این بازی یکی از بازی های سنتی استان سیستان و بلوچستان است.
وسایل لازم: توپ پور (نوعی توپ از جنس پیش، برگ خرما) دستک چوب برای زدن توپ.
نحوه انتخاب یار در بازی سنتی هلاری : ابتدا بازیکنان به دو گروه تقسیم میشوند، به سرگروه ماتوکان میگویند. سرگروهها یارهای خود را به طور مساوی انتخاب میکنند. برای انتخاب یار، افراد دو نفر – دو نفر با همدیگر به کنار رفته و برای خود نامی انتخاب میکنند. مثلاً یکی شتر و یکی گاو، بعد پیش ماتوکان آمده و میگویند گرگری گاو میخری یا شتر؟ ماتوکان هر کدام را انتخاب کرد، آن فرد یار او میشود.
روش بازی هلاری : ابتدا دو دایره در قسمت میدان بازی به فاصله تقریباً 100 متر کشیده شده و یارهای یک گروه که شروع کنندهبازی هستند، داخل دایره و گروه دیگر در میدان به صورت محل مبدأ و مقصد بازی “کلات” میگویند که همان دژ است. بعد از تعیین نوبت بازی ابتدا یکی از افراد گروه داخل میدان، توپ را به دست گرفته و برای گروه داخل دایره میاندازد و هر فرد در نوبت بازی حق یک بار زدن را دارند.
اگر دستک به توپ نخورد sup – سوختن- میگویند. هر کس که سوخت، باید داخل دایره منتظر زدن فرد بعدی باشد تا در فرصت مناسب که یکی از یاران توپ را زد و به فاصله دورتری انداخت، بتواند به کلات فرار کند. اگر توپ به فاصله خیلی دور بیافتد، میتواند برود و برگردد. اگر این کار را انجام دهد، باز امتیاز زدن توپ را خواهد داشت.
در هلاری اگر توپ را حریف در هوا بگیرد یک امتیاز است و به آن hal میگویند. اگر گروه شروعکننده امتیاز داشته باشد، میتواند امتیاز را پایاپای کند وگرنه باید بازی را به حریف مقابل واگذار کرده و خود و یارانش بیرون دایره در میدان برای گرفتن توپ بروند.