به گزارش مجله تاریخ فرادید، روز 13 مارس سال 1981، هنگامی که پاپ ژان پل دوم، رهبر سابق کلیسای کاتولیک، از میان زائران حاضر در میدان "سن پیتر" رم عبور می کرد، "محمد علی آقجا"ی ترکیه ای تبار وی را هدف سوء قصد قرار داد و پاپ در اثر اصابت گلوله از ناحیه شکم زخمی شد.
محمد علی آقجا، که اینک 58 سال سن دارد، بلافاصله در محل سوء قصد توسط ماموران پلس بازداشت و پس از محاکمه در دادگاهی در ایتالیا، در می سال 1981 به حبس ابد محکوم شد.
با این حال دو سال پس از ترور، پاپ در اقدامی کم سابقه به زندان ایتالیا رفت تا با ضارب خود دیدار کند؛ در این ملاقات که در 27 دسامبر 1983 رخ داد پاپ به مدت 20 دقیقه به تنهایی با محمدعلی آقجا گفتگو کرد و درخواست کرد که این مکالمه محرمانه باقی بماند.
پاپ پس از این ملاقات با بیان اینکه هم سوء قصد و هم زنده ماندن او به اراده خدا بوده است اعلام کرد ضارب را بخشیده است. او حتی گلوله ای که از بدنش خارج شده بوده را نیز به عبادتگاه "فاطیما" در پرتغال اهدا کرد چون معتقد بود حضرت مریم در سال 1917 به سه دختر در این منطقه خبر داده بود که چنین حادثهای رخ خواهد داد.
به اصرار پاپ در سال 2000 میلادی، رئیس جمهور ایتالیا نیز رسما آقجا را مورد عفو قرار داد؛ محمد علی آقجا پس از حدود بیست سال از زندان آزاد شد و در اختیار دولت ترکیه قرار گرفت تا دوران محکومتیش در این کشور را سپری کند.
حادثه سوء قصد به جان پاپ ژان پل دوم به گمانه زنی های مختلف در باره خصوصیات ضارب و انگیزه وی منجر شد؛ در آن زمان، گروهی معتقد بودند از آنجا که ژان پل دوم، اهل لهستان و مخالف نظام های کمونیستی اروپای شرقی بود، برنامه سوء قصد توسط دستگاه های امنیتی این کشورها طراحی شده است.
در مقابل، برخی دیگر نیز بر این باور بودند که آقجا عضو یک گروه راستگرای افراطی ترکیه بود و فرار وی از از زندان نظامی در سال 1979، که در آن دوره محکومیت خود را به اتهام قتل یک روزنامه نگار چپگرا می گذراند، با کمک همین گروه راستگرا صورت گرفت که طرح ترور پاپ را نیز طراحی کرد.
با این حال مقامات ترکیه همواره این اتهام را رد کرده و تاکید داشتند محمد علی آقجا گرفتار اختلال روانی بوده و گروه های سیاسی ترکیه ارتباطی با ماجرای ترور پاپ نداشتهاند.
خود آقجا اما پس از بازداشت ادعا کرد ترور پاپ را سازمان جاسوسی شوروی "کا گ ب" و گروهی از دیپلماتهای بلغارستان سازماندهی کردهاند. ادعایی که چند سال بعد و در کتابش رد کرد و ادعایی عجیبتر برای اقدامش مطرح کرد.
او در کتابش با عنوان "به من وعده بهشت داده شد" مدعی شد پس از گریختن از زندان ترکیه به ایران رفته و در دیدار با آیتالله خمینی، رهبر کبیر انقلاب نقشه ترور به او القاء شده است. او نوشته در یک ملاقات شبانه به او ماموریت داده شد که پاپ را به قتل برساند چرا که "پاپ منادی شیطان بر زمین است". این ادعا هم از سوی مقامات واتیکان و هم مقامات ایران رد شد.
عامل ترور پاپ ژان پل دوم در سال 2010 پس از نزدیک به سه دهه حبس در ایتالیا و ترکیه از زندان آزاد شد اما سوالات زیادی درباره این ترور همچنان بی پاسخ مانده است.
