در پره اکلامپسی علاوه بر افزایش فشار خون (بالاتر از 90/140 میلیمتر جیوه)، میزان پروتئین در ادرار 24 ساعته به 300 میلیگرم و بیشتر میرسد. پرهاکلامپسی شدید، به مواردی اطلاق میشود که فشار خون به بالاتر از 110/160 میلیمتر جیوه رسیده و میزان پروتئین در ادرار 24 ساعته به 5 گرم برسد.
پیشگیری از بروز پره اکلامپسی
جهت پیشگیری از بروز پره اکلامپسی، مراقبت مناسب پیش از تولد در سراسر دوران بارداری ضروری است. ضمنا لازم است خانمهای باردار در طول دوران بارداری از سیگار، الکل یا داروهای روانگردان استفاده نکنند و بدون تجویز پزشک از هیچ دارویی حتی داروهای بدون نیاز به نسخه استفاده ننمایند.
رعایت یک رژیم غذایی متعادل و طبیعی و سرشار از میوهها و سبزیها و استفاده از مکملهای ویتامین و املاح در صورت تجویز پزشک میتواند در پیشگیری از بروز پرفشاری خون بارداری و پره اکلامپسی و نیز در کاهش علائم آن موثر باشد.
چند درصد از بارداریها؟
پره اکلامپسی در 5 درصد از کل بارداریها اتفاق میافتد. 10 درصد از خانمهایی که بارداری اول را تجربه میکنند و 25-20 درصد خانمهایی که سابقه پرفشاری خون دارند، مبتلا به پرهاکلامپسی (مسمومیت بارداری) میگردند. این مشکل با افزایش مرگ و میر جنین و مادر همراه میباشد. اگرچه علت دقیق پره اکلامپسی هنوز مشخص نیست، اما عملکرد ناقص جفت میتواند با بروز این مشکل در ارتباط باشد.
عوامل خطر
از عوامل خطر پره اکلامپسی میتوان به سن بالاتر از 40 سال، نژاد سیاه، بیماری مزمن کلیوی، دیابت ملیتوس، سابقه خانوادگی پرفشاری خون در زمان بارداری، بارداری اول، حاملگیهای چندقلو و ژنتیک اشاره نمود. از عوامل خطر وابسته به رژیم غذایی نیز میتوان به دریافت زیاد انرژی، چاقی، دریافت بالای شکر و اسیدهای چرب چند غیراشباعی اشاره کرد.
چنانچه پره اکلامپسی کنترل نشود، میتواند با بدتر شدن علائم و اضافهشدن تشنج و اغما، به اکلامپسی بینجامد.
درمان های تغذیه ای
در درمانهای تغذیهای قدیمی، مصرف نمک به علت وجود ادم قطع میشد، اما باید توجه کرد که قطع کامل نمک باعث ایجاد ورم به علت پس زدن آب میگردد، بنابراین در حال حاضر توصیه به محدود کردن مصرف نمک و نه قطع کامل آن میباشد. ضمنا به دلیل از دستدهی پروتئین، جایگزینی پروتئین از دست رفته از راه ادرار، ضروری به نظر میرسد، بنابراین مصرف 60 تا 70 گرم پروتئین در روز از پروتئینهای با کیفیت بالا (تخممرغ، مرغ، ماهی و گوشت قرمز)، توصیه میگردد.
همچنین استفاده از تخممرغ حداقل 2 بار در هفته توصیه میشود، به جز برای کسانی که پره اکلامپسی شدید دارند. خودداری از مصرف الکل و کافئین و نوشیدن روزانه 6 تا 8 لیوان آب نیز از توصیههای تغذیهای در این مشکل میباشد.
توصیههای دیگر
علاوه بر یک رژیم غذایی کافی و متعادل، نداشتن استرس روحی و روانی نیز در کنترل پره اکلامپسی حائز اهمیت است. داشتن محیطی آرام و بدون عوامل محرک برای خانمهای باردار به خصوص مبتلایان به پره اکلامپسی ضروری به نظر میرسد، زیرا هرگونه عامل تحریککننده، محرک سیستم اعصاب مرکزی بوده و باعث تبدیل پره اکلامپسی به اکلامپسی خواهد شد.
برای خواندن بخش اول- کنترل پرفشاری خون حاملگی - اینجا کلیک کنید.