استراتژتیک کشورهای میانه و جمهوری اسلامی ایران به دریای آزاد (خلیج فارس و دریای عمان) قرار دارد.
جاده ی ترانزیتی تهران-بندرعباس بعد از یزد به انار و از آنجا از طریق شهربابک به سیرجان و بندرعباس متصل می شود.
این شهرستان از سه مسیر با کرمان (مرکز استان) ارتباط دارد.
1- مسیر کرمان- بردسیر- سیرجان- خاتون آباد- شهربابک:
طول این مسیر280 کیلومتر و از نظر تردد به ویژه در فصول سرد و یخبندان سال با مشکل چندانی مواجه نیست.
2- مسیر کرمان- رفسنجان- سرچشمه- شهربابک:
طول این مسیر 258 کیلومتر است ولی علیرغم کوتاهی مسیر در فصول سرد سال به علت وجود گردنه های مرتفع و برفگیر حوالی سرچشمه با مشکلاتی مواجه است.
3- مسیر کرمان- رفسنجان- انار- شهربابک- طول این مسیر295کیلومتر است و از نظر تردد در فصول یخبندان به علت گذر از گردنه های جوزم ممکن است مشکلاتی وجود داشته باشد ولی به دلیل عبور جاده ی ترانزیتی تهران- بندرعباس از این گردنه ها این مشکل چندان قابل ملاحظه نیست.
نزدیکترین مسیر هوایی به شهربابک از طریق فرودگاه سیرجان حاصل می شود. خوشبختانه پروازهای مستقیم سیرجان تهران نیز به طور منظم و حداقل هفته ای سه بار (رفت و برگشت) انجام می شود.
وضعیت زیست محیطی:
پوشش گیاهی :بادام کوهی – بنه(پسته کوهی)- ارچن – درمنه ودر دشتها گز – تاغ
آب وهوا : گرم و خشک نیمه صحرایی
زیست محیط : کوهپایهای
مرکز شهرستان شهربابک از سطح دریا 1834 متر ارتفاع دارد.
کوه های این شهرستان دنباله ی رشته کوه های مرکزی ایران می باشند که از گردنه رزن در همدان شروع و به چاله ی جازموریان ختم می شوند. قله های مهم آن عبارتند از:
عاج، محمد آباد ، بیدسوخته، ایوب، خورین، پا قلعه، شهربابک(مساحم یا مزارجم).
مهمترین رود دائمی این منطقه رود چاورچی جوزم می باشد. که از کوه های محمدآباد و بیدسوخته سرچشمه می گیرد و به چاله ی انار می ریزد. بقیه ی رودهای این شهرستان حالت فصلی دارند و آب مناطق کوهستانی را تأمین می نمایند. آب مناطق دشتی در گذشته از طریق قنات و امروزه با حفر چاه عمیق و نیمه عمیق تأمین می شود.
در بخش زراعی (زراعت آبی، دیم، باغات و ایش)، 2هکتار را مراتع نسبتاً خوب، 1250هکتار را مراتع درجه 3و4، و حدود10% از کل مراتع شهرستان را جنگل ها و چمنزار ها و 15% را مناطق کویری غیر قابل بهره برداری به خود اختصاص داده اند.
پوشش گیاهی:
پوشش گیاهی شهرستان بیشتر از نوع استپ کوهپایه ای است. با توجه به بوته های کوتاه و درختان جنگلی پراکنده مانند درختان ارژن (ارچن)، بادام کوهی(مَر)، بنه(پسته کوهی)، اسکنبیل، گز، قیچ و گیاهان کوتاه قد مانند: جاز، کوشترک، جفنه، ترقو، ریواس، کنگر، ارسلان(سرشو)، جاشیر، قُمس، تَلّه، کاه کوتی،گوده و … و در ارتفاعات، مَرغزار که مورد استفاده ی دامداران قرار می گیرد.
