ضعف و ناتوانی در دست که از انجام حرکات طبیعی ممانعت به عمل میآورد، مطمئناً میتواند فعالیتهای روزمرهی شما را با محدودیت مواجه سازد. با وجود ضعف در دست، محکم گرفتن چیزی، رؤیایی دست نیافتنی خواهد بود.
بارها مشاهده شده است که افراد صبح زود از خواب برخواسته تا به کارهای خود رسیدگی کنند. با این حال، در کمال تعجب میبینند که به دلیل ضعف در دستانشان، قادر به انجام رضایت بخش هیچکدام از کارهای محوله نیستند. حتی گرفتن و یا حمل یک شیء منجر به دردی شدید میشود که از مچ دست پخش میشود. این حالت در واقع بسیار آزار دهنده است، به خصوص زمانی که برای رفتن به محل کار عجله داشته باشید.
علل
ضعف در دست میتواند به چندین دلیل رخ دهد. به عنوان مثال، آسیبهای نخاعی که موجب آسیب به عصبی میشوند که به دست و پا میرود، میتواند موجب درد و ضعف در دست گردد. همچنین حمل ساکهای دستی سنگین، برای یک مدت زمان زیاد، فشار بیش از حدی بر اعصاب و عضلات بازو یا دست وارد میسازد. این امر ممکن است منجر به ضعف در دستان شود. دیگر علتهای ممکن به قرار زیر است:
کمبود ویتامینB12 : داشتن ضعف در هر دو دست را میتوان نشانهای از کمبود ویتامین B12 دانست. در این حالت فرد همچنین دچار بیحسی دستهایش میشود که بطور قابل ملاحظهای مانع از انجام فعالیتهای روزانه میگردد. به طور معمول افرادی که دچار کمبود ویتامین B12 میباشند، از احساس خارش، شبیه به سوزن سوزن شدن دستهایشان شکایت دارند.
سندرم تونل کارپال :(CTS) عارضهای است که برای دست پیش میآید و بطور قابل توجهی قدرت گرفتن اشیاء را تحت تاثیر قرار میدهد. فرد مبتلا به CTS قادر نخواهد بود اشیاء را به درستی در دست گیرد. ضعف در گرفتن اشیاء، حمل آنها را از نقطهای به نقطهی دیگر بسیار سخت میسازد. تول کارپال قسمت کوچکی است که در مچ دست قرار دارد، که متشکل از نه تاندون عضله است. در میان تاندونها، عصب مدیان یعنی مهمترین عصبی که احساس و حرکات را به انگشتان و کف دست میرساند، قرار دارد. سندرم تونل کارپال شامل التهاب عصب مدیان به هنگام وارد آمدن فشار بیش از حد از تاندونهای عضله است. حرکات پی در پی انگشتان دست که معمولا به هنگام تایپ اتفاق میافتد، میتواند منجر به سندرم تونل کارپال شود. چنانچه این بیماری به موقع تشخیص داده نشود، میتواند به طور جدی باعث ضعف عضلات و آسیب به دستها و انگشتان دست شود.
نوروپاتی محیطی: نوروپاتی محیطی یک وضعیت پزشکی است که در آن عصبی که از بازوها عبور میکند، آسیب دیده است. مغز با استفاده از عصب پیامها را به عضلات مخابره میکند، و این امر به حرکت طبیعی دست و پاها کمک میکند. نوروپاتی محیطی که موجب آسیب عصبی میشود، میتواند به ضعف و احساس سوزن سوزن شدن در دست منجر شود. در این وضعیت، درد شدید همراه با تیر کشیدن که از مچ دست ساطع میشود، مانع از بلند کردن اشیاء میگردد.
کار کشیدن بیش از حد از دستها: انجام ورزشهای بسیار شدید که مستلزم به کار گرفتن دستها برای مدت طولانی میشود، ممکن است عادت سالمی باشد اما احتمال دارد فرد در نهایت از ضعف دستان خود شکایت کند. حتی انجام ورزشهایی مانند تنیس و گلف به مدت چندین ساعت، میتواند فشار زیادی را بر دستانتان وارد سازد. وزنه برداری یکی دیگر از ورزشهای سخت برای دستها به حساب میآید. تعجبی ندارد که وزنه برداران حرفهای، که زمان زیادی را هر روزه صرف این فعالیت میکنند، اغلب دچار ضعف دست میشوند.
اِدِم: ادم عموماً به منظور توصیف یک وضعیت پزشکی بکار میرود که در آن تجمع بیش از حد مایعات بدن در اندامی مانند دست و پا وجود دارد. در بیشتر موارد، علائم ادم در پا، دست و زانو خود را نشان میدهند. تورم دست به طور نمونه به وسیلهی ضعف در گرفتن اجسام (از دست دادن قدرت) و محدودیت در حرکت مشخص میشود. به عبارت ساده، فرد در تلاش و تقلا با دامنهای از حرکت دست میباشد. دست ممکن است سخت و کوفته شود و اغلب همراه با تورم مچ دست همراه خواهد بود.
مسمومیت غذایی حاد یا بوتولیسم: محصولات غذایی آلوده به باکتری سی بوتولینوم (C. Botulinum) گاهی اوقات دلیل اصلی فلج میباشد. اگر چه، مسمومیت غذایی موجب پدیدار شدن علائمی مثل اسهال و استفراغ میشود، مسمومیت غذایی بوتولیسم به طور خاص به عضلات بازو (دست) و پا حمله میکند. فلج عضلانی از عوارض این بیماری غذایی است که هنگامی رخ میدهد که درمان آن نادیده گرفته شود. علائم مسمومیت غذایی بوتولیسم مانند ضعف در دست راست میتواند طی 36-18 ساعت پس از مصرف غذای آلوده اتفاق افتد.
وجود استخوان شکسته در دست: همانطور که همه ما میدانیم، کف دست، مچ و انگشتان قسمتهایی از دست میباشند که هر کدام استخوانهایی دارند که ساختار دست را تشکیل میدهند. دست روی هم رفته از 27 استخوان تشکیل شده که هرگونه آسیب و یا شکستگی در یک استخوان میتواند موجب ضعف و درد شدید در دست شود