تاریخ خبر :1394/01/24-علمدار علیان روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: 10 درصد این آثار به ثبت ملی رسیده و پرونده هفت تپه دیگر برای ثبت در فهرست آثار ملی در حال پیگیری است.
وی ادامه داد: این آثار شامل سه تپه با عنوان ‘قوام آباد’، ‘شاه آباد’ و ‘قبرستان قدیمی منظریه’ در شهرستان شهرضا و سه تپه در ‘ازناوله’ و یک تپه در ‘هدان’ بویین و میاندشت است.
مسوول گروه باستان شناسی اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان اظهار کرد: در این تپه های باستانی آثاری از تمدن های گذشته مدفون شده که از نظر مطالعات تاریخی، فرهنگی و باستانی بسیار حائز اهمیت است و کاوش دقیق در این تپه ها به شناخت هرچه بیشتر از پیشینه و تمدن ایران زمین کمک خواهد کرد.
تپه اشرف در شهر اصفهان و تپه سیلک کاشان از مهمترین محوطه های باستانی استان اصفهان و کشور محسوب می شوند.
سارویه یا کهن دژ یا تپه اشرف نام بنایی بسیار کهن در اصفهان است که در کنار پل شهرستان و در حاشیه شمالی زاینده رود قرار دارد. این بنا کتابخانه بزرگی بوده است که در آن کتاب های فراوانی نگهداری می شده است. سارویه در حمله اعراب به ایران ویران شد و اکنون تنها بقایای آن به صورت تپه ای معروف به تپه اشرف است. برخی از تاریخ نگاران بنای سارویه را به تهمورس سومین شاه از سلسله پیشدادیان نسبت داده اند.
* سیلک کاشان
از تپه های سیلک کاشان به عنوان قدیمی ترین خاستگاه تمدن بشری یاد شده است، یعنی نخستین جایی که شهر نشینی شکل گرفت، آنجا که آریایی ها اولین تمدن شهر نشینی را ایجاد کردند.
محوطه باستانی سیَلْک با هفت هزار سال قدمت در ضلع جنوب غربی کاشان و در سمت راست جاده کاشان به فین قرار دارد و از دو تپه شمالی و جنوبی که در فاصله 600 متری یکدیگر قرار دارند، تشکیل شده است.
تپه سیلک در حقیقت زیگورات یا محل عبادت اقوام باستانی بوده که از گل رس و سفال ساخته شده است قدیمی ترین آثار به دست آمده از تپه شمالی به حدود هفت هزار سال قبل می رسد و آخرین آثار کشف شده از تپه جنوبی مربوط به پنج هزار سال قبل است.
سیلک تنها مکان تاریخی در فلات مرکزی ایران است که مدارک نوشته (خط) از دوران پیش از هخامنشی در آن پیدا شده است.
استان اصفهان دارای بیش از 22 هزار بنا و اثر تاریخی است که یک هزار و 850 مورد آن به ثبت ملی و چهار مورد آن از جمله میدان امام (ره)، کاخ چهلستون، باغ فین کاشان و مسجد جامع به ثبت جهانی رسیده است.