سرویس سبک زندگی فردا: مسمومیتهای غذایی میتواند در بسیاری از موارد تهدید کننده حیات باشد و برای همین مهم است که مطمئن شوید چه عواملی منجر به بروز این مسمومیتها در شما میشوند. به نقل از ، آگاه باشید که اگر بیماری خاصی دارید مثل بیماری مادرزادی یا دیابت، از سیستم ایمنی ضعیفی برخوردار هستید، زیاد سفر میکنید، باردار هستید و یا در دوران شیر دهی به سر میبرید، بیشتر در معرض مسمومیتهای ناشی از مصرف مواد غذایی قرار خواهید گرفت.
رایجترین غذاهایی که میتوانند شما را مسموم کنند، از این قرارند:
گوجه فرنگی:
سرشار از ویتامین آ. و فیبر است، اما مادهای سمی به نام سولانین در گوجه فرنگی سبز و نارس وجود دارد که خوردن آن موجب مسمومیت میشود و دل پیچه، اسهال و باز شدن مردمک چشم ایجاد را میکند. از خوردن گوجه فرنگی نارس پرهیز کنید، چون علاوه بر این که سمی استف هضمش هم سنگین است و باعث ایجاد دل درد میشود.
جوانهها:
جوانهها سرشار از فیبر، کم کالری و کم چرب هستند، اما میتوانند آلودگی باکتریایی هم داشته باشند. جوانه گندم، ماش و ... جزو سبزیجاتی هستند که تمیز کردن آنها بسیار سخت است. آنها همچنین در محیط های گرم و مرطوب رشد میکنند که بهترین مکان برای رشد باکتری ها محسوب میشود. مانند هر میوه و سبزی دیگر، متخصصان تغذیه توصیه میکنند که جوانهها نیز به طور کامل شسته شوند.
سبزیجات برگ سبز:
بر هیچ کس پوشیده نیست که این سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها، فیبر و دیگر مواد غذایی مفید هستند. اما در صورتی که این سبزیجات با آب آلوده آبیاری شده باشند، حاوی باکتریهای پنهان برای ایجاد مسمومیت خواهند بود. سبزیجاتی مانند کاهو، کنگر فرنگی، اسفناج، کلم پیچ، برگ چغندر و ... قبل از مصرف باید به طور کامل شسته و ضد عفونی شوند.
تخم مرغ:
تخم مرغ گزینه سالم برای مصرف در هر کدام از وعدههای غذایی است. در این میان سالمونلا، نوعی باکتری است که درون و بیرون تخم مرغ را آلوده میکند و سبب بیماری فردی میشود که این ماده غذایی را خام و نیم پز مصرف کرده است. تخم مرغ، مرغ، گوشت و سایر مواد غذایی، زمانی ایمن میشوند که به خوبی پخته شده باشند. تخم مرغ و مرغ خامی که درون یخجال نگهداری و دقایقی پیش از طبخ خارج و پس از طبخ دوباره به یخچال بازگردانده شوند عاری از باکتری سالمونلا خواهند بود.
ماهی تن:
اگرچه حاوی پروتئین بالا، کم چرب و کم کالری است، اما میتواند خطر مسمومیت با جیوه و سم بوتولیوم را نیز افزایش دهد. علائم بوتولیسم در اغلب موارد 18 تا 36 ساعت پس از مصرف کنسرو آلوده بروز مییابد. هرقدر میزان سم وارد شده به بدن بیشتر باشد علایم زودتر آغاز میشود و شدیدتر خواهد بود. علایمی مثل تاری دید و دوبینی، افتادن پلک ها، خشکی دهان و اختلال در بلع، جویده جویده صحبت کردن، اسهال و استفراغ، ضعف دست و پا و فلج نتیجه ابتلا به بوتولیسم است. نارسایی تنفسی حاصل از بوتولیسم نیز به مرگ فرد منجر میشود. برای پیشگیری از این خطر مهلک باید حتما به تاریخ مصرف محصول توجه کنید و کنسروهایی که قوطی آن برآمده است یا بدبو و بدمزه هستند را مصرف نکنید، به علاوه حتما قبل از مصرف قوطی کنسرو را 20 دقیقه در آب بجوشانید.
سیب زمینی:
سیب زمینی به طور طبیعی با سمی به نام گلیکو آلکالویید از خود در برابر عوامل خارجی دفاع میکند، اما این سم میتواند برای انسان خطرناک باشد. سیب زمینیهایی زیاد در برابر نور خورشید قرار میگیرند قسمتهای سبزرنگ بیشتری دارند، بنابراین سعی کنید محصولات تازه را خریداری کنید. البته متخصصان معتقدند با جدا کردن قسمتهای سبزرنگ میتوانید بقیه آن را مصرف کنید.
پنیر:
پنیرهایی که در فروشگاهها در دمای مناسب نگه داشته نمیشوند، میتوانند با باکتریهای خطرناک مانند سالمونلا یا لیستریا آلوده شده باشند. در موقع خرید پنیر حتما از نظر دمای مناسب آن را چک کنید و به تاریخ مصرف آن دقت نمایید.