نوراحسینی
برای گفتوگو با فرید براتچی، مدیر اداره فضای سبز منطقه 22 نزدیک به یک ساعتی منتظر ماندیم. وقتی با لباس خاکآلود و چهرهای خسته برایمان از پروژههای فضای سبز منطقه و لزوم نظارت دائمی بر پروژهها گفت، حق دادیم که زمانی برای حرف زدن نباشد. با توجه به افزایش سرانه فضای سبز که بالاتر از سرانه جهانی است این موضوع سبب رکود و پشت میزنشینی نشده است چرا که همپای افزایش جمعیت درخت کاشته میشود و پارک احداث میگردد.
منطقه 22 یکی از سرسبزترین مناطق شهر تهران است، با توجه به این موضوع سرانه فضای سبز منطقه چند مترمربع است؟ و چقدر با سرانه فضای سبز دنیا متفاوت است؟
فضای سبزمنطقه 22، 158 مترمربع است اما استانداردهای جهانی حدود 25 مترمربع است که این نشاندهنده تفاوت قابل توجه سرانه فضای سبز با میانگین جهانی است. حجم بالای جنگلکاری و تعداد درختها و جمعیت فعلی ساکنان منطقه 22 سبب شده تا سرانه فضای سبز افزایش پیداکند.
ما تنها در پارک جنگلی چیتگر نزدیک به هزار هکتار جنگلکاری داریم که در افزایش سرانه سبز تاثیر میگذارد.
با توجه به این سرانه بالا، پروژههای توسعهای هم در دستورکار دارید؟
بله درست است که سرانه فضای سبز، 185 مترمربع است اما منطقه 22 نسبت به سایر مناطق، منطقه نوپایی است و با توجه به احداث اتوبانهای همت، رسالت و... و ساخت شهرکهای جدید، با افزایش جمعیت منطقه روبهرو خواهیم بود. بنابراین برای حفظ سرانه موجود و جلوگیری از تصرفات احتمالی، برنامههایی را در دستور کار داریم. ایجاد کمربند سبز در شمال منطقه یکی از این برنامههاست. ما نزدیک به 3 هزار هکتار اراضی داریم که با همکاری سازمان پارکها و فضای سبز تهران برنامههایی برای تکمیل و توسعه فضای سبز در این محدوده اجرایی شده است.
با توجه به ارتفاع منطقه که بخشی از آن در ارتفاع بالای 2 هزار متر است، پروژه آبرسانی را در 2 فاز 1 و 2 تعرف کرده و آبرسانی از تسویهخانه شماره 6 تهران انجام و نزدیک به 200 تا300 هکتار از این اراضی زیر پوشش کاشت درخت و درختچه قرار گرفته است.
همچنین احداث تفرجگاه و آبشارتفریحی البرز هم در دست اقدام است. در ارتفاعات مشرف به وردآورد نیز با همکاری سازمان پارکها و فضای سبز 300 هکتار تحت پوشش کاشت درخت و درختچه قرارگرفته است.
تمام تلاش خود را میکنیم تا هوای منطقه پاک شود و از تصرفات احتمالی نیز با کاشت درخت جلوگیری کنیم.
در خصوص پارکهای جنگلی منطقه 22 توضیح دهید؟
پارک جنگلی چیتگر یک پارک فرامنطقهای است که 900 هکتار مساحت دارد و در ایام پایانی هفته و ایام تعطیلات بهدلیل جاذبههای طبیعی و سایهانداز درختان و پیست دوچرخهسواری و.. پذیرای خیل عظیم شهروندان تهرانی است. بسیاری از دانشآموزان در ایام تعطیلات تابستان و حتی در طی سال تحصیلی در غالب اردوهای یکروزه به این پارک میآیند.
به جز پارک جنگلی چیتگر، ما پارک 400 هکتاری لتمان کن را داریم که از پل رودخانه کن آغاز و تا شهرک شهیدباقری ادامه دارد. همچنین احداث آبشار البرز در دستور کار است که از 35 متری شمال اتوبان همت آغاز و تا ارتفاعی نزدیک به 1700 متر ادامه داردکه در طول این مسیرکاشت انواع گونههای گیاهی، برکههای متفاوت، احداث پارکینگ، احداث مسیرکالسکهسواری، پیادهراه، پیستهای مخصوص دوچرخهسواری کودکان و نوجوانان، انواع باغها با درختان متنوع، احداث استراحتگاه و آلاچیق، آبنماهای گوناگون و.... در دستور کار است. گلخانههایی که گونههای مختلف گیاهی از اقلیمهای متفاوت را شامل میشود. ما برنامههایی برای آموزش شهروندان در خصوص نگهداری از گیاهان را هم داریم.
پروژه آبشارالبرز چه زمانی به بهرهبرداری میرسد؟
آبشار البرز یک پروژه فرامنطقهای است که در چند فاز تعریف شده است. بخشی از این پروژه تا پایان سال به بهرهبرداری میرسد و برخی از فازها در سال 90.
