سرویس فرهنگی فردا: اولین هفته شهریور ماه را میتوان یکی از کمحاشیهترین هفتههای اخیر در عرصه فرهنگی دانست. هفتهای که جنجالیترین اتفاق آن را میتوان در انتخاب ابراهیم داروغهزاده معاون نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی به عنوان دبیر سیوششمین جشنواره فیلم فجر در آخرین روز فعالیت جدی رسانهها دانست.
از قیاسش خنده آمد خلق را!
اظهارنظر وزیر بهداشت در اختتامیه جشنواره فیلم سلامت یکی از جالبترین اتفاقات این هفته بود. قاضی زاده هاشمی در جریان برگزاری این مراسم با اشاره به استقبال از جشنواره سلامت گفت: «با وجود جوان بودن جشنواره فیلم سلامت، استقبال از آن نشان داد این جشنواره می تواند رقیب جشنواره فیلم فجر نیز باشد. استقبال از این جشنواره نشان می دهد سوژه های زیادی در حوزه سلامت برای پرداختن در سینما وجود دارد. تقریبا کار دیگری از دست ما در سلامت بر نمی آید؛ مگر این که مردم خود به فکر سلامتی شان باشند.»
این مقایسه عجیب آقای وزیر در ارتباط با جشنوارهای که فقط دو دوره برگزار شده است در مقابل رویدادی با بیش از سی سال سابقه که مهمترین رویداد سینمایی کشور و چه بسا مهمترین رویداد فرهنگی سال محسوب میشود، به قدری عجیب بود که بسیاری از رسانهها نسبت به آن واکنش منفی نشان دادند.
بازگشت هفتِ مستند
فصل دوم برنامه تلویزیونی به اضافه مستند این هفته آغاز شد. برنامهای که پخش فصل اول آن توانست مخاطبان بسیاری را به خود جذب کند. در این فصل مستندهای مهمی چون «یک پیشنهاد ساده»، «مستند 1120»، «A157»، «خاطرات خانه متروک»، «آقای نخستوزیر»، «سه سال و سه روز» و «پرزیدنت؛ آکتور سینما» به روی آنتن رفت که پخش بعضی از آنها همانند «پرزیدنت؛ آکتور سینما» با واکنشهای مثبت و منفی بسیاری روبرو شد که نشان دهنده دیده شدن این برنامه بود.
به اضافه مستند که در فصل جدید خود سعی کرده تا بر بحث نقد فنی آثار مستند بیش از گذشته تمرکز کند، باز هم در ادامه مسیر قرار است به پخش مستندهایی بپردازد که احتمالا در هیچکدام از شبکههای دیگر تلویزیون مجوز پخش نخواهند گرفت.
بازیگر اخراجیها آسمانی شد
خبر شهادت ابراهیم خلیلی یکی از بازیگران فیلم سینمایی «اخراجیها 1» نیز یکی دیگر از خبرهای مهم این هفته بود. خلیلی که از جانبازان دفاع مقدس و بسیجیان لشکر 27 محمد رسول الله (ص) تهران بزرگ محسوب میشد، طی عملیاتی مستشاری برای دفاع از حریم اهل بیت(ع) عازم سوریه شد و در نهایت در شرق حلب به آرزوی دیرینه اش رسید و به فیض شهادت نائل شد.
مسعود دهنمکی کارگردان اخراجیها یکی از اولین کسانی بود که نسبت به این خبر واکنش نشان داد و با انتشار عکسهای این شهید در پشت صحنه فیلم «اخراجیها 1» یاد و خاطره این شهید را گرامی داشت.
خاطرات آقای کمدین از سنگ زدن به منافقین
مهران مدیری این روزها حسابی خبرساز است. هفته پیش آخرین قسمت برنامه دورهمی به روی آنتن رفت و مدیری در این برنامه با عذرخواهی از منتقدانش خطاب به آنها با لحنی زیرکانه و طنازانه همیشگیاش گفت: «ببخشید اگر در این برنامهها نتوانستیم همه شما را راضی نگه داریم. خیلی اذیت شدید، سعی میکنم در آینده بیشتر رعایت کنم، شما به بزرگی خودتان ببخشید. یکی از چیزهایی که موجب میشود برای دورهمی دلم تنگ شود، بد و بیراهی است که دوستان، درباره هر چیز یا گروه صنفی حرف میزدیم، میگفتند.»
