محمدرضا دژکام روانشناس، مشاور ازدواج و خانواده عضو انجمن روانشناسی ایران عضو انجمن مشاوره ایران
درددل خانمی که همسرش در زندگی زناشویی به او خیانت کرده استوقتی فهمیدم که به من خیانت کردی، دیگر از چشمم افتادی! اما داستان تو به همین جا ختم نشد، من در عمق وجودم، اعتماد و اطمینانم را به دنیا، به تو و حتی به خودم از دست دادم!
تأثیرات و پیامدهای فیزیولوژیک
بیشک ما در این گونه مواقع دچار تغییرات فیزیولوژیکی خاصی در سیستم اعصاب مرکزی و نیز فعالیتهای شناختی خود میشویم. حق دارید شما تحت تأثیر ترشح هورمون آدرنالین و سایر هورمونهای تنش وابسته به درون اعصاب مرکزی بدنتان، بهشدت برانگیخته میشوید و احساس میکنید شاید دائماً نشانههایی از خیانت و کجروی در رفتار شوهرتان بروز کند.
تأثیرات و پیامدهای روانشناختی
براساس تحقیقات روانشناختی همسری که در زندگی زناشوییاش به او خیانت شده، دچار 9 نوع ضایعه احساس فقدان میشود که همه آن موارد پیرامون از دست دادن شریک زندگی دور میزند و آن ضایعه «از دست دادن خویش» است. شاید تشخیص این نوع فقدان که به اشکال مختلفی رخ میدهد، برای شما دشوار باشد، زیرا هیچ کدام آشکار و هویدا نیستند!
احساس فقدان عبارتند از
1- از دست دادن هویت خود
2- از دست دادن عزم، اراده، انگیزه و حتی امکان ادامه زندگی
3- از دست دادن عزت نفس به خاطر رفتار همسر و قربانی امیال او شدن
4- از دست دادن قدرت برقراری و ادامه ارتباط با دیگران
5- کمرنگ شدن ایمان دینی
6- از دست دادن احساس استثنایی بودن
7- از دست دادن کنترل افکار و اعمال خویش
8- از دست دادن احساس درونی و ذاتی خویش درباره عدالت
9- احساس از دست دادن اعتماد به نفس به این خاطر که نتوانستهاید همسرتان را توجیه کنید که نسبت به شما خیلی بیانصافی کرده است.
نگاهی به تفاوتهای جنسی و دیدگاه زوجها نسبت به خیانت به همسر در زندگی زناشویی
عکسالعمل زنان و مردان خیانتدیده
1- زنها سعی دارند رابطه زناشویی خود را حفظ کنند، اما مردها مسیر خود را تغییر داده و گریزانند!
2- زنها زانوی غم به بغل میگیرند و مردها عصبانی میشوند!
3- زنها به عنوان شریک زندگی و مردها به عنوان معشوق، احساس بیلیاقتی و تنهایی میکنند!
4- زنها بهطور پیوسته در افکار خویش با این موضوع دست به گریبانند، اما مردها با کار و موارد دیگر زندگی، خود را سرگرم و مشغول میسازند.
بررسی علل و عوامل خیانت زنان به مردان در زندگی زناشویی:
خوشبختانه در جامعه ما بهدلیل وجود فرهنگ و آداب و رسوم کهن و سنتی و اصیل ایرانی، تعداد زنانی که به همسرانشان خیانت میکنند، بسیار اندک و ناچیز است. در زیر به برخی از علل و عوامل خیانت زنان در زندگی زناشویی اشاره میکنیم:
ماجراجویی و حسادت: به نظر میرسد یکی از دلایل خیانت، حس ماجراجویانه و برانگیخته شدن احساسات بر اثر حسادت نسبت به شوهران زنان دیگر است!
ارضا نشدن امیال و نیازها: مشکل برطرف نشدن نیازهای غریزی هم از جمله مواردی است که گاهی باعث خیانت در زندگی زناشویی میشود.
وضعیت اقتصادی: برخی از زنان به دلیل اینکه شوهرشان وضعیت مالی خوبی ندارد و به اندازه کافی به آنها پول نمیدهد، دست به خیانت در زندگی زناشویی میزنند!
خیانت شوهر: اگرچه همه زنان برای انتقامجویی از همسرشان به آنها خیانت نمیکنند؛ ولی اکثراً احساس میکنند، حال که مورد خیانت قرار گرفتهاند، آنها نیز مجاز به مقابله به مثل هستند.
مورد غفلت واقع شدن: وقتی زن احساس میکند کسی که دوست داشت تمام اوقات خود را با او بگذراند، اکنون بیشتر وقت خود را در محل کار یا با دوستانش سپری میکند، احساس تنهایی کرده و به خاطر عدم توجه و مورد غفلت قرار گرفتن از سوی شوهر، دست به این کار میزند.
بررسی علل و عوامل خیانت مردان به زنان در زندگی زناشویی
خیانت مردان به زنان نیز دلایل گوناگونی دارد که از جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد
عدم جذابیت همسر: زندگی کردن طولانی با یکدیگر، گاهی اوقات باعث میشود زنان دیگر مانند گذشته به شوهران خود توجه نکنند و این باعث خیانت مردان میشود.
از بین رفتن عشق و علاقه: پس از گذشت زمان طولانی با هم بودن، برخی مردان آن عشق و علاقه ابتدایی را از دست میدهند و در چنین شرایطی دست به خیانت میزنند.
هوسباز بودن مرد: این حقیقت غیرقابل انکار است که مردان هوسباز تصور میکنند اگر به همسرشان خیانت کنند و با اشخاص دیگری در ارتباط باشند، همسرشان متوجه نخواهد شد و این استدلال را برای خود قابل قبول میدانند.
خیانت همسر: برخی از مردان پس از آنکه به بیوفایی همسر خود پی بردند، تنها راه آرام کردن خود را مقابله به مثل با زن خویش میدانند!
سهلانگاری زنان: برخی از زنان زود و راحت شوهرشان را به خاطر رفتارهای ناشایست میبخشند. این عامل خود میتوان یکی از عواملی باشد که زمینههای خیانت را فرهم میسازد!
و کلام آخر اینکه
شاید این پرسش در اذهان شما خوانندگان عزیز شکل بگیرد که آیا زوجها میتوانند از خیانت یکدیگر چشمپوشی کنند؟
پاسخ این است که آری! مشروط بر اینکه هر یک از زوجها بخواهند اندکی صادقانه و صمیمانه به خود، افکار و عقاید و نیز به اعمال خود نگاهی بیندازند و آمادگی خود را جهت کسب مهارتهای لازم در این زمینه برای شناخت و ارزیابی این رویداد به دست آورند.