در خبرها آمده بود که بزرگترین شهربازی شهر قرار است در پارک چیتگر احداث شود در خصوص جزئیات این شهربازی بفرمایید؟
شهر بازی در محدوده پارک چیتگر قرار ندارد. شهربازی در ضلع شمالی همت بعد از شهرک شهیدباقری احداث میشود.
برنامههای شهرداری منطقه 22، برای توسعه بیشتر فضای پارک چیتگر و همچنین پارک جنگلی خرگوش دره و همچنین حفظ بیشتر بافت آنها چیست؟
برنامه ما برای پارک چیتگر، استفاده مردم از فضای طبیعی پارک، استفاده از سایهاندازهای درختان و سکوت و آرامش منطقه است. البته در ضلع شرقی، پیست دوچرخهسواری را داریم اما سعی کردیم در فضای غرب که نزدیک به 650 هکتار میشود، شهروندان از فضای جنگلی پارک استفاده کنند و ما نیز برای نقطه به نقطه آن برنامه داریم که احداث آلاچیق و فضای بازی کودکان در کنار خانواده از جمله این اقدامات است. تاکید ما حفظ بافت جنگلی پارک است.
اما، پارک جنگلی خرگوشدره با مساحتی بالغ بر 45 هکتار را هم در ضلعغربی استادیوم آزادی داریم که به عنوان «پارک مسافر» در پایان امسال جدولکشیها، ایجاد معابر به اتمام میرسد و در 6 ماهه اول سال آینده تکمیل زمینهای بازی کودکان، سرویسهای بهداشتی، و روشنایی را خواهیم داشت.
به چه دلیل نام پارک جنگلی خرگوشدره را مسافر گذاشتهاید؟
بهدلیل اینکه این پارک در نزدیکی استادیوم آزادی قرار دارد و حتما مشاهده نمودهاید که برای تماشای برخی از بازیهای فوتبال، هموطنان شهرستانی ما در بیرون این منطقه چادر میزنند و یا بر روی چمنها میخوابند به همین خاطر ما در این پارک امکان استقرار موقت را فرهم نمودهایم.
همچنین به دلیل قرارگرفتن این پارک درابتدای جاده تهران- کرج ،به عنوان مسیری بین راهی و مکانی برای استراحت موقت مسافران میباشد .این پارک تاحدی توانسته جوابگوی نیازشهروندان باشد.
لطفا در مورد پروژههای در دست احداث رود- دره کن و همچنین پروژه پارک ایثار توضیحاتی را ارائه بفرمایید؟
یکی دیگر از پروژههای در دست احداث شهرداری منطقه 22 میتوان به مسیررود- دره کن اشاره کرد که بهطور جدی در حال پیگیری و فعالیت هستیم. این پروژه بین دو منطقه 5 و22 است که ما در محدوده خودمان بدنهسازی را شروع کردهایم و امیدواریم تا پایان سال آبرسانی، ایجاد معابر، دسترسیها و... را به اتمام رسانده و کار کاشت فضای سبز را نیز از ماه آینده آغاز کنیم. همچنین احداث پارک ایثار را در تپهای به مساحت ده هکتار در دستور کار داریم. در این منطقه 2 تن از شهدای گمنام دفاع مقدس خاکسپاری شدهاند که جهت ارج به مقام شامخ شهدای جنگ تحمیلی تلاش کردهایم زیباترین فضای سبز را در این تپه ایجاد کنیم. ایجادآبراه، آلاچیق، برکه و ... بخشی از برنامههای ما برای این تپه است و ما تمام تلاش خود را برای آنکه این تپه زیباترین مکان منطقه شود انجام خواهیم داد.
اتوبانهای زیادی در این منطقه است، چه برنامهای برای فضای سبز عمودی منطقه دارید؟
در طول مسیر، اتوبانهای آزادگان، حکیم، همت با همکاری سازمان پارکها و فضای سبز و با استفاده از بودجه داخلی منطقه با ایجاد بدنه سبز بزرگراهها اقدام کردهایم و تا ماه آینده کاشت لوپهای تقاطع همت آزادگان و رفیوژه اتوبان آزادگان آغاز میشود.
برای آموزش و فرهنگسازی شهروندان برای حفاظت و ایجاد فضای سبز هم برنامهای داشتهاید؟
ما کلینگ آموزش گل و گیاه را در منطقه داریم. در این کلاسها شهروندان با نحوه مراقبت و تکثیر گونههای مختلف گل و گیاه آشنا میشوند. همچنین در این کلینگ، گیاهان آپارتمانی شهروندان که دچار بیماری شدهاند از آنها تحویل و بعد از رفع مشکل به آنها بازگردانده میشود. همچنین شهروندان تشویق به ایجاد فضای سبز عمودی در پشت پنجرههای خود میشوند.