رییس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، «محمد خوانساری» آمار خدمات در دسترس گوگل برای ایرانیان را 67 درصد اعلام کرده است. این آمار در حالی مطرح میشود که دیروز در خبرها آمار متفاوتی از سوی شورای عالی فضای مجازی منتشر شده بود که این رقم را 54 درصد تخمین زده بود.
به گفته خوانساری گوگل مجموعاً 198 سرویس برای مخاطبین عام و خاص خود دارد که 153 مورد از این تعداد در دسترس کاربران ایرانی قرار گرفته که البته 14 مورد توسط خود ایران برای کاربران فیلتر شده است و مسدود شدن الباقی آن توسط خود گوگل صورت گرفته است.
سی و یک سرویس گوگل توسط این شرکت برای ایرانیان مسدود شده است
در این میان اغلب مواردی که از سوی داخل ایران برای کاربران فیلتر شده مربوط به شبکههای اجتماعی و خدمات وبسایت یوتیوب است و شرکت گوگل هم غالبا خدمات مربوط به امور مالی و بانکی و همچنین سرویسهای مورد نیاز توسعه دهندگان نرم افزار را برای ایرانیان تحریم کرده است.
سی میلیون از کاربران 1 میلیاردی جیمیل ایرانی هستند
خوانساری سهم ایران را بر اساس اطلاعات وبسایت الکسا از ترافیک کلی گوگل 3.1 درصد می داند و میگوید از 9 میلیارد جستجویی که روزانه از موتور جستجوی گوگل در دنیا صورت میگیرد، 280 میلیون آن متعلق به ایرانیان داخل کشور است. این تعداد جستجو در برابر 200 هزار جستجو در وبسایتهای جویشگر بومی مقدار ناچیزی به نظر میرسد.
در چندین سال اخیر تلاش زیادی برای نمونهسازی بومی خدمات گوگل صورت گرفته که بعضی از آنها موفق بودند و برخی نتوانستند به نقطه مطلوبی برسند. جالب است اگر چند مورد از این سرویسهای بومی شده را که خوانساری نیز در سخنان خود به آنها اشاره داشت را بدانید:
- آپارات به ازای یوتیوب و به طور کلی سایتهای خدمات چندرسانهای
- فیسنما، کلوپ و میهن به ازای شبکههای اجتماعی گوناگون
- چاپتر به ازای ایمیل و جیمیلهای بینالمللی
- برگمان به ازای سرویس ترجمه ماشینی گوگل
- پارسیجو به ازای موتور جستجوی گوگل
به طور خلاصه آمار سرویسهای در دسترس گوگل از طریق جدول زیر برای کاربران ارایه شده است:
وضعیت دسترسی به خدمات گوگل
رییس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات 30 میلیون از 1 میلیارد کاربر فعال سرویس جیمیل گوگل را ایرانی اعلام کرد و این آمار را در برابر کاربران جمعا یک میلیونی سرویسهای ایمیل داخلی تاسف برانگیز خواند.
سرویسهای ایمیل بومی جمعا یک میلیون کاربر دارند که آمار جالبی به نظر نمیرسد
خوانساری با توجه به این آمار ذکر شده و همچنین تحریمهای احتمالی بیشتر در آینده و تهدیدات ناشی خروج اطلاعات از کشور، حمایت دولت را در برابر محدودیتهای توسعه خدمات بومی ضروری دانست و همچنین اذعان داشت نباید از رفع این موانع بینالمللی هم غافل ماند.
بحث بومی سازی محتوا، سرویسها و خدمات اینترنتی سالهاست که در بین دولتمردان مطرح است و وزیر ارتباطات دولت دوازدهم در روزهای آغازی کاری خود وعدهها و صحبتهای زیادی در این مورد داشته و حمایت ضمنی وزارتخانه را از کسب و کارهای ایرانی که در این راه تلاش میکنند را اعلام داشته است.