به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری میزان، پس از چند ماه بررسی، رئیس جمهور آمریکا اخیرا استراتژی جدید این کشور در قبال افغانستان را اعلام کرد. ترامپ در حین اعلام استراتژی خود از زمان اعزام، خروج و یا شمار نظامیان آمریکایی به افغانستان خودداری کرد.
وی همچنین از پاکستان خواست تا حمایت از گروههای شبهنظامی که علیه حکومت افغانستان میجنگند، را متوقف کند.
روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در گزارشی نوشت که پس از اعلام استراتژی جدید زمان آن رسیده است که دولت ترامپ به جنبه غیرنظامی حضور آمریکا در افغانستان نیز توجه بیشتری کند زیرا دیپلماتهای آمریکایی در افغانستان باید با مشکلات بسیاری مانند کاشت خشخاش و نظارت بر برنامههای حمایتی آمریکا و تلاش بهبود شرایط اقتصادی دست و پنجه نرم کنند.
با این حال موضوعاتی دیگری نیز مانند روابط افغانستان و پاکستان، فساد و تنشهای سیاسی شدید نیز به رسیدگی جدی نیاز دارند.
پیش از هر اقدامی، ترامپ باید در افغانستان نمایندهای ویژه تعیین کند که مستقیما به وی گزارش داده و از اعتماد کامل رئیس جمهور آمریکا و جامعه جهانی نیز برخوردار باشد.
این نماینده مسئولیتهای بسیار حساس استراتژیک و دیپلماتیکی همراه ایجاد اصلاحات بنیادی در حکومت افغانستان، تراز کردن سیاستهای دو کشور، ایجاد هماهنگی در اجرای استراتژی آمریکا بین نهادهای نظامی و غیرنظامی و کاخ سفیدرا بر عهده خواهد داشت.
در این گزارش کمک به بازسازی اقتصاد افغانستان، ایجاد هماهنگی در تلاشهای آمریکا با پاکستان، هند و سایر کشورهای منطقهای در افغانستان و برقراری گفتوگوهای صلح بین طالبان و دولت نیز از مسئولیتهای این نماینده دانسته شده است.
در ادامه آمده است که ایجاد اصلاحات در حکومت افغانستان از اهمیت ویژهای برخوردار است و نماینده ویژه این مسئله را روشن خواهد کرد که بدون بهبود در حکومتداری، دولت «اشرف غنی» رئیس جمهور افغانستان از حمایت مردم و نیروهای امنیتی برخوردار نخواهد بود؛ که بقای حکومت وحدت ملی نیز به آن بستگی دارد.
این رسانه معتقد است که اشرف غنی یک تکنوکرات حامی غرب است که خود را با حلقه باریکی از پشتونها محصور کرده و حکومت وحدت ملی نیز به دلیل درگیریهای جناحی، وجود کابینهای ناکارآمد و انتصابات ولایتی و شهرستانی ضعیف، حکومتی فلج شده است پس آمریکا باید از حکومت افغانستان بخواهد تا برای بهبود عملکرد خود و کاهش فساد از خود جدیت نشان دهد که نماینده ویژه ترامپ مسئولیت این کار را بر عهده خواهد داشت.
بر اساس این گزارش، نماینده ویژه همچنین وظیفه راهنمایی و هماهنگی تلاشها برای متنوع کردن اقتصاد افغانستان را بر عهده خواهد داشت تا اقتصاد این کشور به سمت خودکفایی پیش برود.
این بخش از وظایف نماینده ویژه باید شامل بهرهبرداری از منابع معدنی افغانستان به طور مسئولانه، تقویت بخش کشاورزی، ایجاد مجرای مناسب برای سرمایهگذری آمریکا و استفاده از موقعیت جغرافیایی افغانستان میان کشورهای آسیای مرکزی و کشورهای پر جمعیت جنوب آسیا باشد.
نماینده ویژه آمریکا باید تلاش کند تا هند و پاکستان با همکاری با یکدیگر به افغانستان نیز کمک کنند. از طرفی هم واشنگتن باید مراقب باشد تا در این روند تنشهای منطقهای را تشدید نکند.
برای موفقیت در این وظایف حساس و بسیار مهم، نماینده ویژه بیش از همه باید صاحب امتیازات و اختیارات زیادی باشد. این فرد باید از شخص رئیس جمهور آمریکا وکالت داشته و به وی نیز دسترسی داشته باشد.
همچنین بسیار ضروری است که این نماینده درک عمیقی از روند اداری واشنگتن و ترجیحا درک عمیقی از مسائل افغانستان نیز داشته باشد.