در باغ های شهرستان درختانی مثل: بادام، گردو، انگور، آلو، انار، توت، آلبالو، زردآلو، پسته و … و در زمین های کشاورزی گندم، جو، یونجه، اسپرس، پنبه و … به عمل می آید.
زندگی جانوری:
در نواحی کوهستانی شهربابک جانورانی از قبیل: بُز کوهی، قوچ، پلنگ، یوزپلنگ، گور، گرگ، روباه، خرگوش، سنجاب، آهو، سیخور و گراز یافت می شود.
همچنین حیوانات اهلی مثل: میش، بز، بره، گاو و الاغ و … و پرندگانی مثل: آهوبره، عقاب، تیهو، سینه سیاه، کبک، کبوتر، گنجشک، کلاغ، دارکوب و …یافت می شود.
آبها:
در حال حاضر تعداد 172حلقه چاه عمیق،590 چاه نیمه عمیق، 399 رشته قنات و هشت چشمه، کار آبیاری 05/15728 هکتار از اراضی زراعی و باغی را در سطح شهرستان زیر پوشش دارند، و تعداد 11 حلقه چاه پس از استخراج 60 هزار مترمکعب آب، روزانه پمپاژ و به وسیله ی لوله به مصارف صنعت مس سرچشمه می رسد. علاوه بر این با شروع به کار معدن مس میدوک، طرح ذوب خاتون آباد، ارایه ی سیلیس و … تعداد 20 حلقه چاه به میزان 125 هزار متر مکعب آب، روزانه از سفره های زیر زمینی شهرستان برداشت و به مصارف صنعتی می رسد.( اطلاعات داده شده توسط کارشناسان شرکت آب منطقه ای شهرستان شهربابک)
خصوصیات اقلیمی:
آب و هوای نواحی دشت شهرستان شهربابک از نوع نیمه بیابانی و آب و هوای مناطق کوهستانی آن معتدل کوهستانی می باشد. آب و هوای نیمه بیابانی بیشتر در نواحی دشت حکومت دارد و مقدار باران سالانه ی آن کم است (حدود140-120میلیمتر) که باعث رطوبت ناکافی در منطقه و اختلاف شدید درجه حرارت بین سردترین و گرمترین ساعات شبانه روز می شود. کمی باران سبب فقر پوشش گیاهی و مراتع گشته و فرسایش بادی نیز در آن به چشم می خورد.
آب و هوای کوهپایه ای بیشتر در مناطق کوهستانی شهربابک حکمفرمایی دارد که از ویژگی های آن زمستانهای سرد و یخبندان و تابستانهای معتدل می باشد. نزولات آسمانی بیشتر به صورت برف و تگرگ بوده و ارتفاعات بلند بعضی از کوه های شمال و شمال غربی شهرستان را در بر می گیرد. میزان بارش در نواحی کوهستانی شهربابک بیش از340 تا 400 میلیمتر به ثبت رسیده است.(جغرافیای عمومی نوشته ی منصور ملک عباسی صفحه 63)
باد:
جهت غالب باد 270 درجه با میانگین سرعت 5 متر بر ثانیه است.
بارندگی:
نمودار میانگین ماهیانه بارندگی شهربابک در یک دوره آماری (1384-1366) نشان می دهد که بیشترین باران در شهربابک در طول ماههای آذر تا اردیبهشت می بارد و در همچنین در ماههای خرداد تا آبان کمترین مقدار بارندگی وجود دارد که از این میان در شهریور بارندگی به کمترین مقدار خود یعنی حدود 2/0 میلیمتر، و در دی ماه به بیشترین مقدار یعنی 6/36 میلیمتر می رسد.
همچنین طبق نمودار بارندگی به طور متوسط میزان بارندگی سالیانه شهربابک در حدود 162میلیمتر می باشد که در این میان بیشترین میزان بارندگی در سال 71 به 2/358 میلیمتر رسیده است.
