بسیاری از افراد به استفاده از فناوریهای نوظهور مانند وسایل الکترونیکی هوشمند و شبکههای اجتماعی بیش از حد وابسته هستند. علم پزشکی نشان میدهد که ممکن است این فعالیتها تاثیرات نامطلوبی بر بدن داشته باشد. در واقع امتداد این فعالیتها در طول خواب شبانه نیز ادامه دارد و مغز این فعالیتها را ادامه میدهد. همین باعث خستگی صبحگاهی فرد میشود. اگر شما هم بیشتر وقت خود را صرف وسایل هوشمند و شبکههای اجتماعی میکنید، بیایید نگاه کوتاه به بیماریهای زندگی دیجیتال داشته باشیم.
حساسیت به امواج الکترومغناطیس
این روزها اطراف ما را امواج مختلف رادیویی و مغناطیسی فراگرفته است. این امواج میتوانند تاثیرات ناشناختهای روی بدن انسان داشته باشند. سردردهای مزمن، اسپاسمهای عصبی و گاهی دردهای مزمنی که هیچ دلیل قانع کنندهای برای آنها وجود ندارد ناشی از این امواج است.
جالب است بدانید که طبق آمار، 5 درصد از آمریکاییها معتقدند که بیماریهای زندگی دیجیتال ناشی از قرار گرفتن در معرض این امواج است. این موضوع باعث شده که بعضی از آنها محل زندگیشان را هم تغییر دهند. اما آیا جای امنی هست که این امواج به آنجا نرسیده باشند؟
افسردگی
در شرایط جدید و با افزایش استفاده از شبکههای اجتماعی، کاربران در معرض بیماریهای روحی و روانی جدیدی قرار میگیرند. اشتراک گذاشتن بیش از حد زندگی در شبکههای اجتماعی باعث به وجود آمدن نوعی خاص از افسردگی در کاربران میشود.
مصدومیت ناشی از تکرار
یکی دیگر از بیماریهای زندگی دیجیتال تکرار مکررات در زندگی است. در گذشته کارگران به این بیماری خاص دچار میشدند. وقتی بدن و عضلات ضعیف در معرض حرکات تکراری قرار میگیرند، دچار آسیبهای غیرقابل بازگشت میشوند.
امروزه این بیماری در بین کاربرانی که ساعات طولانی را پشت میز و رایانه سپری میکنند، خصوصا برنامهنویسان رواج یافته است. در این بیماری انگشت، بازو و کمر در معرض آسیبهایی قرار میگیرد که گاهی به ماهها و سالها برنامه ورزشی و فیزیوتراپی نیاز دارد.
سردرد
شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که آیا تلفن همراه برای بدن ضرری دارد یا خیر؟ بهتر است بدانید که یک تماس ساده قبل از خواب میتواند باعث سردردتان در روز بعد شود. این هم یکی دیگر از بیماریهای زندگی دیجیتال!
هنگامی که باتری گوشی کافی نیست، استفاده از آن آسیبهای فراوانی در پی دارد. بهترین راه مقابله با این موضوع، کاهش استفاده از موبایل، همیشه شارژ بودن آن و استفاده از گوشیهای هوشمند شناخته شده و استاندارد است.
مشکلات شنوایی
بیشتر از 30 سال از نخستین تحقیق درباره استفاده از هدفون میگذرد. اما همچنان استفاده از هدفون رو به افزایش است. قطعا مشکلات شنوایی در افرادی که خیلی به استفاده از هدفون وابستهاند، شدیدتر خواهد بود. به خصوص اگر موسیقی را برای مدت طولانی با صدای زیاد گوش کنید، قدرت شنواییتان به تدریج ضعیف میشود.
درست متوجه شدید. همین هدفونهایی که برای ساعتهای متمادی از آن استفاده میکنید، منجر به اختلال در شنواییتان میشود. این اختلال گاهی تا از بین رفتن کامل شنوایی پیش میرود. بهتر است هنگام استفاده از هدفون، صدا را در حد استاندارد نگه دارید. همچنین از هدفونهای استاندارد استفاده کنید.
صدمات جسمی
بازیهای حرکتی که روی کنسولهای بازی نظیر ایکس باکس، پلی استیشن بازی میشود یا بازیهایی مانند «پوکمون گو» که روی گوشیهای هوشمند نصب میشود در سالهای اخیر طرفداران زیادی پیدا کرده است. این بازیها برای کسانی که آمادگی جسمانی خوبی ندارند، مناسب نیست.
جالب است بدانید، این بازیها هرچقدر هم که برای تحرک بدنی مناسب باشند، ممکن است باعث بروز آسیب جسمی شوند. بهتر است این بازیها را به تنهایی انجام ندهید. شاید شنیده باشید که بازی «پوکمون گو» حتی منجر به مرگ تعدادی از افراد هم شده است!
سرگیجههای سه بعدی
پزشکان بر این باورند که استفاده از فناوریهای جدید مثل کنسولهای بازی، تلفن همراه و فناوریهای سه بعدی باعث میشود بدن انسان در تشخیص جهات و جایگاه خود دچار خطا شود.
در سال های اخیر، سرگیجههای مرتبط با فناوری افزایش معنیداری یافته است. سرگیجههایی که گاهی با تاری دید، سردرد، سیاهی رفتن چشم و حتی تهوع همراه است. یکی از راههای بهبود این عوارض کاهش استفاده از این گونه فناوریها است.
خودشیفتگی
بررسی جدیدی در ینگه دنیا نشان میدهد که دانش آموزان دچار خودشیفتگی روانی روزافزونی شدهاند. عکسهای سلفی و به اشتراک گذاشتن خصوصیترین مسائل زندگی میتواند از اولین نشانههای خودشیفتگی باشد. شاید خودشیفتگی مثبت به نظر برسد اما به مرور باعث بروز افسردگی حاد میشود.