با اینکه حساسیت به ید یکی از بیماریهای نادر است، میتواند حیات فرد مبتلا را مورد تهدید قرار دهد. با توجه به این نکته، شناختن نشانههای آن برای اقدام به عملیات درمانی به موقع از اهمیت زیادی برخوردار است.
طبق دادههای آماری حدود 92 در صد افرادی که به غذاهای دریایی حساسیت دارند بر این باورند که ید باعث بروز واکنشهای آلرژیک در بدن آنها میشود. اما این عقیده لزوماً صحیح نیست. اگرچه احتمال حساس بودن به ید در افرادی که به غذاهای دریایی آلرژی دارند بیشتر است، اما شاید این دو مورد به یک دیگر مربوط نباشند. طی تحقیقی در دانشگاه کالیفرنیا، فردی آلرژیک در معرض ید قرار گرفت تا واکنشهای مربوطه مورد بررسی قرار گیرند. پزشکان معتقدند که بروز نشانههای آلرژیک در کمتر از دو ساعت اتفاق میافتد. همانند سایر واکنشهای آلرژیک، بدن به مادهی آلرژن (حساسیت زا) واکنش شدید نشان میدهد و مقادیر زیادی از آنتی بادی منتشر میشود. انتشار آنتی بادی موجب آزاد شدن هیستامین شده و هیستامین باعث بروز علائم مختلف آلرژیک میشود، که در این مورد این واکنشها به شرح زیر هستند:
- تهوع
- استفراغ
- خارش
- بثورات جلدی
- کهیر
- قرمزی یا اشک آلود شدن چشمها
- آب ریزش بینی
- گرفتگی و التهاب بینی
- تورم گلو
- حملات آسمی
- شوک آنافیلاکتیک (واکنش شدید آلرژیک)
- احتقان گلو
- افزایش ضربان قلب
- احساس سبکی در سر
- تب
- نبض تند
- افت فشار خون
- سرفه
- اسهال
- گُر گرفتگی
- سرگیجه
علائم دیگر
بسیاری از افراد به دلیل حساسیت به ید ممکن است دچار مشکلات تیروئید شوند چرا که آنها نمیتوانند مقادیر مورد نیاز ید برای تولید تیروکسین (هورمون تیروئید) را مصرف کنند. مشکلات تیروئید میتواند لاغری یا چاقی شدید و هم چنین مشکلات روانی را به دنبال داشته باشد. با این حال خبر خوب این است که بعضی از افراد مبتلا به آلرژی یدی میتوانند یدید (فرمی از ید سنتز یافته) را مصرف کنند؛ میزان واکنش آلرژیک بدن این افراد به یدید کم بوده یا صفر است. با این حال مشاوره با دکتر قبل از مصرف هر گونه داروی یدی ضروری است چرا که خود دارو میتواند مضر باشد.
درمان آلرژی یدی
واکنشهای پوستی حساسیت یدی از قبیل بثورات جلدی، کهیر و خارش را میتوان به راحتی با آنتی هیستامین خوراکی که در تمامی داروخانهها یافت میشود درمان کرد. ممکن است پزشک برای کاهش سرفه و گرفتگی ریه و باز کردن راههای هوایی برونکودیلاتور تجویز کند. هم چنین ممکن است برای متوقف نمودن واکنشها آلرژیک، تزریق اپی نفرین تجویز شود. اگر شما پس از مصرف ید یا استفاده از محصولات حاوی ید علائم آلرژی یدی را تجربه کردهاید، باید با دکترتان در مورد راههای تسکین آلرژی مشورت کنید. در مورد نشانههای آنافیلاکتیک، سریعاً مراقبتهای پزشکی اورژانسی لازم است. در بریدگیهای باز و سایر آسیبها از مصرف ید اجتناب کنید. هم چنین در مورد مصرف و استعمال محصولات یدی بسیار مراقب باشید. بهتر است از طریق تستهای مختلف، شک خود را نسبت به حساسیت به ید برطرف کنید.
اگر شما یکی از علائم ذکر شده در بالا را تجربه کرده و به حساسیت یدی مشکوک هستید، باید حتماً آن را با دکتر خود در میان بگذارید. علاوه بر این، پزشک برخی اقدامات پیش گیرانه و درمانی را به شما خواهد گفت تا دیگر این علائم بروز نکنند. هرگز اقدام به خود درمانی نکنید و بدون تجویز پزشک دارویی مصرف ننمایید. حتی نشانهای خفیف از آلرژی یدی میتواند نشان دهد که سلامت شما در خطر است، بنا بر این از توصیههای پزشک خود سرپیچی نکنید و همیشه ایمن بمانید.
رفع مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً برای آموزش به خوانندگان است و به عنوان جای گزین توصیههای یک متخصص در نظر گرفته نمیشود.