رطوبت نسبی:
نمودار متوسط ماهیانه رطوبت نسبی شهربابک در یک دوره ی آماری نشان می دهد که میانگین رطوبت نسبی ماهیانه در شهربابک درحدود 34درصد بوده است و بیشترین رطوبت نسبی در دی ماه به 53 درصد رسیده است و کمترین آن در تیر ماه به20درصد رسیده است.
همچنین میزان تبخیر سالیانه 5/2462 میلیمتر می باشد.
درجه حرارت:
نمودار میانگین ماهیانه ی درجه حرارت شهربابک در دوره ی آماری(1366-1385) نشان می دهد در تیرماه میانگین حداکثر دمای شهربابک به 8/ 26درجه سانتی گراد می رسد و کمترین آن در دی ماه به میانگین حداقل 9/3 درجه سانتی گراد می رسد.
از مجموع نمودارهای دمای سالیانه این نتیجه بدست می آید که در طول سال درجه حرارت شهربابک از حداکثر مطلق 4/40 درجه سانتی گراد در تیرماه، تا حداقل مطلق 8/17- درجه سانتیگراد در بهمن ماه متغیر است.
در یک نتیجه گیری کلی از نمودارهای میزان بارندگی و درجه حرارت شهربابک مطابق نمودار منحنی امبروترمیک شهربابک در یک دوره آماری (1385-1366) مشخص می شود در این شهرستان از اردیبهشت تا آبان با فصل خشک (بارندگی کم و درجه حرارت زیاد) مواجه هستیم و تنها در 5 ماه از سال (از آذر تا فروردین) شهرستان با فصل خشک مواجه نیست که بر این اساس آب و هوای شهرستان شهربابک در نوع آب و هوای سرد و خشک قرار می گیرد.
تعداد روزهای یخبندان:
طبق آخرین آمار تعداد روزهای یخبندان سالیانه 89 روز است که این موضوع شهرستان شهربابک را به یکی از سردترین شهرستانهای استان کرمان تبدیل کرده است.
(آمار فوق توسط اداره ی کل هواشناسی استان کرمان در تاریخ 9/10/1386 اعلام شده است.)
وضعیت فرهنگی:
2 دانشگاه آزاد و پیام نور
4 مرکز ISP
دریافت 6 کانال تلویزیونی سیما
دارای یک نشریه، (هفته نامه بابک زمین)
لهجه و زبان:
زبان رایج مردم شهربابک فارسی است همراه با لهجه های متفاوت و مخصوص هر منطقه از قبیل: میمندی، دهجی، قنات النوجی، مدواری، پیرجلی، محله خالویی و … .
نژاد:
اکثر مردم این خطه سفیدپوست می باشند و از نژاد آریایی ایران مرکزی.
مذهب:
دین اکثر قریب به اتفاق مردم شهربابک اسلام و مذهب آنها شیعه است، که بیش تر آنها شیعه ی جعفری بوده و شمار بسیاری از شیعیان، پیرو مذهب شیعه ی اسماعیلی اند. جمعیت بسیار کم مسلمانان اهل تسنن را اتباع خارجی تشکیل می دهند. فرقه ی بهائیت نیز پیروانی مخصوصاً در منطقه ی دهج دارد که پس از انقلاب رکود داشته است. آیین میترا و زرتشت نیز پیروانی داشته که امروزه اثری از آنها در شهربابک به چشم نمی خورد.
خدمات فرهنگی و آموزشی:
این شهرستان دارای یک واحد دانشگاه آزاد اسلامی ، یک واحد دانشگاه پیام نور ، یک واحد دانشگاه علمی کاربردی ، یک واحد پژوهشکده فنی پسرانه ، سه کتابخانه ی عمومی (شهید بهشتی ، فرهنگیان و ولی عصر(ع))، دو استادیوم ورزشی (استادیوم تختی و باشگاه مس (در حال ساخت))، دو سالن آمفی تئاتر جهت گردهمایی ها و جشنها، یک کانون هنر ، یک کانون مجهز فرهنگی هنری (امام خمینی(ره)) ، یک سالن سینما می باشد.