البته آقای کمدین در ادامه هفته باز هم خبرساز شد تا در اواسط این هفته بالاخره پس از 15 سال در یک گفتوگوی رو در رو با منتقدان سینما حاضر شود و به سوالات آنها درباره آثارش و حتی زندگی شخصیاش پاسخ دهد. یکی از جالبترین بخشهای این برنامه خاطرات مهران مدیری از حضورش در جبهههای جنگ تحمیلی بود: «از سال 66 تا 68 یعنی تا پایان جنگ در جبهه بودم و در عملیات مرصاد و حلبچه هم حضور داشتم. در جبهه هم هر کارى از دستم بر مىآمد انجام میدادم و چند ماه قبلتر یعنی حدود سالهای 65 هم در جبهه براى رزمنده ها در سنگرها نمایش بازی میکردیم. از راه دور به دشمن سنگ هم میزدیم، آرپیجی هم میزدم و مدتی هم راننده آمبولانس بودم.»
استقبال از یک جشنواره کم حاشیه
در حالی که طی هفته گذشته گمانهزنی بسیاری از رسانهها از احتمال سپردن دبیری سیوششمین جشنواره فیلم فجر به رضا میرکریمی یا منوچهر شاهسواری دو چهره اصلی از حلقه بسته مدیران خانه سینما، خبر میداد؛ اما حکم ناگهانی محمدمهدی حیدریان رئیس سازمان سینمایی برای سپردن مسئولیت دبیری جشنواره فیلم فجر امسال به ابراهیم داروغهزاده همه این فرضیهها را باطل کرد.
داروغهزاده که در حال حاضر عهدهدار مسئولیت معاونت نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی است در زمان برگزاری جشنواره فیلم فجر در سال 92 (اولین دوره جشنواره فجر در دولت حسن روحانی) قائم مقام دبیر جشنواره بود و بحثهای بسیاری در ارتباط با تاثیر او بر تغییر برخی از جوایز آن دوره از جشنواره وجود دارد. با این همه با توجه به عملکرد کمحاشیه چند سال اخیر او چه در دبیری دو دوره از جشنواره فیلم سلامت (جشنواره متعلق به وزارت بهداشت) و چه در همین سمت معاونت و ارزشیابی به نظر میرسد، جشنواره فجر امسال جشنوارهای به دور از حواشی چند سال اخیر باشد.
البته برخی از رسانهها انتصاب عجلهای داروغهزاده به این سمت را با احتمال تغییر محمدمهدی حیدریان رئیس فعلی سازمان سینمایی مرتبط دانستهاند و این انتصاب را در کنار سایر احکام اخیر حیدریان به نوعی تلاش او برای ثبیت مدیران موردنظر خود در مراکز اصلی سازمان سینمایی و سخت کردن شرایط برای مدیر احتمالی بعدی دانستهاند.
گلایه استاد علیزاده از اساتید قلابی موسیقی!
یکی از دیگر از اتفاقات مهم این هفته آغاز یازدهمین جشنواره ملی موسیقی جوان بود. در این دوره از جشنواره 500 نوازنده و خواننده در قالب سه گروه سنی در شاخههای موسیقی دستگاهی، موسیقی کلاسیک و موسیقی نواحی به صحنه خواهند رفت و در کنار آن بخش ویژهای برای حفظ کل ردیف موسیقی ایرانی در نظر گرفته شده است.
اما اتفاق جالب توجه در ارتباط با این جشنواره گلایه حسین علیزاده استاد بزرگ موسیقی و مسئول بخش موسیقی سنتی این دوره از جشنواره بود. علیزاده در نشست خبری این جشنواره با گلایه از عدم نظارت بر روند آموزش موسیقی در کشور گفت: «آموزش درست از اهمیت بسیاری برخوردار است و فکر می کنم معلمان موسیقی که خوب عمل می کنند باید مورد تقدیر قرار گیرند. متاسفانه در آموزش موسیقی یک شکل واحد در کشور وجود ندارد. موسیقی در ایران خیلی شخصی است و هرکسی برای خود کتاب چاپ می کند و هیچ معیاری در این زمینه وجود ندارد و باید یک کنترل مناسبی در این زمینه صورت گرفت. این روزها هرکس جعبه ساز دستش باشد تبدیل به استاد می شود این در حالی است که در ایران شاید استادان موسیقی به انگشتان یک دست هم نرسد.»