لحظه ترور پاپ در میدان سنت پیتر واتیکان؛ ژان پل دوم یکی از بانفوذترین رهبران مذهبی قرن بیستم جهان بود. 21 می 1981
لحظه ترور پاپ در میدان سنت پیتر واتیکان. 21 می 1981
لحظه ترور پاپ در میدان سنت پیتر واتیکان. 21 می 1981
لحظه ترور پاپ در میدان سنت پیتر واتیکان. 21 می 1981
لحظه ترور پاپ در میدان سنت پیتر واتیکان. 21 می 1981
لحظه ترور پاپ در میدان سنت پیتر واتیکان. 21 می 1981
لحظه ترور پاپ در میدان سنت پیتر واتیکان. 21 می 1981
لحظه ترور پاپ در میدان سنت پیتر واتیکان. 21 می 1981
لحظه ترور پاپ در میدان سنت پیتر واتیکان. 21 می 1981
"محمد علی آقجا"عامل ترور پاپ ژان پل دوم در دست نیروهای پلیس ایتالیا؛ او بلافاصله پس از سوء قصد دستگیر شد.
"محمد علی آقجا"در زندان ایتالیا؛ او پس از دستگیری ادعا کرد سازمان جاسوسی شوروی ترور را برنامه ریزی کرده است.
پاپ پس از سوءقصد در بیمارستان؛گلوله های "آقجا" روده کوچک و بزرگ او را از پنج ناحیه مجروح کرد اما وی سرانجام زنده ماند.
انتقال محمدعلی آقجا به زندان ایتالیا؛ او تا سال 2000 میلادی در حبس بود.
ملاقات 20 دقیقه ای پاپ و عامل ترور در زندان؛ آقجا در کتاب خاطرات خود نوشته که پاپ از او پرسیده که فرمان قتلش را چه کسی به وی داده و قول داده که راز او را برملا نکند. 27 دسامبر 1983
ملاقات پاپ و محمدعلی آقجا در زندان؛ آقجا مدعی است پس از آنکه به پاپ اعتراف کرده چه کسی پشت نقشه ترور او بوده رهبر کاتوللیکها به او گفته :"همچنانکه تو را بخشیدم، آنها را نیز میبخشم."
ملاقات محمدعلی آقجا و پاپ در زندان؛ پاپ چهار روز پس از ماجرای سوء قصد اعلام کرد که آقجا را بخشیده و پس از ملاقات با محمد علی آقجا در زندان هم، دوباره این سخن خود را تکرار کرد. 27 دسامبر 1983
پاپ در حال گفتگوی محرمانه با "آقجا" در زندان؛ پس از این ملاقات شایعاتی درباره اینکه آقجا به دین مسیحی درآمده منتشر شد. خود او هم در کتاب خاطراتش با اعتراف به اینکه در گذشته راهی خطا طی کرده می نویسد:"عیسی مسیح بهترین انسانی است که قدم بر زمین نهاده".
گفتگوی پاپ با "محمد علی آقجا"در زندان؛ هیچ یک از ادعاهای عامل ترور پاپ تا کنون تائید نشده از جمله اینکه تنها به امید دریافت پول و بدون انگیزه سیاسی اقدام به ترور پاپ کرده است. با این حال پاپ معتقد بود اشخاص دیگری این حمله را طراحی و هزینه اجرای آن را تامین کردهاند.
انتقال "آقجا" به دادگاه ایتالیا؛ یکی از نخستین ادعاهای عامل ترور پاپ این بود که عضو یک گروه فلسطینی است.
جلسه محاکمه "آقجا" در دادگاه ایتالیا؛ عامل ترور پاپ در جریان محاکمه در دادگاه ادعا کرد که در سوء قصد به جان پاپ در واقع عامل تحقق یک پیشگویی دینی بوده که پاپ نیز از این پیشگویی آگاهی داشته است. به ادعای او پاپ در زندان به او گفته که حضرت مریم در سال 1917 به سه دختر در عبادتگاه "فاطیما" در پرتغال خبر داده بود که چنین حادثه ای رخ میدهد.
خودرویی که پاپ در لحظه سوء قصد سوار بر آن بود.
محمدعلی آقجا پس از آزادی از زندان در ترکیه؛ او در سال 2010 از زندان آزاد شد.
سنگ یادبود ترور پاپ؛ پاپ ژان پل دوم سرانجام در سال 2006 در سن 84 سالگی از دنیا رفت وصیت کرده بود در یکی از اطاق های سرداب کلیسا "سن پیتر" در واتیکان، جایی که ترور او اتفاق افتاده بود در نزدیکی مقبره پیشینیانش پل ششم و ژان پل اول دفن شود.