همچنین یک شعبه از دانشگاه شهید باهنر کرمان در آینده ای نزدیک در این شهر مستقر خواهد شد.
فناوری اطلاعات و ارتباطات:
زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات شهربابک عبارتند از: 3مرکزISP ، 3کافی نت، یک مرکز اینترنت بی سیم (WireLess)، اینترنت ADSL.
ضریب نفوذ اینترنت در شهربابک در چند سال گذشته پیشرفت قابل توجهی داشته که پیش بینی می شود با توجه به این پیشرفت ضریب نفوذ اینترنت در شهرستان جایگاه مناسبی را در کشور به خود اختصاص دهد. راه اندازی چندین سایت اینترنتی و ده ها وبلاگ نقطه ی عطفی در فناوری اطلاعات و ارتباطات شهربابک است که برای تداوم، حمایت دستگاه های دولتی و تشکیل انجمنی مردمی را می طلبد.
امکانات بهداشتی و درمانی:
شهرستان شهربابک دارای یک بیمارستان 95 تختخوابی ( ولی عصر) ، 10 مرکز بهداشتی درمانی ، یک کلینیک تخصصی فرهنگیان ، یک مرکز درمانی تامین اجتماعی دارا می باشد.
اوضاع اقتصادی:
اقتصاد عمده ی شهرستان شهربابک بر اساس باغداری و دامداری استوار است.
در سطح شهرستان قریب7000 هکتار اراضی مزروعی و20014 هکتار باغ وجود دارد. محصول عمده ی زراعت، گندم، جو، علوفه و یونجه است. محصولات باغات را عمدتاً پسته (به مساحت حدود7000 هکتار) و بقیه را بادام، گردو، انگور، زردآلو و… تشکیل می دهند.
با راه اندازی کارخانجات صنعتی در شهرستان ، صنعت نقش بسزایی در اوضاع اقتصادی این شهرستان ایفا می کند.
دامداری نیز در سطح شهرستان رایج است و یکی ازمنابع اصلی درآمد شهرستان را لبنیات تشکیل می دهد.
تأسیسات زیربنایی:
از نظر تأسیسات زیربنایی شهربابک دارای شبکه ی لوله کشی آب، برق، گاز و مخابرات است.
جاذبههای گردشگری:
غار ایوب (بزرگترین غار آذرین ایران)
عمارت موسی خانی واقع در بخش پایین شهر با معماری اصیل ایرانی
قلعه سنگی مرج واقع در نزدیک روستای مرج
مسجد شهر کهنه
قلعه مهرجرد
شکارگاه دهج با بیش از 850 نوع جاندار نادر.
روستای تاریخی میمند
آتشکده آذربغ در آبادی «کهتو کرها» نزدیک آبادی آذربغ در 25 کیلومتری مرکز شهر
عمارت والی
آتشکده فیروزی
دریاچه نمک
کوه اَوِستا
وضع کالبدی شهر:
علی رغم آن چه در نظر اول به ذهن متبادر می گردد آثار چندانی از قدمت شهر در آن به چشم نمی خورد. شهرسازی شهربابک بسیار پراکنده است و توسعه ی سطحی دارد. ساختمان های چندطبقه به ندرت به چشم می خورد. شهر در جنوب غربی جاده ی ترانزیتی تهران- بندرعباس قرار دارد و طرف دیگر جاده منطقه ی صنعتی است.
ورودی های اصلی شهر به صورت بلوار هستند. مرکز شهر و منطقه ی اداری و تجاری در بخش پایین شهر قرار دارد. در لابلای بافت شهر زمین های زراعی هنوز به چشم می خورند. خیابان امام خمینی بازار اصلی شهر است و بعد از آن خیابان خامنه ای، خیابان های ولیعصر و شریعتی در رتبه های بعدی قرار دارند.
علاوه بر قلعه ها و برج های فراوان اطراف شهر، تنها یادگارهای باقی مانده از گذشته های نه چندان دور، عمارت موسی خانی و مسجد شهر کهنه هستند.
عمارت موسی خانی در زمان قاجاریه محل سکونت حاکم شهربابک بوده و اینک با صرف هزینه قابل توجهی مرمت گشته است و پذیرای گردشگران است.
مجموعه ی مسجد شهر کهنه، شامل مسجد، حسینیه و شبستان هنوز پا برجاست و به ویژه در ایام محرم مورد استقبال مردم شهربابک قرار می گیرد. عملیات مرمت و بازسازی این مجموعه از چند سال پیش آغاز شده و در حال حاضر(سال87) عملیات با سرعت بسیار کم همچنان ادامه دارد.
شهربابک بازار قدیم نیز داشته که اثر قابل توجهی از آن به جا نمانده است
امکانات اقامتی:
شهربابک را از نظر امکانات اقامت و پذیرایی از مسافرین می توان از محروم ترین نقاط کشور دانست، به جز مهمانسرای شهرداری که به متل بابک معروف است و خانه معلم، مسافرخانه ی کوچکی نیز در شهر وجود دارد. البته بعضی از ادارات دارای مهمانسرای خاص خود می باشند.
متل بابک با ده اطاق دوتخته با حمام و توالت اختصاصی، رستوران، نمازخانه و سایر متعلقات لازم در مدخل یکی از بلوارهای جدید شهر (بلوار مدرس) که از جاده ی اصلی شهربابک- انار منشعب می گردد واقع شده است.
البته در روستای تاریخی میمند امکانات اقامتی وجود دارد. مهمانسرای سنتی میمند با ظرفیت حدود 50 نفر و با اتاق های چند هزارساله پذیرای میهمانان داخلی و خارجی می باشد. ساخت هتل صخره ای میمند نیز در فهرست برنامه های توریستی سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قرار دارد که هنوز به مرحله ی اجرا در نیامده است.
صنعت و معدن:
در بخش صنعت و معدن، شهربابک اوضاع پیشرفت خوبی داشته است و می توان شهربابک را یک شهر نیمه صنعتی تلقی کرد (هر چند امکانات بالقوه ی زیادی را جهت صنعتی شدن داراست). البته مراکز عمده ی صنعتی شهربابک دولتی هستند و برای سرمایه گذاری صنعتی متأسفانه حمایت خوبی از بخش خصوصی نشده است.
شهربابک دارای یک پارک صنعت و یک شهرک صنعتی جدید است.
یک کارخانه ذوب مس به ظرفیت 80000 تن در خاتون آباد در حدود 25 کیلومتری شهربابک احداث شده است که ضمن ایجاد اشتغال مستقیم برای اهالی موجب راه اندازی زنجیره ای از صنایع جنبی و رونق اقتصادی بیشتر منطقه شده. اما متأسفانه به دلیل عدم رعایت استاندارد های زیست محیطی ضربه ی سختی به وضعیت کشاورزی و دامپروری منطقه زده است و حواشی خبری این کارخانه خشم و نفرت مردم شهربابک را برانگیخته.
ای کاش مسئولین نیم نگاهی به ما و نابودی آب و خاک و جوانان ما می انداختند.
در حال حاضر تعداد نسبتاً قابل توجهی از اهالی شهر در کارخانه ی مس سرچشمه، ذوب مس خاتون آباد و مجتمع مس میدوک شاغل هستند. به تازگی معدن دیگری در شمال غربی شهربابک کشف شده است که مراحل اکتشاف را طی می کند و پژوهش ها خبر از وجود ذخایر فراوان مس در این محدوده می دهند.
همچنین مجتمع مس میدوک شهربابک نیز از مراکز مهم صنعتی و معدنی شهرستان و کشور است و باعث ایجاد اشتغال و تغییر چهره ی شهرستان و منطقه گردیده است.